Η κατάλληλη αγωγή των νέων από νεαρή ηλικία, μέσω προγραμμάτων που προάγουν την επιχειρηματικότητα, τη δημιουργικότητα και την ομαδική προσπάθεια, μπορεί να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για την έξοδο από την οικονομική ύφεση, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κυριάκος Κενεβέζος, σημειώνοντας ότι η ανεργία στους νέους παγκοσμίως, προσλαμβάνει μνημειώδεις διαστάσεις.
«Αφού το 50% των νέων κάτω των 25, ανά το παγκόσμιο, είτε βρίσκεται στην ανεργία, είτε υποεργοδοτείται, ποσοστό που σε πραγματικούς αριθμούς ανέρχεται στα 600 εκ. Οι εκτιμήσεις για το μέλλον, εξάλλου, δεν είναι διόλου ευοίωνες, αφού αναμένεται ότι τα επόμενα 10 χρόνια, άλλα 120 εκ. νέων θα αποπειραθούν να εισέλθουν στην παγκόσμια αγορά, η οποία κατά πάσα πιθανότητα δε θα είναι σε θέση να τους απορροφήσει».
Σε διάσκεψη Τύπου στο Υπουργείο Παιδείας για την εφαρμογή του προγράμματος «Entrepreneurship Education» σε Λύκεια, Τεχνικές Σχολές, Εσπερινά Γυμνάσια και Ιδιωτικά Σχολεία, αρχής γενομένης της σχολικής χρονιάς 2013-2014, ο κ. Κενεβέζος είπε ότι αυτό γίνεται σε συνεργασία του Υπουργείου με τους οργανισμούς Junior Achievement Cyprus, