Ασκούν πιέσεις σε όλα τα μέτωπα οι Τούρκοι, τορπιλιζόντας την όποια προσπάθεια, για διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Μετατρέπουν τους μεικτούς γάμους, αλλά και τις συλλήψεις σφετεριστών σε εργαλεία προπαγάνδας και εκτοξεύουν απειλές.
Πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, αναφέρουν ότι μεγάλος αριθμός Τ/κ και Τούρκων εποίκων, ετοιμάζονται να υποβάλουν μαζικά και οργανωμένα αιτήματα, για αναγνώριση του γάμου τους από τις αρχές της Δημοκρατίας και κατά συνέπεια των παιδιών μεικτών γάμων.
Όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, «είναι γνωστή η νομοθεσία, το ποιες είναι οι σχετικές αποφάσεις, και δεν έχουμε τέτοια πληροφόρηση. Η νομοθεσία, αλλά και οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα είναι γνωστές και βάσει αυτών των αποφάσεων λειτουργούμε».
Διαβάστε επίσης: Τατάρ: «Τρομοκρατικές επιθέσεις» κι αντίποινα στις διώξεις για σφετερισμό
Προηγήθηκε βεβαίως, η απόφαση σταθμός του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα.
Το Δικαστήριο απέρριψε τον προηγούμενο μήνα έφεση, για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας σε γυναίκα, που γεννήθηκε στα κατεχόμενα από μητέρα Τουρκοκύπρια και πατέρα τουρκικής καταγωγής. Ταυτόχρονα απορρίφθηκαν και οι ισχυρισμοί της, για διακρίσεις εθνοτικής καταγωγής.
Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, «τα κριτήρια του Υπουργικού Συμβουλίου, δεν θέτουν αυθαίρετες διακρίσεις εις βάρος Τουρκοκυπρίων ή όσων γεννήθηκαν από Τούρκους γονείς. Διασφαλίζουν ένα εύλογο πλαίσιο παραχώρησης υπηκοότητας, δοθέντων των συνθηκών που δημιουργήθηκαν, ως απόρροια της τουρκικής εισβολής και της κατοχής εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η παραχώρηση της ιδιότητας του Κύπριου πολίτη, αποτελεί έκφραση του κυρίαρχου δικαιώματος του Κράτους».
Σε στάση επίθεσης ο κατοχικός ηγέτης και στο ζήτημα των σφετεριστών, απειλώντας ότι θα λάβει αντίμετρα.
«Αυτές οι επιθέσεις έχουν ξεπεράσει τα όρια της οικονομικής πίεσης ή των πολιτικών κινήσεων και έχουν γίνει ανοιχτά τρομοκρατικές πράξεις. Η χρήση του περιουσιακού ως εργαλείο πίεσης, θυμίζει τις ''πικρές εμπειρίες'' μετά το 1963. Στοχεύουν στη συντριβή της βούλησης του τ/κ ''λαού''».
Διαβάστε επίσης: Ανησυχία στα κατεχόμενα για εντάλματα σύλληψης Τούρκων σφετεριστών
Η Κυβέρνηση ξεκαθαρίζει εκ νέου ότι το ζήτημα δεν είναι πολιτικό. «Το διεθνές δίκαιο και η νομιμότητα δεν μπορεί να τελεί είπε ότι να πίνει οποιοδήποτε αντιμέτρων η αντιποίνων είναι γεγονός ότι υπάρχουν δικαστικές διαδικασίες τις οποίες δεν μπορούμε να σχολιάσουμε ούτε επιδέχονται οποιοδήποτε πολιτικό σχολιασμό», τόνισε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Στο κάδρο και οι νέες προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους, αυτή τη φορά μέσω της διοργάνωσης συναυλιών με ηχηρά ονόματα της διεθνούς showbiz.