Η Κύπρος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για κλιμάκωση των θαλάσσιων απειλών, με τον Υπουργό Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη να κάνει λόγο για «εσκεμμένες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μέσω παράνομων γεωτρήσεων και μη εξουσιοδοτημένων ερευνών στις θαλάσσιες ζώνες τους από τρίτα κράτη».
Ο κ. Βαφεάδης, ο οποίος συμμετείχε την Τρίτη στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, σε ανοικτή συζήτηση υψηλού επιπέδου με θέμα «Ενίσχυση της Θαλάσσιας Ασφάλειας μέσω Διεθνούς Συνεργασίας για την Παγκόσμια Σταθερότητα», απηύθυνε παράλληλα έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ που δεν έχουν ακόμη προσχωρήσει στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) «να το πράξουν χωρίς καθυστέρηση».
Τη συζήτηση διοργάνωσε η Ελλάδα, στο πλαίσιο της Προεδρίας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τον μήνα Μάιο.
Καλωσορίζοντας τη διεξαγωγή της συζήτησης, ο Υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας για την «παγκόσμια ειρήνη, την οικονομική ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανθρώπινη ασφάλεια».
Εκφράζοντας την ευθυγράμμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη δήλωση της ΕΕ, ο κ. Βαφεάδης ανέδειξε την εθνική κατεύθυνση της Κύπρου ως «μικρού νησιωτικού κράτους με διακριτό ρόλο στις θαλάσσιες δραστηριότητες».
«Η Κύπρος πιστεύει ακράδαντα ότι μια συντονισμένη, ολιστική και πολυδιάστατη προσέγγιση σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των απειλών», ανέφερε.
Καταδίκασε επίσης τη «χρήση των θαλάσσιων οδών για λαθρεμπόριο και διακίνηση ανθρώπων», η οποία –όπως είπε– «αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση περιοχών και την υπονόμευση του κράτους δικαίου».
Ο κ. Βαφεάδης είπε ότι «το 90% του παγκόσμιου εμπορίου διακινείται μέσω θαλάσσης», και oι επιθέσεις στη ναυσιπλοΐα δημιουργούν ταραχή και έχουν ως αποτέλεσμα σοβαρές συνέπειες στις «εφοδιαστικές αλυσίδες, την ασφάλεια και το περιβάλλον».
Η Κύπρος, είπε, υποστηρίζει την ανάγκη για «συντονισμένη, ολιστική και πολυδιάστατη προσέγγιση» με βάση το υφιστάμενο διεθνές δίκαιο — ιδίως τη Σύμβαση UNCLOS, η οποία, όπως αναφέρθηκε, «κωδικοποιεί το εθιμικό διεθνές δίκαιο και δεσμεύει όλα τα κράτη».
Η Κύπρος πρότεινε τέσσερις στρατηγικές προτεραιότητες, συνέχισε, και αναφέρθηκε σε εθνικές στρατηγικές ευθυγραμμισμένες με τα διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της διακίνησης, καθώς και σε ενίσχυση της συνεργασίας μέσω κοινών ναυτικών ασκήσεων και ανταλλαγής πληροφοριών.
Επίσης, την καθιέρωση κοινών προτύπων για τις αμυντικές τεχνολογίες και ενίσχυση των δυνατοτήτων και την αξιοποίηση αναδυόμενων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, μέσω πολυμερών πρωτοβουλιών όπως το Παγκόσμιο Ψηφιακό Σύμφωνο.
Τέλος, ο κ. Βαφεάδης απηύθυνε έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ «που δεν έχουν ακόμη προσχωρήσει στη UNCLOS ή στη Συμφωνία για τη Βιοποικιλότητα σε Περιοχές Πέραν της Εθνικής Δικαιοδοσίας, να το πράξουν χωρίς καθυστέρηση», επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Κύπρου στην θαλάσσια ασφάλεια βάσει «εταιρικών σχέσεων, κοινών ευθυνών και σεβασμού του διεθνούς δικαίου».
«Τηρώντας αυτά τα θεμελιώδη νομικά εργαλεία και μεταφράζοντας τις δεσμεύσεις μας σε συντονισμένη δράση, μπορούμε να προστατεύσουμε τη διεθνή ναυσιπλοΐα, να διασφαλίσουμε το παγκόσμιο εμπόριο και τις εφοδιαστικές αλυσίδες και να συμβάλουμε στην παγκόσμια σταθερότητα» ανέφερε.
Τον Υπουργό Μεταφορών συνόδευαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Ανδρέας Κακουρής, καθώς και η Μόνιμη Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Πρέσβης Μαρία Μιχαήλ.
Πηγή: ΚΥΠΕ