Με κοινή επιστολή τους προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου προσκάλεσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετάσχουν στην επόμενη υπουργική συνάντηση του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος + ΗΠΑ). Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην εμβάθυνση και αναβάθμιση της περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Λένας Αργύρη στην Καθημερινή, η επιστολή υπενθυμίζει τον καθοριστικό ρόλο του Μάρκου Ρούμπιο στη διαμόρφωση της αμερικανικής στρατηγικής για την περιοχή, καθώς ήταν από τους εισηγητές του «Νόμου για την Εταιρική Σχέση Ασφαλείας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως σημειώνουν οι τρεις υπουργοί, η σημασία της τριμερούς συνεργασίας είχε αναγνωριστεί ήδη από την εποχή που ο κ. Ρούμπιο ήταν μέλος της Γερουσίας, καθώς τότε συνέβαλε καθοριστικά στην προώθηση νομοθεσίας που ενίσχυσε τη συνεργασία των τριών χωρών με τις ΗΠΑ.

Η επιστολή τονίζει τη διάθεση για ενίσχυση της συνεργασίας με την Ουάσιγκτον σε κρίσιμους τομείς όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η καινοτομία, οι ψηφιακές τεχνολογίες, η πολιτική προστασία και η κυβερνοασφάλεια. Οι υπουργοί επισημαίνουν ότι η Ανατολική Μεσόγειος αποκτά αυξανόμενη στρατηγική σημασία ως ενεργειακός και υποδομικός κόμβος που συνδέει Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις επενδυτικές ευκαιρίες που αναδύονται, ιδίως στον τομέα των κρίσιμων υποδομών, με επίκεντρο τον διάδρομο IMEC (India-Middle East-Europe Corridor). Όπως αναφέρουν, «ήρθε η ώρα να δρομολογηθούν στρατηγικές επενδύσεις και να δημιουργηθούν διάδρομοι ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας».

Η επιστολή εστιάζει και στις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις σε Συρία και Λίβανο, καθώς και στις απειλές κατά της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, τις οποίες παρουσιάζει ως επιπλέον λόγους ενίσχυσης της συνεργασίας με τις ΗΠΑ. «Οι περιφερειακές προκλήσεις καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για στενότερο συντονισμό με στόχο τη σταθερότητα στην περιοχή μας», υπογραμμίζεται.

Οι τρεις υπουργοί αναφέρονται επίσης στις Συμφωνίες του Αβραάμ, χαρακτηρίζοντας το σχήμα 3+1 ως πλατφόρμα που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός μοντέλου συνεργατικής ασφάλειας και διασυνδεσιμότητας στην ευρύτερη περιοχή. «Η περαιτέρω ενίσχυση του σχήματος 3+1 μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την εδραίωση της σταθερότητας μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Ασίας», τονίζουν, προσθέτοντας ότι μια τέτοια προοπτική θα ενίσχυε και το πνεύμα των Συμφωνιών του Αβραάμ.

Τέλος, η επιστολή υπενθυμίζει ότι από την ίδρυσή της το 2016, η τριμερής συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ έχει εξελιχθεί σε παράδειγμα περιφερειακής σύγκλισης και ευημερίας. Υπενθυμίζεται επίσης η συμμετοχή του τότε Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη σύνοδο κορυφής του 2019 στην Ιερουσαλήμ, η οποία αποτέλεσε ορόσημο για την καθιέρωση του σχήματος 3+1.

Η επιστολή αντανακλά τη νέα δυναμική της πρωτοβουλίας 3+1, τη στιγμή που η περιφερειακή ασφάλεια, η ενεργειακή γεωστρατηγική και η διπλωματία των υποδομών βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν λίγες ημέρες, κατατέθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο διακομματικό νομοσχέδιο για την Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο αποσκοπεί στη θεσμοθέτηση του ρόλου της περιοχής στο πλαίσιο του διαδρόμου IMEC και στην ενίσχυση της αμυντικής και ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου, Αιγύπτου, ΗΠΑ και Ινδίας.