News Opinions Sigmalive Πορίσματα επί πτωμάτων

Πορίσματα επί πτωμάτων

Εγένετο έρευνα επί πτωμάτων και μετά από εννέα μήνες έτεκεν πόρισμα. Αυτό τουλάχιστον λένε τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, ότι δηλαδή αύριο, μετά από εννέα μήνες, θα αποσταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα το πόρισμα της Αστυνομίας για τα λάθη και τις παραλείψεις της που οδήγησαν έξι γυναίκες και ένα κορίτσι σε φρικτούς, βασανιστικούς θανάτους.

Δεν μπορώ να γνωρίζω τί καταγράφει και τί περιλαμβάνει το πόρισμα. Το σίγουρο όμως, είναι ότι έξι γυναίκες και ένα κορίτσι δολοφονήθηκαν φρικτά από τον Νίκο Μεταξά γιατί ουδείς από τους αρμόδιους, δεν κατάφερε να κάνει τη δουλειά της. Κανείς δεν δεήθηκε να  διερευνήσει την εξαφάνιση της πρώτης γυναίκας. Διερεύνηση η οποία αν γινόταν έγκαιρα θα έσωζε τις ζωές των υπόλοιπων γυναικών.

Δυστυχώς ο κατάλογος των γυναικοκτονιών στην Κύπρο δεν έχει τελειωμό. Την προηγούμενη Δευτέρα μια 31χρονη γυναίκα, μητέρα 7 ανήλικων παιδιών δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγο της. Όλες οι αρμόδιες αρχές γνώριζαν τα προβλήματα και τους κινδύνους που διέτρεχε η γυναίκα.

Τα  τελευταία 20 χρόνια στην Κύπρο 39 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τον σύντροφο ή κάποιον άντρα στη ζωή τους, παρά το γεγονός ότι στις πλείστες των περιπτώσεων υπήρχαν καταγγελίες  για τον επερχόμενο  κίνδυνο, καταγγελίες όμως που ποτέ δεν εξετάστηκαν σοβαρά. Η τραγική κατάληξη των περιστατικών φανερώνει και την ανικανότητα των αρμόδιων φορέων να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών. Φανερώνουν μια κουλτούρα που οφείλουμε όλοι να παλέψουμε για να αλλάξει ριζικά.

Η ανοχή όλων, Πολιτείας, αστυνομίας, δικαιοσύνης αλλά και κοινωνίας, πρέπει να σταματήσει. Τώρα είναι η ώρα να ληφθούν μέτρα τερματισμού της έμφυλης βίας.

Οι ποινές των θυτών πρέπει να γίνουν αυστηρότερες και παραδειγματικές, οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει  να στελεχωθούν με κατάλληλο/εκπαιδευμένο προσωπικό ώστε να γίνεται έγκαιρη και σωστή διάγνωση των περιστατικών , αλλά κυρίως να γίνεται ορθή προστασία και ψυχολογική στήριξη των θυμάτων.
Ζητούμε να εφαρμοστεί επιτέλους η  Σύμβασή της Κωνσταντινούπολης.

Απαιτούμε ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.

Χρειάζεται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να αναδεικνύουν αυτά τα θλιβερά φαινόμενα στη σωστή τους διάσταση ώστε να συμβάλουν στην πρόληψη τέτοιων περιστατικών αλλά και στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση του κοινού.

Ταυτόχρονα, θεωρούμε πλέον αδήριτη ανάγκη την άμεση λειτουργία του «Σπιτιού της Γυναίκας» το οποίο σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, ήδη έπρεπε να είχε λειτουργήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Είναι πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν για να μπορούμε να μιλούμε για πραγματική ισότητα. Ιδέες και προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει, έχουν καταγραφεί πάρα πολλές φορές. Αν όντως θέλουμε να σπρώξουμε την κοινωνία προς την κατεύθυνση των ίσων δικαιωμάτων μεταξύ των δυο φύλων, θα πρέπει, να αναδείξουμε αυτό το ζήτημα σε εθνικό στόχο. Να χαράξουμε μια εθνική στρατηγική με συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένες δράσεις επίτευξης των στόχων.

Με ιεράρχηση των στόχων, με σαφή χρονοδιαγράμματα υλοποίησης και ασφαλώς με τη διάθεση των απαραίτητων οικονομικών πόρων. Μόνο έτσι οι διακηρύξεις θα μετατραπούν σε πράξεις. Αλλιώς θα συνεχίσουμε να συγκλονιζόμαστε και να απογοητευόμαστε από τα γεγονότα.

 

 

Top