Προτείνουμε ένα σύστημα σύγχρονο, που εδράζεται σε επιστημονικά κριτήρια και που μπορεί να εφαρμοστεί, δήλωσε την Τετάρτη στο ΚΥΠΕ, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, σε σχέση με την πρόταση του Υπουργείου για το νέο Σύστημα Αξιολόγησης Εκπαιδευτικών και Εκπαιδευτικού Έργου, η οποία εγκρίθηκε την Τρίτη από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Το Υπουργείο έχει ακούσει πολύ προσεκτικά τις εισηγήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων και έχει ήδη υιοθετήσει πάρα πολλές από αυτές, τόνισε η κ. Μιχαηλίδου.
Ερωτηθείσα από το ΚΥΠΕ σχετικά με την ουσία της πρότασης, η Υπουργός σημείωσε ότι «για 50 χρόνια έχουμε ένα αναχρονιστικό, ισοπεδωτικό σύστημα που είναι άδικο και για τους εκπαιδευτικούς και για τους μαθητές μας».
Σημείωσε ότι «φτάσαμε στο σημείο να μην υπάρχουν κίνητρα πια για τους εκπαιδευτικούς να εργαστούν, να χάνονται καλές πρακτικές στο σύστημά μας, να αδικούνται η μεγάλη πλειοψηφία που είναι καλοί εκπαιδευτικοί και να έχουμε την εικόνα που έχουμε για το δημόσιο σχολείο, το οποίο δεν εμπιστεύεται ο κόσμος».
Συνεπώς, συνέχισε, «μετά από τόσες πολλές δεκαετίες που συζητάμε το θέμα, μετά από εννέα μήνες συζήτηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, ανταλλαγή απόψεων, αλλαγές στις αρχικές μας προτάσεις με βάση εισηγήσεις τους, έχουμε πρόταση συγκεκριμένη, η οποία πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο και πάει στη Βουλή».
«Συγκεκριμένα, προτείνουμε ένα σύστημα σύγχρονο, που εδράζεται σε επιστημονικά κριτήρια, πρακτικό, που μπορεί να εφαρμοστεί, το οποίο επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να παίρνουν προαγωγές νωρίτερα, να αξιολογούνται στη βάση διαφανών κριτηρίων, να μην αξιολογούνται μόνο από ένα άτομο, να τους αξιολογεί και ο διευθυντής τους, να έχουν στήριξη συνεχή, διαμορφωτική αξιολόγηση, όπως την ονομάζουμε, καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας τους, να συμμετέχουν σε επιμορφωτικά προγράμματα», είπε η κ. Μιχαηλίδου.
Επεσήμανε, επίσης, ότι θα δίδεται και επιλογή ώστε να μην έχουν μόνο επιλογή το να γίνουν διευθυντές και βοηθοί διευθυντές, αλλά να μπορούν να παραμείνουν στην τάξη ως ανώτεροι εκπαιδευτικοί. «Και βεβαίως επενδύουμε και στη διευθυντική ομάδα γιατί όπως ξέρουμε, η καρδιά του σχολείου είναι η διεύθυνση, η διευθυντική ομάδα, και εκεί θα έχουμε τους καλύτερους διευθυντές, σωστά εκπαιδευμένους πού θα έχουν και ρόλο και λόγο», είπε, σημειώνονται ότι αυτά είναι που αλλάζουν, «έτσι ώστε να ζωντανέψει το δημόσιο σχολείο, να βοηθηθούν, να ανασάνουν οι εκπαιδευτικοί μας για το καλό των παιδιών μας».
Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι σπάζουν κάποια κατεστημένα με αυτήν την πρόταση, η Υπουργός σημείωσε ότι, όταν ένα σύστημα, το υφιστάμενο, ισχύει για δεκαετίες, 50 χρόνια «είναι φυσικό να μας βολεύει, να το έχουμε συνηθίσει, να φοβόμαστε την αλλαγή». «Φυσικά και σπάζουν κατεστημένα, όμως από την αρχή είμαστε ξεκάθαροι. Εδώ και 9 μήνες δηλώσαμε ότι στο τέλος της σχολικής χρονιάς, η όποια πρόταση με τις μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις θα πάει στο Υπουργικό».
