Σαφές μήνυμα προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), αλλά και προς τους διακινητές μεταναστών, έστειλε ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, Νικόλας Ιωαννίδης, μέσα από την εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του ΣΙΓΜΑ.
Ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας, η οποία έκανε λόγο για τρεις βάρκες που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, έφτασαν στη Λάρνακα και επαναπροωθήθηκαν στη Συρία. «Όλα αυτά είναι ανακρίβειες και ανυπόστατα», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ουδέποτε απώθησε σκάφη από τα χωρικά της ύδατα ή τα έστειλε πίσω στη Συρία.
«Η Δημοκρατία προέβη σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για δύο σκάφη. Έγινε αυστηρή σύσταση προς την Αρμοστεία και εκφράστηκε η απογοήτευση μας για τις δηλώσεις τους», δήλωσε ο Υφυπουργός, προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες της Κυπριακής Δημοκρατίας προέρχονται από τις αρμόδιες αρχές: το ΚΣΕΔ, τη λιμενική και ναυτική αστυνομία και το πολεμικό ναυτικό.
Διαβάστε επίσης: ΥΠΑΜ: Νόμιμες οι περιπολίες σε ξηρά και θάλασσα-Τήρηση διεθνών κανόνων
Αναφερόμενος στις ευθύνες των διακινητών, ο κ. Ιωαννίδης υπογράμμισε ότι «θέτουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο για ίδιον όφελος» και διέπραττουν «ένα σοβαρό έγκλημα». Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή και διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Σε ό,τι αφορά τις ροές μεταναστών, σημείωσε ότι το 2024 έκλεισε με λίγο πάνω από 6.000 αιτήσεις ασύλου – ο χαμηλότερος αριθμός από το 2017 – και περίπου 11.000 αναχωρήσεις, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. «Συνεχίζουμε στον ίδιο ρυθμό και το 2025», ανέφερε, τονίζοντας τη σημασία του περιορισμού των ροών για ένα μικρό κράτος υπό κατοχή, όπως η Κύπρος.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει προστασία σε όσους τη δικαιούνται, αλλά δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις υποδομές της», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι δυνατότητες φιλοξενίας είναι περιορισμένες.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επιστροφών στη Συρία, ο Υφυπουργός απάντησε ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχει επίσημη συνεννόηση με τις αρχές της χώρας, δεδομένης της ρευστής κατάστασης. Υπάρχουν όμως εθελούσιες επιστροφές, οι οποίες πλησιάζουν τις 2.000, καθώς και συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιστροφή παραβατών και εγκληματιών.
«Τους επόμενους μήνες αναμένονται εξελίξεις για τη γενικότερη κατάσταση στη Συρία», κατέληξε ο κ. Ιωαννίδης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.