Η Ειρένα Γεωργιάδου είναι μια φρέσκια νεανική γυναικεία παρουσία στο τιμόνι του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας, αλλά ταυτόχρονα και μια γυναίκα με άποψη. Είναι μόλις 38 χρονών, με λαμπρές σπουδές στα Οικονομικά και τις Πολιτικές Επιστήμες, είναι εγκεκριμένη λογίστρια, ασχολείται με τα κοινά από τα εφηβικά της χρόνια και διαδραμάτισε ενεργό ρόλο δίπλα στον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και την υλοποίηση του Μνημονίου. Είναι εργατική, επαγγελματίας, δουλεύει ακατάπαυστα, τη φωνάζουν Ειρένα και έχει ως κύριο όραμά της να οδηγήσει την Ελληνική Τράπεζα σε μια νέα σύγχρονη εποχή. Είναι ειλικρινής, πιστεύει στη διαφάνεια και την Εταιρική Διακυβέρνηση, φέρνει τον αέρα της νέας γενιάς σε έναν Όμιλο με ιστορία και προσδοκά να φέρει νέα πρόσωπα με νέες ιδέες κοντά στην Τράπεζα, πιστεύοντας ότι η Ελληνική Τράπεζα επιβάλλεται, εκ των εξελίξεων, να γυρίσει σελίδα και να περάσει σε μια νέα εποχή.

Η συνάντηση μαζί της έγινε σε ένα φιλικό περιβάλλον, στο διάλειμμα του ασφυκτικά πιεστικού προγράμματός της. Η Ειρένα μάς μίλησε για το όραμά της, τα σχέδια του νέου Δ.Σ., απέφυγε επιμελώς να σχολιάσει τις επικρίσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου κατά των ξένων επενδυτών, και επεσήμανε εμφαντικά ότι στόχος είναι να προστατευτούν τα χρήματα των καταθετών και των μετόχων.

Νέες αντιλήψεις

Ποιο είναι το όραμα της νέας Προέδρου του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας και του νέου Διοικητικού Συμβουλίου;


Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από μια ομάδα νέων ανθρώπων με νεανικά μυαλά, καινοτόμες ιδέες, φρέσκιες αντιλήψεις, που θέλουν να γυρίσουν μια νέα σελίδα στον Όμιλο της Ελληνικής Τράπεζας. Έχουμε θέσει τον πήχη πολύ υψηλά και στοχεύουμε να σταθεροποιήσουμε πρώτα την Τράπεζα και στη συνέχεια να την αναπτύξουμε. Κανένας από εμάς δεν έχει προσωπικές ατζέντες και η μόνη μας έγνοια είναι να προστατεύσουμε τα χρήματα πρωτίστως των καταθετών μας, αλλά και των μετόχων που εμπιστεύτηκαν τον Όμιλο. Η Ελληνική Τράπεζα έχει μια επιτυχημένη πορεία και έχει καταφέρει να εξυπηρετήσει τόσο τους πελάτες της όσο και τους μετόχους της με απόλυτη επάρκεια και επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια.

Το Δ.Σ. της Ελληνικής σέβεται απόλυτα την ιστορία της Ελληνικής και επιθυμεί να καταστήσει την Τράπεζα πρωταγωνιστή της ανάπτυξης της οικονομίας του τόπου, αλλά και να μετατρέψει την Τράπεζα σε έναν καινοτόμο χρηματοπιστωτικό οργανισμό, μια μοντέρνα Τράπεζα, που θα αναπτύσσεται σταθερά στην ψηφιακή εποχή.

