Κάτω από τον τίτλο «’Το μαχαίρι έφτασε στο κόκκαλο’», η Kıbrıs (03.06.20) γράφει ότι Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές πραγματοποίησαν χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την «βουλή» του αποσχιστικού καθεστώτος μαζί με τις οικογένειές τους ζητώντας την λήψη «θετικής απόφασης» σε σχέση με τις διελεύσεις από τα οδοφράγματα μετά τις 8 Ιουνίου. Οι διαμαρτυρόμενοι τοποθέτησαν μαύρο στεφάνι μπροστά στην «βουλή» και αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας και αύριο Πέμπτη.

 

Όπως πληροφορεί το Γραφείο Τύπου & Πληροφοριών, οι συμμετέχοντες στην διαμαρτυρία έφεραν πανό που έγραφαν «Θέλουμε να επιστρέψουμε στην δουλειά μας» και «Είπαμε άφησε μισάνοικτο το κάγκελο, δεν πέτυχε. Άνοιξε την πόρτα κύριε Τατάρ». Οργή και δάκρυα έπνιγαν κατά διαστήματα τους διαμαρτυρόμενους, οι οποίοι ανέφεραν ότι δεν μπορούν να πάνε δουλειά εδώ και τρεις μήνες και κατηγόρησαν την «κυβέρνηση» του καθεστώτος ότι παραμένει απαθής στα προβλήματά τους. Επεσήμαναν ότι κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους και σημείωσαν ότι «το μαχαίρι έχει φτάσει στο κόκκαλο». Φωτογραφίες από την εκδήλωση έστειλαν και στους Ελληνοκύπριους εργοδότες τους.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Κιαμίλ Ιντζιρλι ζήτησε την λήψη «θετικών αποφάσεων» για τις διελεύσεις μετά τις 8 Ιουνίου σημειώνοντας ότι πρέπει να διευκρινιστεί πώς θα γίνονται τα τεστ που ζητά η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας λαμβάνοντας υπόψη και την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι, ποιες θα είναι οι συνθήκες όταν θα επιστρέφουν πίσω στα κατεχόμενα οι εργάτες αφού οι διελεύσεις θα είναι καθημερινές και τι σχέδια υπάρχουν για να ξεπεραστεί η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Αναφέροντας ότι περνούν οικονομικές δυσκολίες οι περίπου 2,000 εργαζόμενοι στις ελεύθερες περιοχές και οι οικογένειές τους, ο Ιντζιρλί είπε ότι η μεγάλη τους πλειοψηφία δεν μπόρεσε ακόμα να πάρει οικονομική στήριξη από τις κοινωνικές ασφαλίσεις στο πλαίσιο των μέτρων που εξήγγειλε η Κυπριακή Δημοκρατία και ότι σε συνάντηση που είχαν με τον λεγόμενο υπουργό εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων Φαϊζ Σουτζούογλου του υπέβαλαν κατάλογο με τα ονόματα των ατόμων που εργάζονται ανασφάλιστοι στις ελεύθερες περιοχές. «Όμως δεν είδαμε καμία απάντηση πάνω σε αυτό το θέμα», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Επιπλέον, σε δηλώσεις που έγιναν ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει βοήθεια 1,200 ΤΛ στα 1,500 άτομα που εργάζονται στον νότο αν είναι παντρεμένα και 900 ΤΛ αν είναι ελεύθερα. Όμως, τα κριτήρια που τέθηκαν για υποβολή αίτησης δεν ήταν κριτήρια που θα βοηθούσαν για την υποβολή αίτησης. Πλέον ούτε την βοήθεια που θα δοθεί από τον βορρά ούτε τις πληρωμές των κοινωνικών ασφαλίσεων που θα έρθουν από τον νότο περιμένουμε! Σε συνάντηση που είχαμε με τον κ. Ερσίν Τατάρ στο γραφείο του μας είχε πει ότι ανέθεσε στον υπουργό υγείας κ. Αλί Πιλλί και ότι θα συντονιστούν για να αρχίσουν οι διελεύσεις έχοντας επαφές με τον νότο. Και ο κ. Πιλλί είχε προβεί σε δηλώσεις για το θέμα λέγοντας ότι θα αναλάμβανε πρωτοβουλίες. Όμως, κατά τις μέρες που ακολούθησαν έγιναν αντίθετες δηλώσεις και δεν έγινε απολύτως τίποτα ουσιαστικά. Αντιτάχθηκαν δε στις πρωτοβουλίες του κ. Ακιντζί λέγοντας ‘εμείς αποφασίζουμε’. […]

