Ανοίγματα και σε άλλες δυνητικές αγορές που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στη βελτίωση των επιδόσεων του τουρισμού, ποσοτικοί στόχοι για τα επόμενα 12 χρόνια που ακολουθούν τη δυναμική της χώρας, αντιμετώπιση δυσκολιών στην εξεύρεση κατάλληλου και επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού, χάραξη βιώσιμης πορείας και γενικά ένα νέο μοντέλο σχεδιασμού, είναι οι βασικές θέσεις, μεταξύ αλλων, του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), όπως τις ανέλυσε ο Πρόεδρός του Θάνος Μιχαηλίδης, στον χαιρετισμό του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου.

Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι . Παράλληλα, σημείωσε ότι θα πρέπει να τεθούν πιο φιλόδοξοι ποσοτικοί στόχοι στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού 2035.

Αποτιμώντας το 2024, ο κ. Μιχαηλίδης κατέγραψε «το θετικό γεγονός ότι οι αφίξεις τουριστών σημείωσαν ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 4 εκατομμύρια, σε σύγκριση με 3,8 εκατομμύρια το 2023 -μια αύξηση της τάξης του 5,1%».

Ωστόσο, σημείωσε ότι οι αυξημένες αφίξεις δεν μεταφράζονται σε αντίστοιχες διανυκτερεύσεις στα κυπριακά ξενοδοχεία, αφού ένα σημαντικό ποσοστό —γύρω στο 34% — διοχετεύεται είτε προς τα κατεχόμενα εδάφη, είτε προς αδειοδοτημένα ή μη αδειοδοτημένα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Στα θετικά του 2024, συνέχισε, «συγκαταλέγεται και η αύξηση των συνολικών εσόδων από τον τουρισμό, τα οποία ανήλθαν σε 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 3 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023, μια αύξηση της τάξης του 7,3%».

Αναφερόμενος στις γεωπολιτικές προκλήσεις, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ είπε ότι «η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθιστά επιτακτική την ανάγκη να επιδείξουμε για ακόμη μία φορά τα απαραίτητα αντανακλαστικά», προσθέτοντας ότι «χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για προσέλκυση τουριστών με έμφαση στις ευρωπαϊκές αγορές, προκειμένου να περιορίσουμε τις συνέπειες παρόμοιων καταστάσεων».

Απτό παράδειγμα, όπως είπε, «αποτελεί η αύξηση των περσινών αφίξεων από την Πολωνία, που αναδεικνύει τον θετικό αντίκτυπο της ενίσχυσης της αεροπορικής συνδεσιμότητας. Συγκεκριμένα, το 2024 οι διαθέσιμες θέσεις από και προς την Πολωνία αυξήθηκαν κατά 22%, με αποτέλεσμα την αύξηση των επισκεπτών κατά 23%», σημείωσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2024, η Πολωνία ήταν η τρίτη μεγαλύτερη αγορά με 337 χιλιάδες αφίξεις, στη δεύτερη θέση βρέθηκε το Ισραήλ με 425 χιλιάδες αφίξεις, ενώ στην πρώτη θέση παρέμεινε το Ηνωμένο Βασίλειο με πάνω από 1,3 εκατομμύρια αφίξεις, πρόσθεσε.

«Κατ’ αντίστοιχο τρόπο, θα πρέπει να επιδιώξουμε ανάλογα ανοίγματα και σε άλλες δυνητικές αγορές που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στη βελτίωση των επιδόσεων του τουρισμού μας», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η Γερμανία, η μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης. «Η Κύπρος, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2024, υποδέχθηκε 228 χιλιάδες τουρίστες από τη Γερμανία, γεγονός που την κατατάσσει ως τέταρτη μεγαλύτερη αγορά τουρισμού για τη χώρα μας. Οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν μόλις στο 6% του συνολικού τουρισμού μας», τόνισε.

«Δεν παραγνωρίζουμε το ύψος της επένδυσης που θα χρειαστεί για ένα τέτοιο άνοιγμα, όμως, εάν λειτουργήσουμε αποτελεσματικά, μπορούμε να πετύχουμε μια αγορά αντίστοιχη με εκείνη του Ηνωμένου Βασιλείου», υπογράμμισε.

