Με την έγκριση των νομοσχεδίων στην Ολομέλεια της Βουλης και μετά το ολονύχτιο θρίλερ που εκτυλίχθηκε, η σημερινή ημέρα αποτελεί νέα σελίδα για το Συνεργατισμό. Αν τελικά η Ολομελεια της Βουλής καταψήφιζε τα νομοσχέδια τότε υπήρχε ο άμεσος κίνδυνος ο συνεργατισμός να υφίστατο κούρεμα καταθέσεων και να ετίθετο σε καθεστώς εξυγίανσης με τους καταθέτες να μετατρέπονται σε μετόχους.
Πιο συγκεκριμένα, τροποποιείται η υφιστάμενη νομοθεσία περί Συνεργατικών Εταιρειών με στόχο την μεταφορά των αρμοδιοτήτων αδειοδότησης, ρύθμισης, εποπτείας και λήψης εποπτικών μέτρων στα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα (ΣΠΙ) από την υπηρεσία εποπτείας συνεργατικών εταιρειών η οποία μετονομάζεται σε υπηρεσία συνεργατικών εταιρειών στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Επίσης, προβλέπει για την εισαγωγή απαραίτητων ρυθμίσεων για σκοπούς ανακεφαλαιοποίησης της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και των ΣΠΙ καθώς και όλες τις συνεπακόλουθες αλλαγές.
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ
- Κρατικοποιείται ο Συνεργατισμός
- Οι αρμοδιότητες αδειοδότησης, ρύθμισης και εποπτείας των ΣΠΙ μεταφέρθηκαν στην Κεντρική Τράπεζα.
- Απαγορεύεται η παραχώρηση χρηματοδοτικών ανοιγμάτων (δάνεια, πιστωτικές κάρτες) σε ανεξάρτητους διοικητικούς συμβούλους.
- Περιορίζονται οι χορηγήσεις προς διοικητικούς συμβούλους και μετόχους (πλαφόν οι €500,000)
- Μεταφέρεται ο έλεγχος των λογαριασμών των ΣΠΙ από την Ελεγκτική Υπηρεσία Συνεργατικών Εταιρειών σε αναγνωρισμένους ελεγκτικούς οίκους
- Εισήχθησαν νέες ρυθμίσεις για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού
- Καταργήθηκε η αρχή της μίας ψήφου.
- Μη μέλη των ΣΠΙ, μπορούν, πλέον, να αποκτούν μετοχές του Συνεργατισμού.
- Μη μέλη των ΣΠΙ, μπορούν να συμμετέχουν στις Επιτροπείες.
- Απαγορεύεται η δανειοδότηση φυσικών προσώπων, που δεν είναι μέλη των ΣΠΙ.
- Η εκκαθάριση ΣΠΙ, εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου για τις εμπορικές τράπεζες.
- Η διαχείριση των δανείων των ΣΠΙ καθορίζεται από την Κεντρική Τράπεζα.
- Το σχέδιο προστασίας των καταθέσεων σε ΣΠΙ εντάσσεται στις αρμοδιότητες της Κεντρικής Τράπεζας.
ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗΣ
- Ο Συνεργατισμός, θα υφίστατο "κούρεμα" καταθέσεων.
- θα ετίθετο σε καθεστώς εξυγίανσης και οι καταθέτες θα μετατρέπονταν σε μετόχους.
- Τα ΣΠΙ θα παρέμεναν κλειστά, υπό το φόβο εκροής καταθέσεων.
- Με το άνοιγμα των αγορών, τα κυπριακά ομόλογα θα κατέγραφαν κατακόρυφη πτώση.
- Η ΕΚΤ θα επανεξέταζε τη στάση της και είτε θα μείωνε τη χορήγηση ρευστότητας, ανάλογα με την πτώση της αξίας των ομολόγων, είτε θα σταματούσε πλήρως τη διάθεση ρευστού.
- Η Ελληνική Τράπεζα, η οποία με την μετατροπή των αξιογράφων μπορεί να ανακεφαλαιοποιηθεί χωρίς περιπέτειες, θα ετίθετο σε καθεστώς εξυγίανσης.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή "Πρωτοσέλιδο" στο Σίγμα, επεσήμανε ότι μετά απο δυσκολίες η Βουλή κατάφερε την υστάτη να διασφαλίσει το συνεργατισμό. Παρ' όλα αυτά είπε παραμένουν οι ανησυχίες διαδικασίας αποπληρωμής του χρέους της Κυβέρνησης στα μέλη του Συνεργατισμού καθώς είναι διαδικασία που θα πάρει χρόνια. "Καταλήξαμε σε μια κοινή θέση και μπορούμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια εξυγίανσης του συνεργατισμού για να ανακτίσει την εμποστοσύνη που έχει χαθεί", επεσήμανε.