Προβάλλοντας ως δικαιολογία τα κρούσματα στον νότο που συνεχίζονται, δεν γίνεται οποιοδήποτε βήμα στο θέμα των διελεύσεων. Ο κ. Πιλλί θέλει μηδέν κρούσματα για 14 μέρες. Αυτή δεν είναι επιστημονική προσέγγιση. Οι γειτνιάζουσες χώρες στην Ευρώπη προέβησαν σε διάφορες ρυθμίσεις για τους εργάτες που ζουν στις περιοχές των συνόρων και ο χώρος εργασίας τους είναι σε άλλη χώρα. Μελετώντας τις αυτές μπορεί να βρεθεί λύση για τους εργάτες, τους μαθητές και τους πολίτες που είναι υποχρεωμένοι να περάσουν στον νότο λόγω ασθένειας. Αρκεί να υπάρχει επιθυμία! Αρκεί να υπάρχει βούληση!»

Υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση της Δημοκρατίας δήλωσε ότι θα μπορούσαν να αρχίσουν οι διελεύσεις μετά τις 8 Ιουνίου και ξεκαθάρισε τον τρόπο που θα μπορούσε να γίνει αυτό, ο Ιντζιρλί ανέφερε ότι σε περίπτωση που οι Τουρκοκύπριοι δεν επιστρέψουν στην εργασία τους τότε δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο για να τερματιστεί η εργασία τους. 

Τατάρ: «Η κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα ανοίξουν ή όχι τα οδοφράγματα»

Η Afrika (03.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του αποσχιστικού καθεστώτος Ερσίν Τατάρ, σε συνέντευξη που έδωσε στο Kanal T,  δήλωσε πως «είναι η κυβέρνηση που θα αποφασίσει πότε θα ανοίξουν τα οδοφράγματα». Αναφερόμενος σε σχετική δήλωση ότι τα οδοφράγματα θα ανοίξουν στις 8 Ιουνίου, ο Τατάρ είπε: «Υπάρχει ένα λάθος εδώ. Η κυβέρνηση είναι η εκτελεστική αρχή που θα αποφασίσει αν θα ανοίξουν ή όχι τα οδοφράγματα. Εάν τα συμβούλια υγείας, το επιστημονικό συμβούλιο και το υπουργείο υγείας αποφασίσουν, τότε θα ανοίξουν τα οδοφράγματα», ανέφερε.

Όπως είπε ο Τατάρ, τις μέρες που έγινε η ανακοίνωση για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων την συγκεκριμένη ημερομηνία, είχαν συνάντηση οι δύο ηγέτες Μουσταφά Ακιντζί και Νίκος Αναστασιάδης και αυτή η ανακοίνωση έγινε από την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Ήταν μια δήλωση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό που πιστεύει η τουρκική πλευρά δεν ελήφθη υπόψη. Σύμφωνα με την πολιτική τους δεν υπάρχουν σύνορα και (η Κύπρος) αποτελεί μια ολότητα. Κι εγώ ενδιαφέρομαι να μάθω την απόφαση της διακοινοτικής επιτροπής για το θέμα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε την πολιτική διάσταση του θέματος. Δεν τίθεται θέμα να αποδεχτεί κάτι τετελεσμένο η ΤΔΒΚ από αυτή την πλευρά. Αλλά επαναλαμβάνω και το λέω με όλη μου την ειλικρίνεια, θέλω και εγώ να ανοίξουν τα οδοφράγματα,  αλλά πρέπει να έχουμε ως προτεραιότητα μας  την υγεία των ανθρώπων. Ξέρετε, υπάρχουν ακόμη κρούσματα στον νότο και αυτό είναι σημαντικό. Ας ελπίσουμε ότι η μέρα που θα ανοίξουν τα οδοφράγματα, είναι κοντά», είπε.

