Κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας (ΠτΕΔ) κος Κωνσταντίνος Τασούλας, ανάμεσα στους άλλους, είχε συναντήσεις και με τα πολιτικά κόμματα, πλην ΕΛΑΜ. Μάλιστα σύμφωνα με «δημοσιογραφικές» πληροφορίες φέρεται να είπε ότι δεν θα συναντηθεί με την «Χρυσή Αυγή της Κύπρου». Αμέσως η είδηση έγινε θέμα εκμεταλλεύσεως ανάλογα με τα συμφέροντα του κάθε ενός.
Δεν θα ασχοληθώ με τους διάφορους, αλλά θα εστιάσω στη συμπεριφορά του κ Κ Τασούλα, του εκλεγμένου ΠτΕΔ από τους 300 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και μάλιστα της Ελλάδας, της χώρας που θεωρείται κοιτίδα της Δημοκρατίας.
Κύριε Τασούλα το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο στις Βουλευτικές εκλογές του 2016 έλαβε 13.041 ψήφους ήτοι 3.7%, εκλέγοντας 2 βουλευτές, στις Βουλευτικές εκλογές του 2021 έλαβε 6,78%, εκλέγοντας 4 βουλευτές και στις Ευρωεκλογές του 2024 έλαβε 41.215 ψήφους ήτοι 11,19% εκλέγοντας Ευροβουλευτή. Δεν θ’ ασχοληθώ με τις δημοσκοπήσεις. Είναι σαφές κύριε ΠτΕΔ ότι το ΕΛΑΜ μπήκε στον στίβο της πολιτικής και με τους αγώνες και την επαφή του με το λαό, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες έχει μια ανοδική πορεία και καταξιώνεται από του Έλληνες ψηφοφόρους της Κύπρου.
Εσείς κ ΠτΕΔ, όπως και η προκάτοχος σας Σακελλαροπούλου στο παρελθόν, με τη στάση σας (ν ‘ αγνοήσετε εκλεγμένο πολιτικό κόμμα), δείξατε μια πολιτικά ιταμή περιφρόνηση προς τους ψηφοφόρους της ΚΔ και τους εκλεγμένους βουλευτές του ΕΛΑΜ. Υποθετικά ερωτώ, αν στις επόμενες εκλογές το ΕΛΑΜ εκλέξει μια κοινοβουλευτική ομάδα των 9 βουλευτών εσείς τι θα κάνετε; θα συνεχίσετε την περιφρόνηση σας προς τη δημοκρατία; ή αν σε μελλοντικό χρόνο το ΕΛΑΜ σχηματίσει Κυβέρνηση, η Ελληνική Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία των κομμάτων της ΕΔ θα περιφρονήσουν την Κυπριακή Κυβέρνηση; Κάτι τέτοιο δεν έκανε ο Γ Παπαδόπουλος από το 1967 μέχρι το 1973 που τον καταδικάσανε ως αρχηγό Χούντας και πραξικοπηματία, ο οποίος μάλιστα στην επίσκεψη του στην Κύπρο δεν δίστασε να έχει συναντήσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα περιλαμβανομένου και αυτού της άκρας Αριστεράς (ΑΚΕΛ), μόνο ένα κόμμα (το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ) δεν τον δέχτηκε.
Τέτοια περιφρονητική στάση δεν τήρησαν οι μεταπραξικοπηματικές κυβερνήσεις σε Κύπρο και Ελλάδα και τα πολιτικά κόμματα απέναντι σε κάποιους πολιτικούς. Μάλιστα προπραξικοπηματικά βουλευτές και υπουργός της κυβέρνησης Μακαρίου, που στο πραξικόπημα έλαβαν αξιώματα «υπουργού» και άλλα για 8 μέρες από την πραξικοπηματική κυβέρνηση και ακολούθως μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας εξελέγησαν βουλευτές και Ευρωβουλευτής από τους Έλληνες της Κύπρου.
Επίσης πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι στην ΚΔ οι υποψηφιότητες των βουλευτών εξετάζονται από τον έφορο εκλογών και αν υπάρχει οποιονδήποτε κώλυμα αυτοί αποκλείονται των εκλογών. Να είστε σίγουρος λοιπόν κ ΠτΕΔ πως αν υπήρχε τέτοιο κώλυμα σίγουρα θα εφαρμόζονταν ο νόμος.
Η όλη στάση σας δεν συνάδει καθόλου με το αξίωμα το οποίο κατέχετε, ως αρχηγός της χώρας εκείνης στην οποία γεννήθηκε η Δημοκρατία.
Συνταγματάρχης ε.α. Άντης Λοΐζου