Για τη σημαντικότητα του ψηφίσματος για το Κυπριακό κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι, η πρόεδρος του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου. 

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «ήταν το μοναδικό ψήφισμα, το οποίο υπερψηφίστηκε ομόφωνα. Αντιλαμβάνεστε τους δύο μήνες που εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και τη σημαντικότητα που έγκειται στο εξής: Συνδέεται το κυπριακό με την Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Άμυνας και Ασφάλειας και θέτει ένα σαφές πλαίσιο ότι σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί σε κανένα επίπεδο, καμία Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Άμυνας και Ασφάλειας να συμπεριλαμβάνει οποιαδήποτε τρίτη χώρα, στην προκειμένη την Τουρκία, εάν και εφόσον αυτή η χώρα συνεχίζει να μην προχωρά με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, όταν ένα κράτος παραμένει υπό κατοχή, η περίπτωση δηλαδή της Κύπρου που καταγράφεται εμφανώς και με σαφήνεια και με αυτόν τον τρόπο να αίρονται η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Άρα αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό εργαλείο είναι στα χέρια μας για τι πολιτική δέσμευση είναι για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, για την Κύπρο μας, για την Ευρώπη. Γιατί στο τέλος της μέρας τα δύο ζητήματα είναι αλληλένδετα και είναι αυτό το οποίο επιτυγχάνεται μέσω αυτού του ψηφίσματος». 

Επεσήμανε ότι ήταν ομόφωνο το ψήφισμα, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε κοινή άμυνα με την Τουρκία μέσα, αν πρώτα δεν λυθεί το ζήτημα της κατοχής, «αν παραμείνει η Κύπρος υπό κατοχή και συνεχίζονται οι παραβιάσεις, οι προκλητικές ενέργειες στη νεκρή ζώνη, στην Αμμόχωστο, στο  Αιγαίο». 

Παραδέχεται ότι «δεν μπορεί να αλλάξει βεβαίως η στάση της Τουρκίας. Δυστυχώς, είδαμε και χθες τις προκλητικότατες δηλώσεις του Ερντογάν. Παρ' όλα τα αυτό όμως ασκείται πίεση. Η ίδια πίεση ασκήθηκε και κατάφερε, αφού γιορτάσαμε κιόλας χθες την πλήρη ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Κύπρος μας να είναι πλήρες μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκεί που κάποιοι είπαν ότι δεν θα τα καταφέρουμε με πρωτεργάτη τον Γλαύκο Κληρίδη, τη στήριξη της Ελλάδας μας. Είναι η ίδια συζήτηση και πίεση που ασκήθηκε για την αναβάθμιση της Τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας και την απελευθέρωση της βίζας που δεν έχει πάρει αυτά που θέλει η Τουρκία».

Πρόσθεσε ότι «το Κυπριακό είναι το ζήτημα, στο οποίο θα πρέπει όλοι να λειτουργούν με μια προμετωπίδα, με ένα ενιαίο αφήγημα, εκεί να δίνουμε μάχες και να εξασφαλίσουμε νίκες για την Κύπρο μας ενόψει της επικείμενης συνάντησης στη Γενεύη. Άρα, με ό,τι τρόπο μπορούμε και αυτό κάνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, πρέπει να είμαστε ωφέλιμοι για τον τόπο μας. Μικρές, μικρές επιτυχίες. Μεγάλες στην προκειμένη θα έλεγα, γιατί πραγματικά ήταν πολύ μεγάλη προεργασία, η οποία προηγήθηκε αλλά και μας ικανοποιεί απόλυτα το αποτέλεσμα της ομοφωνίας γιατί είναι με αυτόν τον τρόπο που προστατεύουμε την πατρίδα μας. Όχι απλά με συνθήματα».

Διαβάστε επίσης: Αννίτα: Εξασφαλίσαμε ισχυρό ψήφισμα για την πατρίδα μας στο Συνέδριο του ΕΛΚ