«Η αντιφασιστική νίκη είναι αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας της δημοκρατικής ανθρωπότητας», ανέφερε σε ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας ΚΕ ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, χαιρετίζοντας, την Παρασκευή, εκδήλωση που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ στη Λευκωσία για τα 80 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη.
«Είναι αποτέλεσμα της θυσίας εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο στον αγώνα ενάντια στις δυνάμεις του φασιστικού άξονα, ο οποίος αιματοκύλισε τον κόσμο», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ο φασισμός «τρέφεται από το αίμα και τους σκοτωμούς, τοφοδοτείται από τους πολέμους και τις συγκρούσεις, από το μίσος, τη μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, τη μισάνθρωπη αντίληψη για τη φυλετική υπεροχή και γι’ αυτό είναι τόσο επιθετικός και επικίνδυνος για τον ανθρώπινο πολιτισμό».
«Με τη σημερινή εκδήλωση αποτίνουμε τιμή και καταθέτουμε τον σεβασμό μας στη θυσία όλων των λαών που πολέμησαν και αντιστάθηκαν στη φασιστική λαίλαπα, αναγνωρίζουμε και τιμούμε τη συμβολή κάθε χώρας που συντάχθηκε στον αντιχιτλερικό συνασπισμό., εκφράζουμε τον θαυμασμό και την εκτίμησή μας για τις μεγάλες νίκες που με απαράμιλλο ηρωισμό πέτυχαν μικρές χώρες, όπως η Ελλάδα, θυμόμαστε τις μεγάλες μάχες που καθόρισαν την πορεία του πολέμου στην Ευρώπη, στη Βόρειο Αφρική, στην Κίνα, την ΝΑ Ασία, στον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό», συνέχισε.
Σημείωσε, ακολούθως, ότι «η Αντιφασιστική Νίκη ήταν το απότοκο της τεράστιας προσπάθειας και κυρίως, της συνεργασίας μεταξύ κρατών με κύριους μοχλούς τη Σοβιετική Ένωση, τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία». Επεσήμανε, όμως, ότι «κάθε αντικειμενικός αναγνώστης της Ιστορίας δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει - χωρίς να μειώνει τη συμμετοχή και τη συμβολή καμίας χώρας - ότι το κύριο βάρος του πολέμου το σήκωσε η Σοβιετική Ένωση».
Απότοκο της αντιφασιστικής νίκης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου, ήταν η καθιέρωση ενός συλλογικού συστήματος ασφάλειας, κυρίως με τη δημιουργία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και η θέσπιση των αρχών του διεθνούς δικαίου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η αντιφασιστική νίκη πυροδότησε τη διαδικασία της αποαποικιοποίησης, της οποίας αποτέλεσμα, καθώς και των αγώνων του κυπριακού λαού για την απόκτηση της ελευθερίας του, ήταν και η ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, η οποία εντάχθηκε στο Κίνημα των Αδεσμεύτων Κρατών.
Επεσήμανε, όμως, ότι η κατάσταση διεθνώς είναι σήμερα ανησυχητική και ότι ο ρόλος του ΟΗΕ συνεχώς υποσκάπτεται και εξουδετερώνεται. «Οι πολιτικές δύο μέτρων και δύο σταθμών, που προσαρμόζονται στη βάση των εγωιστικών συμφερόντων των ισχυρών, καθορίζουν τη γραμμή πλεύσης που πολλές φορές χαρακτηρίζεται από υποκρισία και κυνισμό», ανέφερε, σημειώνοντας «ότι θύμα τέτοιων πολιτικών είναι και η Κύπρος, η οποία από το 1974 επιζητά τη δικαίωσή της ως θύμα εισβολής και κατοχής».
Ανέφερε, στη συνέχεια, ότι «μεγάλα συμφέροντα επιδιώκουν με πρωτοφανές πολεμικό μένος ακόμα και εξαφάνιση λαών από τον χάρτη» και ότι οι επεμβάσεις σε εσωτερικά κρατών δημιουργούν νέες, αιματηρές συγκρούσεις .Επεσήμανε τις οικονομικές ανισότητες εντός συνόρων και μεταξύ κρατών, αλλά και την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών διεθνώς. «Στην παγκόσμια σφαίρα κυριαρχούν πολιτικές που επικεντρώνονται στα κέρδη και όχι στην ευημερία των ανθρώπων. Αυτές οι πολιτικές καταστρέφουν τις δύο πηγές του πλούτου: τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Έτσι καταστρέφεται το μέλλον της ανθρωπότητας», σημείωσε ο κ. Στεφάνου, εκφράζοντας διαφωνία με τις πολιτικές αυτές.
«Πρέπει να φυλαχθούμε από την απόκτηση αδικαιολόγητης επιρροής, είτε επιδιώκεται είτε όχι, από το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα. Η πιθανότητα της καταστροφικής ανόδου της λανθασμένης εξουσίας υπάρχει και θα επιμείνει…. Όταν η πολεμική προετοιμασία γίνεται κανονικότητα, η ειρήνη χάνει τη βαρύτητά της». Αυτά τα λόγια προέρχονται από έναν στρατηγό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», συνέχισε, παραπέμποντας στην ομιλία του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντουάιντ Αϊζενχάουερ.
«Είναι, λοιπόν, τώρα η ώρα ν’ αναστοχαστεί η διεθνής κοινότητα τα ιδανικά και τις αξίες που την ένωσαν ενάντια στον χιτλεροφασισμό, που κράτησαν αναμμένη τη φλόγα του αγώνα και φώτισαν τον δρόμο για την Αντιφασιστική Νίκη και να προσδιορίσει ξανά τη συλλογική της πορεία», σημείωσε, και απηύθυνε κάλεσμα στα κράτη και στους λαούς «να κινητοποιηθούν εμπνεόμενοι από τις αξίες της Αντιφασιστικής Νίκης, την ειρήνη, την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη συναδέλφωση των λαών, την ισότητα, τη δικαιοσύνη».
«Το ΑΚΕΛ ήταν και θα παραμείνει πρωταγωνιστής σε αυτό τον αγώνα. Τον αγώνα για έναν κόσμο δίκαιο και ειρηνικό αρχίζοντας από το δικό μας σπίτι, την Κύπρο», κατέληξε.