Γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις πρόνοιες του εναρμονιστικού νομοσχεδίου, που αλλάζει το τοπίο των Ταμείων Προνοίας.
Είδαμε χθες τις έντονες αντιδράσεις των εργοδοτικών Οργανώσεων κυρίως για την πρόνοια, που καθιστά υποχρεωτική τη συμμετοχή των υπαλλήλων σε Ταμείο Προνοίας.
Εάν η επιχείρηση δεν προσφέρει Ταμείο Προνοίας τότε δεν υποχρεούται να προσφέρει.
Υπάρχει όμως κι άλλο ένα ζήτημα, το οποίο προκύπτει και είναι ασφαλώς ο κίνδυνος να πληρώσει η Δημοκρατία, άρα ο φορολογούμενος, βαριά καμπάνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν το νομοσχέδιο δεν ψηφιστεί έγκαιρα.
Τα χρονικά περιθώρια:
- Το νομοσχέδιο θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί τον Ιανουάριο του 2019.
- Έχει δοθεί παράταση για ψήφιση του νομοσχεδίου μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2020.
Εάν μέχρι τότε δεν ψηφιστεί από τη Βουλή τότε η Δημοκρατία θα κληθεί να πληρώσει, και ο πέλεκυς θα είναι βαρύς .
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, χωρίς να έχει περάσει από τον απαραίτητο νομοτεχνικό έλεγχο.
Η Νομική Υπηρεσία, όπως πληροφορούμαστε, δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε τόσο σύντομο χρόνο.
Στο ερώτημά μας γιατί καθυστέρησε η αποστολή του νομοσχεδίου στη Νομική Υπηρεσία, ανώτατη πηγή του Υπουργείου Εργασίας μας ανέφερε ότι:
"Πρόκειται για ένα πολύπλοκο νομοσχέδιο και γι' αυτό υπήρξε καθυστέρηση.
Το στείλαμε για νομοτεχνικό έλεγχο και η Νομική Υπηρεσία είπε ότι θα αναφέρει τις θέσεις της ενώπιον της Βουλής".
Σύμφωνα με βουλευτές της Επιτροπής Εργασίας όταν τέθηκε το θέμα προς συζήτηση η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι δεν θα παραστεί δεδομένου ότι δεν έγινε νομοτεχνικός έλεγχος.
Προκειμένου να αποφευχθούν οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας η πρόταση, που θα συζητηθεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων είναι να ψηφιστεί ως έχει το νομοσχέδιο από τη Βουλή και οι όποιες αλλαγές να συζητηθούν μελλοντικά.
Ειρήσθω εν παρόδω οι συντεχνίες ευνοούν τη ψήφιση του νομοσχεδίου ως έχει και οι εργοδοτικές αλλαγές ζητούν αφαίρεση δύο προνοιών του και τροποποίηση άλλης μιας.
Δείτε σχετικό βίντεo: