Για την επικοινωνία της επιστήμης θα συζητήσουν το Σάββατο 2 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας η Ανώτερη Λέκτορας (Αναπλ. Καθηγήτρια) του Πανεπιστημίου Cardiff της Ουαλίας, συνδιευθύντρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού SciCo Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας της Ουαλική Κυβέρνησης, Δρ. Κατερίνα Καουρή, ο Επίκουρος Καθηγητής Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Δρ Μιχάλης Σιριβιανός και ο Διευθυντής του Sigmalive, Λέκτορας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Ειδικός Επιστήμονας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Χρήστος Δανέζης.
Η συζήτηση που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του 2ου Cyprus Forum θα εξετάσει τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στην επικοινωνία της έρευνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τρόπο διαχείρισης των επικοινωνιακών μηνυμάτων από κρατικούς φορείς και ΜΜΕ.
Για το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζει το θέμα, τόσο για επιστήμονες της επικοινωνίας, όσο και για δημοσιογράφους και το ευρύ κοινό, μας μίλησε ο διευθυντής του Sigmalive, Χρήστος Δανέζης.
Γιατί η επικοινωνία της επιστήμης έχει αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της πανδημίας;
Η επικοινωνία της επιστήμης δέχεται εδώ και πολλά χρόνια κριτική. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η ευθύνη της επικοινωνίας μιας επιστημονικής έρευνας βαραίνει πλέον περισσότερο τον ερευνητή, ο οποίος θα πρέπει να αποκτά τη γνώση της σωστής επικοινωνίας της έρευνας και λιγότερο τον δημοσιογράφο.
Η επιστήμη, κατά το παρελθόν, έχει αντιμετωπίσει ξανά πανδημίες, όμως τώρα ήταν η πρώτη φορά που είχαμε στη διάθεσή μας ένα ευρύ, γρήγορο και έντονα συνδεδεμένο μεταξύ του επικοινωνιακό σύστημα, το οποίο αποδείχθηκε ευχή και κατάρα μαζί. Θα πρέπει να παραδεχθούμε όλοι ότι δεν ήμασταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτό το μείγμα.
Ποιοι παράγοντες επηρέασαν τις επικοινωνιακές προσπάθειες;
Ο τρόπος που λειτούργησε η επικοινωνία των ερευνητικών προσπαθειών που έκανε η επιστήμη για την αντιμετώπιση της πανδημίας δημιούργησε προβλήματα, σκεπτικισμό, άρνηση ακόμα και από ανθρώπους οι οποίοι είχαν την κριτική σκέψη να αντιληφθούν τα αποτελέσματα και την εξέλιξη της έρευνας. Η ταχύτητα και ο τρόπος που παρουσιάζονταν όμως οι έρευνες σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Κοινωνικά Δίκτυα, δημιούργησαν σύγχυση καθώς οι πολίτες ήταν αδύνατο να παρακολουθούν το σύνολο των ερευνών και να γνωρίζουν σε βάθος τους λόγους που λαμβάνονται διαφορετικές αποφάσεις αντιμετώπισης της πανδημίας σε κάθε χώρα και μερικές φορές διαφορετικές αποφάσεις σε κάθε περιοχή στην ίδια χώρα.
Πιστεύετε πως η τεχνολογία αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμόρφωσαν τον τρόπο με τον οποίο η επιστημονική κοινότητα επέλεξε να επικοινωνήσει τις έρευνές της;
Νομίζω πως ουδείς έλαβε υπόψη το πως έχει διαμορφωθεί το τοπίο στη σύγχρονη ψηφιακή επικοινωνία. Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές συνταγές και αποτύχαμε. Ακόμα όμως και αυτοί που γνώριζαν καλά το περιβάλλον, υποτίμησαν τον τρόπο που θα λειτουργήσει η τεχνολογία και οι άνθρωποι, με αποτέλεσμα να παρατηρούμε αλγόριθμους να προάγουν ψευδείς ειδήσεις, πλατφόρμες να προβάλουν βίντεο με παραπλανητικό περιεχόμενο, γκρουπς σε Viber και WhatApp να μετατρέπονται σε echo chambers. Αν σε αυτό το περιβάλλον προσθέσουμε την έλλειψη εμπιστοσύνης σε παραδοσιακά ΜΜΕ και Κυβερνήσεις, που παρατηρείται να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια και την επιστημονική κοινότητα που δημοσίευε έρευνες, οι οποίες πολλές φορές διαφωνούσαν, και η μία έρχονταν σε αντίθεση με την άλλη, ποιος πραγματικά μπορεί να αδικήσει τον πολίτη που αδυνατούσε να κατανοήσει μια κατάσταση που επηρέαζε την καθημερινότητα και την επιβίωση τη δική του, αλλά και της οικογένειάς του;
Τι ρόλο παίζουν τα ΜΜΕ στην επικοινωνία της επιστημονικής έρευνας; Ποιος έχει την ευθύνη για το τι θα επικοινωνηθεί τελικά στα Μέσα; Πρέπει να υπάρχει κάποια συνεννόηση ανάμεσα σε ΜΜΕ, επιστημονική κοινότητα και κρατικούς φορείς;
Σίγουρα θα πρέπει να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας, του κράτους και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Επειδή όμως η επικοινωνία, στην εποχή του διαδικτύου, δεν έχει σύνορα, ούτε περιορίζεται μέσα σε ένα κράτος, θα πρέπει οι δεσμοί να ενισχυθούν και σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια πανδημία αυτού του μεγέθους θα πρέπει να αντιμετωπίζεται περισσότερο συντεταγμένα και σε επικοινωνιακό επίπεδο, ώστε γρήγορα και αποτελεσματικά να αντιμετωπίζονται φαινόμενα ψευδών ειδήσεων, προσπάθειες χειραγώγησης του κοινού από αγνώστου αξιοπιστίας “επιστήμονες” και παραπληροφόρηση. Εξάλλου ο Mark Twain και άλλοι, το έχουν πει καλύτερα από μένα, «ένα ψέμα ταξιδεύει τον μισό πλανήτη, μέχρι η αλήθεια να βάλει τα παπούτσια της».
Το αποτέλεσμα έδειξε πως ήμασταν απροετοίμαστοι για μια πανδημία. Τι μας δίδαξε και πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια ανάλογη «κρίση» στο μέλλον για να μην οδηγηθούμε ξανά σε αυτή την κατάσταση;
Αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να συζητήσουμε μαζί με τους συνομιλητές μου στο Cyprus Forum 2021 αυτό το Σάββατο. Σίγουρα, κανείς δεν περιμένει να ακούσει ένα μαγικό τρόπο που θα επιλύσει το πρόβλημα αλλά είμαι βέβαιος ότι αυτές οι συζητήσεις θα πρέπει να φέρουν πιο κοντά τους εμπλεκόμενους φορείς και να ακούσει ο ένας τον άλλον, προκειμένου να σχεδιάσουν μια πετυχημένη επικοινωνιακή στρατηγική που θα δίνει ξεκάθαρα μηνύματα και θα λύνει απορίες χωρίς να δημιουργούνται σκιές και να κλονίζεται η εμπιστοσύνη.
Για εγγραφές πατήστε εδώ
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τo Cyprus Forum:
Τηλ.: +357 22 678 670
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: [email protected]
Ιστοσελίδα: https://www.2021.cyprusforum.cy/