Το 2024 εργοδοτήθηκαν άμεσα 49.592 άτομα, όμως οι δυσκολίες στην εξεύρεση κατάλληλου και επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού παραμένουν, σημείωσε ο Θάνος Μιχαηλίδης, προσθέτοντας πως, ακολουθώντας το παράδειγμα της Νορβηγίας, ο ΠΑΣΥΞΕ ξεκίνησε πρόσφατα μια συζήτηση για την αξιοποίηση και την δημιουργία προγραμμάτων κατάρτισης σε επαγγέλματα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, σε συνεργασία με την ΑΝΑΔ. «Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η επανένταξη ατόμων ηλικίας 55–65 ετών, με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα που μπορεί να επιφέρει η ενεργοποίησή τους τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία συνολικά», εξήγησε.

Εν συνεχεία, ανέφερε ότι ο στόχος για επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν «χρήζει αναπροσαρμογής και θα πρέπει να εξελιχθεί σε μια ολόχρονη δραστηριότητα».

«Για να ενθαρρύνουμε τους νέους να επενδύσουν σε σπουδές και δεξιότητες του τουριστικού κλάδου, οφείλουμε να διασφαλίσουμε προοπτική και επαγγελματική σταθερότητα. Αυτό συνεπάγεται περιορισμό της εποχικότητας στην αγορά εργασίας, ενίσχυση του εμπορίου, αύξηση των δημόσιων εσόδων και διαρκή επένδυση στην εκπαίδευση», υπέδειξε, επισημαίνοντας ότι «η μετάβαση σε μοντέλο ολόχρονου τουρισμού απαιτεί παράλληλα αναβάθμιση των υποδομών, με έμφαση στις ειδικές μορφές τουρισμού, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη του τομέα».

«Για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού, απαιτούνται συνεδριακά κέντρα κοντά σε αεροδρόμια. Αντίστοιχα, ο αθλητικός τουρισμός προϋποθέτει κατάλληλες υποδομές σε τουριστικές περιοχές και στήριξη διοργανώσεων που να αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα της χώρας μας», τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, αναφέροντας ως παράδειγμα εκδηλώσεις όπως το Ayia Napa και το Paphos Triathlon, το Youth Soccer Festival, καθώς και τους Μαραθωνίους Λάρνακας και Λεμεσού.

Επιπλέον, σημείωσε ότι «η κυπριακή γαστρονομία πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο των προωθητικών μας ενεργειών, καθώς οι προορισμοί με έντονη γαστρονομική ταυτότητα καταλαμβάνουν υψηλή θέση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αειφορίας, ο Θάνος Μιχαηλίδης είπε ότι «προκλήσεις όπως το υψηλό κόστος ενέργειας και η έλλειψη υδάτινων πόρων λόγω της ξηρασίας, μας καλούν να δράσουμε άμεσα. Οφείλουμε να δίνουμε άμεσες, πρακτικές λύσεις στα τρέχοντα προβλήματα, μειώνοντας ταυτόχρονα το ενεργειακό μας αποτύπωμα και χαράσσοντας μια βιώσιμη πορεία για τον τουρισμό και την οικονομία μας», υπογράμμισε.

«Η στρατηγική μας οφείλει να ευθυγραμμίζεται με τη σύγχρονη πραγματικότητα και τις παγκόσμιες τάσεις, διασφαλίζοντας την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, είπε ότι «μέσα από συντονισμένη δράση μεταξύ ιδιωτικού τομέα και Πολιτείας, είναι αναγκαίο να κατοχυρωθεί η βιωσιμότητα, καθώς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης της Κύπρου, με γνώμονα τις οικονομικές δυνατότητες και το δημοσιονομικό πλαίσιο της χώρας». 

«Ο τομέας του marketing και της επικοινωνίας των προϊόντων μας είναι επίσης καθοριστικός. Για να προσελκύσουμε τον σύγχρονο τουρίστα, πρέπει να στέλνουμε το κατάλληλο μήνυμα σε κάθε αγορά και σε κάθε τύπο δυνητικού επισκέπτη», πρόσθεσε.

«Η τεχνολογία σήμερα, σε συνδυασμό με την κατάλληλη επένδυση, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθειά μας. Εργαλεία όπως η τεχνητή νοημοσύνη μάς επιτρέπουν να χαρτογραφήσουμε καλύτερα τους δυνητικούς πελάτες και να στοχεύσουμε εξατομικευμένα, γεωγραφικά και ποιοτικά, ανάλογα με τις μορφές τουρισμού, που επιθυμούμε να αναπτύξουμε», επεσήμανε.