Αναφερόμενη σε αντιδράσεις ότι θα έπρεπε να ήταν συμφωνημένη η πρόταση, η Υπουργός είπε, «όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορεί να έχουμε συμφωνημένη πρόταση» και σημείωσε ότι οι ίδιες οι εκπαιδευτικές οργανώσεις δεν συμφωνούν στις θέσεις που δίνουν στο Υπουργείο. «Άρα και εμείς έχουμε ακούσει πολύ προσεκτικά τις εισηγήσεις τους και έχουμε ήδη υιοθετήσει πάρα πολλές από αυτές». Σημείωσε ότι δεν υιοθέτησαν κάποιες «που είναι εντελώς άσχετες με το περιεχόμενο της πρότασης και δεν συνάδουν με την επιστημονικότητα της πρότασης μας, αλλάζουν τη φιλοσοφία. Συνεπώς ναι, ο στόχος είναι να κάνουμε μεταρρύθμιση, ναι, να αλλάξουμε τα κατεστημένα και θα πρέπει να το τολμήσουμε όλοι μας αυτό, για να είναι όλοι μαζί μας και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές και οι γονείς γιατί το αξίζουν και τα παιδιά μας και οι εκπαιδευτικοί μας να κάνουμε την αλλαγή αυτή».
Η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι στο πλαίσιο της πρότασης αυτής, προβλέπεται μεταβατική περίοδος πέντε χρόνων. «Άρα, το επιχείρημα ότι θα εφαρμοστεί κάτι βεβιασμένα κ.λπ. δεν ισχύει καθόλου», πρόσθεσε. «Προβλέπουμε μεταβατική περίοδο πέντε χρόνων, μέσα στην οποία συμμετέχουν οι ίδιες εκπαιδευτικές οργανώσεις και το Υπουργείο σε επιτροπές παρακολούθησης και αξιολόγησης της μεταρρύθμισης αυτής. Άρα θα γίνονται αλλαγές και βελτιώσεις στην πορεία εάν υπάρχουν ζητήματα, άρα δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς. Έχουμε χρόνο, προβλέψαμε χρόνο όπως η κάθε μεταρρύθμιση θέλει το χρόνο της, έτσι και αυτή», πρόσθεσε.
Οι αλλαγές που γίνονται, είπε ακόμη, θα είναι αναβάθμιση στα επιμορφωτικά προγράμματα, «να βλέπουμε τη διδασκαλία των εκπαιδευτικών μας, το υλικό μας, αλλά όλα τα άλλα θα είναι παρεμφερή, θα έχουν πλαίσιο πια, και όλα τα αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, γιατί εδώ κάνουμε μεταρρύθμιση, δεν ικανοποιούμε συνδικαλιστικά αιτήματα, θα έχουν και πλαίσιο». Δίνοντας ένα παράδειγμα, είπε ότι ο διευθυντής «θα έχει πολύ ουσιαστικό ρόλο και δικαιολογημένα πρέπει να τον στηρίξουμε».
Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε επίσης ότι «μέχρι τώρα οι αντιδράσεις δεν έχουν να κάνουν με την ουσία της πρότασης, γι’ αυτό μας ξενίζει η αναφορά σε μέτρα και αντιδράσεις». Πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν με τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε αντί με την ουσία της πρότασης. «Συνεπώς θα πρέπει όλοι να υπερβούμε αυτά τα διλήμματα και τα προσκόμματα και τις δικαιολογίες και να πάμε ένα βήμα μπροστά», είπε.
Τέλος είπε ότι χρόνος για συζήτηση υπάρχει στη Βουλή, «όπως γίνεται πάντα και διορθώσεις» και ότι το Υπουργείο είναι ανοιχτό σε συζήτηση εκεί και μετά, στην πενταετία.
Διαβάστε επίσης: ΠΟΕΔ: Μονομερείς οι ενέργειες του ΥΠΑΝ, ζητά συνέχιση διαλόγου