Αναφερόμενος στο θέμα της αντιμετώπισης την πανδημίας του ιού COVID-19, ο Τατάρ είπε ότι τα μέτρα που λήφθηκαν ήταν σημαντικά για να μην ασθενήσουν δεκάδες άτομα, ωστόσο πλέον υπάρχει ανάγκη να δραστηριοποιηθεί ξανά η οικονομία. Είπε επίσης πως ενώ διασφάλισαν πως οι «πολίτες» θα παρέμειναν κλεισμένοι σπίτι αυτή την περίοδο, άφησαν τους απαραίτητους χώρους εργασίας ανοιχτούς για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες. «Κλείσαμε τα σύνορα και απομονώσαμε την χώρα. Αυτή είναι μια ιστορία επιτυχίας»,  είπε υποστήριξε πως πολύς κόσμος το αναγνώρισε αυτό,  και εξ αυτού είχε αιτήματα να δώσει συνέντευξη από πολλά μέσα ενημέρωσης, κυρίως της Τουρκίας αλλά και από την Αγγλική Daily Telegraph.

Σήμερα συζητούν τους κανόνες που θα διέπουν την επιστροφή 12,000 ξένων εργατών στα κατεχόμενα

Η Kıbrıs (03.06.20) γράφει ότι 12,000 ξένοι εργάτες έφυγαν από τα κατεχόμενα κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το πώς θα επιστρέψουν πίσω και ποιοι όροι θα εφαρμοστούν κατά την επιστροφή τους.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο λεγόμενος υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων Φαϊζ Σουτζούογλου είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί λεπτομερώς σήμερα στο «υπουργικό συμβούλιο» και ότι θα αξιολογηθεί το κατά πόσον θα φέρουν πίσω όσους τα ονόματα συμπεριλαμβάνονται σε κατάλογο που ετοίμασαν οι εργοδότες και το πού θα διαμένουν οι εν λόγω εργάτες κατά την επιστροφή τους.  Σημειώνοντας ότι επέστρεψαν στην χώρα τους γύρω στις 12,000 ξένοι εργάτες, ο Σουτζούογλου ανέφερε:

«Η μεγάλη τους πλειοψηφία είναι εργαζόμενοι με άδεια εργασίας και καταθέτουν τις εισφορές τους. Αλλά πήγαν στην Τουρκία με κάποιο τρόπο και δεν μπορούν να έρθουν πίσω. Δικαιούνται να έρθουν πίσω. […] Επομένως πρέπει να έρθουμε σε επαφή με τους εργοδότες. Οι εργοδότες θα μας πουν τους εργαζόμενους τους οποίους χρειάζονται και εμείς θα κάνουμε βήματα αναλόγως. […]»

Αναφέροντας ότι συζητήθηκε και η πιθανότητα να έρθουν οι εργάτες παρουσιάζοντας πιστοποιητικό υγείας, ο Σουτζούογλου υπενθύμισε ότι σε προηγούμενη συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» αποφάσισαν ότι τα άτομα αυτά πρέπει να μένουν σε καραντίνα για 14 μέρες και πρόσθεσε: «Όμως κατόπιν τούτου μας επισκέφθηκαν επιχειρηματίες και ανταλλάξαμε απόψεις. Ανάμεσα σε αυτές υπάρχει και το να μένουν σε καραντίνα 14 μέρες αλλά να γίνεται λιγότερη πληρωμή. Αυτά θα αξιολογηθούν ένα προς ένα».

Διαβάστε επίσης: 

Ρητορική μίσους κατά των Τουρκοκυπρίων από Τούρκους φοιτητές στα κατεχόμενα