«Εμείς, ως ΠΑΣΥΞΕ, πιστεύουμε πως έχει φτάσει η στιγμή να ανεβάσουμε επίπεδο και να θέσουμε πιο φιλόδοξους στόχους. Να υιοθετήσουμε ένα νέο μοντέλο σχεδιασμού, που δεν θα περιορίζεται μόνο σε ετήσιες αποτιμήσεις, αλλά θα στοχεύει στην επίτευξη ουσιαστικών αποτελεσμάτων σε βάθος δεκαετίας. Με όραμα, στρατηγική και συνεργασία όλων των φορέων, μπορούμε να καταστήσουμε την Κύπρο ικανό ανταγωνιστή μεταξύ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών», τόνισε ο Θάνος Μιχαηλίδης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ εξέφρασε την άποψή του ότι οι ποσοτικοί στόχοι που προτείνονται στο προσχέδιο της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2035 είναι χαμηλότεροι σε σύγκριση με αυτούς που είχαν τεθεί στη Στρατηγική Τουρισμού 2030. Όπως είπε, «οι στόχοι αυτοί κρίνονται συντηρητικοί, δεδομένης της δυναμικής της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας, αλλά και των αισιόδοξων προβλέψεων διεθνών οργανισμών, όπως το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιού και Τουρισμού».

«Τη στιγμή που οι τουριστικές μας αφίξεις έχουν σημειώσει αξιόλογη αύξηση, με τον σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης να ανέρχεται στο 5,2% κατά την περίοδο 2014–2023, θεωρούμε ότι ο στόχος για τα επόμενα 12 χρόνια θα έπρεπε να ακολουθεί την υφιστάμενη δυναμική της χώρας μας», ανέφερε.

Εν συνεχεία, ο Θάνος Μιχαηλίδης είπε ότι «φέτος, με σημαντικές υπερβάσεις, πετύχαμε την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης στη βιομηχανία μας μέχρι το τέλος του 2027», σημειώνοντας ότι «το καταφέραμε με γνώμονα την ανάγκη για σταθερότητα και ηρεμία». 

Την ίδια ώρα, είπε ότι ο ΠΑΣΥΞΕ συνέβαλε και συνεργάστηκε στενά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο κρίσιμο ζήτημα των αδειοδοτήσεων των ξενοδοχειακών μονάδων. Ευχαρίστησε την Κυβέρνηση για την πρόσφατη τροποποίηση του νομοσχεδίου που αφορά τις αδειοδοτήσεις, καθώς και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ενέκρινε το σχετικό πλαίσιο.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ ανέφερε ότι «είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας ενιαίας, εξειδικευμένης υπηρεσίας αδειοδότησης (One stop shop) με σαφείς διαδικασίες και σταθερό θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως η συνέπεια και η ταχύτητα».

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην πρόταση που προτίθεται να καταθέσει προς συζήτηση ο ΠΑΣΥΞΕ στο Υπουργείο Εσωτερικών και η οποία αφορά την αδειοδότηση για την ανέγερση μονάδων στέγασης για το προσωπικό των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

«Η εφαρμογή της πρότασης αυτής προσφέρει ουσιαστική λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός τομέας σε σχέση με τη στέγαση του προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της αγοράς ενοικίων στις τουριστικές περιοχές, με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία ευρύτερα», εξήγησε.

Αναφερόμενος στην επικείμενη διοργάνωση της 91ης Γενικής Συνέλευσης της HOTREC στην Κύπρο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15-17 Οκτωβρίου υπό την εποπτεία του ΠΑΣΥΞΕ, ενόψει της προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026, ο Θάνος Μιχαηλίδης είπε ότι «η συμμετοχή του ΠΑΣΥΞΕ στη HOTREC έχει στρατηγική σημασία, καθώς εξασφαλίζει την έγκαιρη ενημέρωση για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις στον τουρισμό». «Παράλληλα, δεδομένων των επίμονων προσπαθειών των Τουρκοκυπρίων να γίνουν αποδεκτοί ως μέλη ή παρατηρητές στην HOTREC, καθίσταται απολύτως αναγκαία η διατήρηση της θέσης του ΠΑΣΥΞΕ ως μοναδικού εκπροσώπου της Κύπρου, σύμφωνα με τη θεμελιώδη αρχή του Καταστατικού της Οργάνωσης ‘’One Country – One Vote’’», συμπλήρωσε.

«Προσδοκούμε, συνεπώς, την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της ενεργού και επάξιας εκπροσώπησης της χώρας μας σε αυτό τον σημαντικό ευρωπαϊκό οργανισμό», τόνισε.

Καταληκτικά, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός νέου, σύγχρονου μοντέλου στρατηγικού σχεδιασμού για τον τουρισμό. «Είμαστε βέβαιοι πως θα σταθείτε δίπλα μας ως πολύτιμος σύμμαχος σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια», ανέφερε.