Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε ξένο νόμισμα στο επίπεδο ‘A-’, με σταθερή προοπτική, επικαλούμενος τις ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις, τη μείωση του δημόσιου χρέους και την ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη. Παράλληλα επεσήμανε τις συνεχιζόμενες εξωτερικές ευπάθειες και τους γεωπολιτικούς κινδύνους. Την αξιολόγηση χαιρέτισε με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών.
Ο Fitch αναφέρει ότι η αξιολόγηση στηρίζεται στο υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα σε σχέση με τον μέσο όρο της κατηγορίας ‘A’, καθώς και στην αξιοπιστία των πολιτικών που συνδέονται με τη συμμετοχή στην ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ. Αυτά τα πλεονεκτήματα αντισταθμίζονται από πιο αδύναμους δείκτες διακυβέρνησης, εξωτερικές ανισορροπίες και την πολιτική διαίρεση του νησιού.
Σημειώνεται ότι η Κύπρος κατέγραψε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 4,3% του ΑΕΠ το 2024—σαφώς υψηλότερο από τον μέσο όρο ελλείμματος 2,8% της κατηγορίας ‘A’—λόγω αυξημένων εσόδων και συγκρατημένων δαπανών. Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στο 5,6%, το υψηλότερο των τελευταίων σχεδόν 20 ετών. Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε από 73,6% το 2023 σε 65,3% στο τέλος του 2024, και προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω σε 52,6% το 2026 και κοντά στο 45% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Ο Fitch προβλέπει ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα θα μειωθεί ελαφρώς στο 3,4% το 2025 και 3% το 2026, λόγω αύξησης των επενδύσεων και επιβράδυνσης της ονομαστικής ανάπτυξης, αλλά παραμένει ισχυρό. Αναφέρεται ακόμα ότι η μη συμμετοχή της Κύπρου στο ΝΑΤΟ μειώνει την πίεση για αυξημένες αμυντικές δαπάνες, αν και παραμένουν προκλήσεις, κυρίως σε υποδομές και σε σχέση με τη γήρανση του πληθυσμού.
Όπως αναφέρεται, η αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη ανέρχεται στο 3% για το 2025–2026, ελαφρώς χαμηλότερη από το 3,4% του 2024, με τη στήριξη των υπηρεσιών και της αγοράς εργασίας. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2% το 2024 και η ανεργία μειώθηκε στο 4,5%, κοντά στα ιστορικά χαμηλά.
Ωστόσο, ο Fitch τονίζει ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών (CAD) παραμένει υψηλό, εκτιμώμενο στο 6,9% του ΑΕΠ το 2024 και προβλέπεται στο 7% για την περίοδο 2025–2026, που είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ. Παρ’ όλα αυτά, οι άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) υπερκαλύπτουν το έλλειμμα και κατευθύνονται σε πιο διαφοροποιημένους τομείς.
Προστίθεται ότι ο τραπεζικός τομέας παραμένει σταθερός, με δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (CET1) στο 24,5%—τον υψηλότερο στην ΕΕ—και μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 6%.
Το μοντέλο αξιολόγησης του Fitch έδωσε αρχική βαθμολογία ‘A’, η οποία προσαρμόστηκε κατά μία βαθμίδα χαμηλότερα λόγω εξωτερικών κινδύνων.
Ο Fitch σημειώνει ότι πιθανή αναβάθμιση της αξιολόγησης θα μπορούσε να προκύψει από περαιτέρω μείωση του χρέους ή μείωση της εξωτερικής ευπάθειας, ενώ αντιθέτως, επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης ή αρνητικά εξωτερικά σοκ ενδέχεται να οδηγήσουν σε υποβάθμιση.
Υπουργείο Οικονομικών: Αναγνώριση εν μέσω γεωπολιτικών προκλήσεων
--------------------------------------------------------------------------------
Την αξιολόγηση του οίκου Fitch, που διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου στο ‘A-’ με σταθερή προοπτική, χαιρετίζει το Υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας πως πρόκειται για αναγνώριση της σταθερής δημοσιονομικής πορείας και των θετικών προοπτικών της οικονομίας, παρά το ρευστό γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.
«Σε ένα αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον και μια συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα που πηγάζει από τις πρόσφατες εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο ο οίκος Fitch διατηρεί την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα ψηλό σημείο αναγνωρίζοντας την πολύ καλή οικονομική πορεία των τελευταίων χρόνων καθώς και τις πολύ καλές προοπτικές για το εγγύς μέλλον παρά τις τεράστιές προκλήσεις που παρουσιάστηκαν τόσο στο εγγύτερο (κρίση στην μέση ανατολή, πόλεμος στην Ουκρανία) αλλά και ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον (επιβολή δασμών, διατάραξη διεθνούς εμπορίου)», αναφέρει.
Προσθέτει ότι η συνέχεια της μέχρι τώρα πορείας με επίκεντρο την δημοσιονομική πειθαρχία και οι σωστές οικονομικές πολιτικές είναι απαραίτητος παράγοντας για πρόσθετες αναβαθμίσεις στο μέλλον, εξασφαλίζοντας ακόμη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και σταθερότητα στην οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Κυβέρνηση πιστή στις πολιτικές της, σημειώνει το ΥΠΟΙΚ, στηρίζει σθεναρά την οικονομία κατά τρόπο υπεύθυνο και ευέλικτο, τόσο όσον αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση, όσο και τα δημόσια οικονομικά.
«Ενόψει των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία από τις εξελίξεις στο διεθνές οικονομικό-πολιτικό περιβάλλον», καταλήγει η ανακοίνωση,« η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει εκείνα τα οικονομικά σχέδια, που επιτρέπουν τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση όλων των προσφερόμενων ευκαιριών για συνεχή ανάπτυξη της οικονομίας με παράλληλη στόχευση στη περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους».
Πηγή: ΚΥΠΕ