Γρήγορες λύσεις

Έχετε αναφερθεί σε δήλωσή σας ότι αυτήν τη στιγμή εργάζεστε προς την κατεύθυνση τής ετοιμασίας του στρατηγικού σχεδίου. Μπορείτε να αναφερθείτε στις κύριες παραμέτρους αυτού του σχεδίου, πότε θα είναι έτοιμο και πότε θα αρχίσει να υλοποιείται;


- Είναι υψηλά στην ατζέντα του Δ.Σ. η αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδιασμού. Από τα μέσα του καλοκαιριού έχουμε προσλάβει, ως Συμβούλους Στρατηγικής, τον διεθνή οίκο Roland Berger, οι οποίοι εργάζονται σε στενή συνεργασία με την εκτελεστική διεύθυνση της Τράπεζας προς την κατεύθυνση του καθορισμού της νέας στρατηγικής. Αναμένουμε ότι η αναθεωρημένη στρατηγική θα είναι έτοιμη εντός του φθινοπώρου και θα αρχίσει να υλοποιείται αμέσως.

Οι προκλήσεις είναι πολλές

Ένας εκ των παλαιών μετόχων της Τράπεζας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, επιτέθηκε εναντίον των ξένων μετόχων. Πώς σχολιάζετε τη δήλωσή του;


- Έχω ακούσει με μεγάλη προσοχή τα όσα έχει αναφέρει σε δηλώσεις του ο Μακαριότατος. Προτιμώ να μην προχωρήσω σε σχολιασμό, καθώς δεν επιθυμώ να προκαλούνται αντιπαραθέσεις για μια Τράπεζα που γυρίζει σελίδα και περνά σε μια νέα εποχή. Ας κοιτάξουμε όλοι μπροστά, γιατί οι προκλήσεις είναι πολλές. Εκείνο, όμως, που θέλω να επισημάνω είναι πως η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας δεν μπορεί να επιτευχθεί, απλά, ανακυκλώνοντας στην κυπριακή αγορά (εσωτερικά) τα δικά μας χρήματα. Ανταλλάσσοντας τα χρήματα μεταξύ μας δεν θα αυξηθούν, δεν θα «πολλύνουν». Η ανάπτυξη θα επιστρέψει πιο γρήγορα μόνο εάν υπάρξουν άμεσες ξένες επενδύσεις και εισροή φρέσκων χρημάτων από το εξωτερικό.

Τις τελευταίες μέρες λέχθηκαν και γράφτηκαν αρκετά για την αποχώρηση του κ. Μάκη Κεραυνού από τη θέση του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή του Ομίλου. Υπήρξαν διαφωνίες και διαφορετική προσέγγιση σε πολλά θέματα με τους νέους μετόχους, το νέο Δ.Σ. και την Πρόεδρο;

- Με τον κ. Μάκη Κεραυνό είχαμε και έχουμε μια πολύ καλή σχέση. Όχι μόνο σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Νομίζω πως με τις δηλώσεις που έκανα όλες αυτές τις μέρες στα ΜΜΕ έχω καλύψει πλήρως το θέμα. Ως ένδειξη σεβασμού προς τον ίδιο, δεν θα προβώ σε άλλο σχολιασμό.

Πότε θα είσαστε έτοιμοι να ανακοινώσετε την πλήρωση της θέσης του νέου CEO; Θα είναι άλλη μια επιλογή από το εξωτερικό;

- Αυτήν τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να απαντήσω στην ερώτησή σας. Η πρόσληψη νέου CEO είναι προγραμματισμένη για το αμέσως επόμενο διάστημα, όμως ο ακριβής χρόνος θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα τού ατόμου που τελικά θα επιλεγεί. Ούτε και ξέρω εάν ο νέος Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής είναι Κύπριος ή άλλης καταγωγής. Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιαστεί οποιαδήποτε ονόματα ενώπιόν μας, αλλά εγώ προσωπικά δεν έχω προτίμηση σε ξένο ή εγχώριο ΑΕΔ. Θέλουμε τον καλύτερο ή την καλύτερη!

Είσαστε σε θέση αυτήν τη στιγμή να μας αναφέρετε κατά πόσο θα προχωρήσετε με Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου Προσωπικού ή αλλαγές στη δομή, σύμπτυξη υπηρεσιών και τμημάτων;

- Τα θέματα αυτά είναι εκτελεστικά και εκτός των καθηκόντων μου. Το Διοικητικό Συμβούλιο, όμως, έχει δώσει ξεκάθαρες οδηγίες προς την εκτελεστική διεύθυνση: «Σεβαστείτε τα χρήματα και των καταθετών και των μετόχων».

Οι καιροί αλλάζουν

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να δώσετε προς τους μετόχους, τους πελάτες και το προσωπικό του Ομίλου;


- Δεν θα δώσω μήνυμα. Θα δώσω το στίγμα του νέου Δ.Σ. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Oι συνθήκες είναι πολύ πιεστικές στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα. Πρέπει να αποφασίσουμε: Είτε θα παραμείνουμε θεατές, με κίνδυνο να παραμείνουμε και στάσιμοι και να βλέπουμε τις συνθήκες να χειροτερεύουν και για εμάς, είτε θα διαφοροποιηθούμε, θα αλλάξουμε, θα παλέψουμε, θα προσαρμοστούμε, ώστε να είμαστε αυτοί που θα σπρώξουμε την αλλαγή και την ανάπτυξη της οικονομίας. Επιλέξαμε το δεύτερο.

Η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε ζημιές και έχει επίσης έναν αριθμό Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Ποια είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσετε στα θέματα αυτά;

- Είναι αλήθεια πως έχουμε ενσωματώσει πρόνοια για αυξημένες προβλέψεις στα αποτελέσματά του 6μήνου, σε μια προσπάθεια να οχυρώσουμε τον ισολογισμό της Τράπεζας. Αυτό «χτύπησε» με κόκκινο τον λογαριασμό αποτελεσμάτων. Το ποσοστό κάλυψης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων με προβλέψεις, όμως, ανέρχεται στο 45% και πλησιάζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 50%.

Το ποσοστό αυτό είναι με διαφορά το ισχυρότερο από τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα. Την ίδια ώρα, η διαχείριση των ΜΕΔ είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Και είναι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο που έχουμε συνάψει συνεργασία με τον διεθνή οίκο FTI Consulting και επικεντρωνόμαστε δυναμικά στην είσπραξη των οφειλομένων.

Για εμάς κανένα δάνειο δεν είναι δανεικό κι αγύριστο, αφού προέρχεται ουσιαστικά από καταθέσεις πελατών. Και για να προλάβω την ερώτησή σας, όχι, στην Ελληνική Τράπεζα δεν καραδοκούμε να ξεσπιτώσουμε τον κόσμο που έχει πραγματικά πληγεί από την οικονομική κρίση. Κάθε άλλο! Η διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων γίνεται με τρόπο που να στηρίζεται η οικονομία και το κοινό καλό, και όχι να τα υποσκάπτει. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουμε πολιτικές για εκείνους που έχουν χάσει την εργασία τους, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή/και έχουν σημαντικές απώλειες εισοδημάτων.

Όλες εκείνες οι περιπτώσεις δανειοληπτών που έχουν πραγματικά πληγεί από την οικονομική κρίση ή αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα προβλήματα, τυγχάνουν διαφορετικού χειρισμού. Καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να καταστούν τα δάνειά τους εξυπηρετούμενα είτε με επιμήκυνση περιόδου, είτε με μακρές περιόδους χάριτος ή και μειώσεις επιτοκίων.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τους μεγάλους πελάτες, κυρίως τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης;

- Το επαναλαμβάνω. Δεν υπάρχουν δανεικά και αγύριστα. Αλλά την ίδια στιγμή, στην Ελληνική Τράπεζα προσπαθούμε να εξεύρουμε βιώσιμες και λειτουργικές εξατομικευμένες λύσεις για κάθε συνεργάσιμο πελάτη, με βάση τα δικά του χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες.

Και για να είμαι συγκεκριμένη, είναι στους μεγάλους πελάτες που επικεντρωνόμαστε, ξεκινώντας από τους μεγαλύτερους! Είναι και γι’ αυτό που ζητούμε από την Πολιτεία να μας δώσει τα νομοθετικά εργαλεία, για να μπορέσουμε να επιδείξουμε την απαιτούμενη αυστηρότητα.

Απ' ό,τι μας αναφέρετε, αντιλαμβανόμαστε πως θεωρείτε απαραίτητο το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις.

- Ναι, είναι απαραίτητο. Αλλιώς τι νόημα έχει η υποθήκη! Το ότι ήταν λάθος η τραπεζική πρακτική «δανείζω με εξασφάλιση υποθήκη» και όχι ανάλογα με τη δυνατότητα του δανειολήπτη να αποπληρώνει αυτό το δάνειό του, δεν το αμφισβητεί κανένας. Πέραν από αυτήν τη λανθασμένη τραπεζική πρακτική, ήταν σχεδόν αδύνατο για την τράπεζα να κατάσχει το ακίνητο, σε περίπτωση μη αποπληρωμής του δανείου. Αυτό ώθησε πολλούς, εσκεμμένα και στρατηγικά, να αποφεύγουν να επιστρέψουν τα χρήματα που δανείστηκαν.

Κοιτάξτε ,αναφερόμαστε σε βασικές νομοθεσίες, οι οποίες είναι μέρος του νομοθετικού συστήματος σε όλες τις εξελιγμένες χώρες του κόσμου. Τώρα θα με ρωτήσετε αν θα επιλυθεί το πρόβλημα με αυτές τις νομοθεσίες. Η απάντησή μου είναι «εν μέρει μόνο». Ναι, αυτές οι νομοθεσίες θα μας δώσουν τα απαραίτητα εργαλεία για να κυνηγήσουμε αυτούς που έχουν χρήματα, έχουν περιουσίες, έχουν τη δυνατότητα, αλλά στρατηγικά δεν πληρώνουν, δείχνοντας πλήρη ασέβεια στις καταθέσεις του κόσμου.

Όμως, η πραγματική λύση του προβλήματος θα επέλθει μόνο με την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη.

Τα θέματα Εταιρικής Διακυβέρνησης και διαφάνειας είναι υψηλά στις προτεραιότητές σας. Στην πράξη ποιες αλλαγές θα δούμε;

- Δυστυχώς, πολλά προβλήματα σε αυτόν τον τόπο τα έφερε η έλλειψη διαφάνειας, οι κακές πρακτικές Εταιρικής Διακυβέρνησης, οι κρυφές ατζέντες και οι έξωθεν παρεμβάσεις.

Οι κύριοι στόχοι μας είναι να εκσυγχρονίσουμε τις πολιτικές Εταιρικής Διακυβέρνησης της Τράπεζας, σύμφωνα με διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές. Ξέρετε, έχουμε πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε και δεν έχουν πουθενά χώρο οι προσωπικές ατζέντες.

Μας εμπιστεύτηκαν

Πώς βλέπουν την Κύπρο και τον Όμιλο οι δυο κύριοι μέτοχοί σας, το αμερικανικό fund Third Point, που είναι γνωστό για τις κινήσεις του στην Ελλάδα, και η κυπριακή εταιρία Wargaming;

- Oι δυο αυτοί μέτοχοι αλλά και η «Δήμητρα Επενδυτική», που είναι ο τρίτος μεγαλύτερός μας μέτοχος, εμπιστεύτηκαν την Ελληνική Τράπεζα και διαπίστωσαν προοπτικές στην οικονομία της Κύπρου, σε μια περίοδο που όλοι κινδυνολογούσαν και απέσυραν καταθέσεις από το τραπεζικό σύστημα. Χάρη σε αυτούς τους τρεις μετόχους, η Ελληνική Τράπεζα ανακεφαλαιοποιήθηκε, την κρίσιμη εκείνη περίοδο, χωρίς να ενοχλήσει τους καταθέτες και τους φορολογουμένους.

Αλλά και η Ελληνική Τράπεζα προσπαθεί να επιδεικνύει την ίδια εμπιστοσύνη και σεβασμό σε όλους ανεξαίρετα τους μετόχους της. Εγώ προσωπικά είμαι υπέρ της πολυμετοχικότητας και αντιμετωπίζω με την ίδια σοβαρότητα όλους τους μετόχους, μικρούς και μεγάλους.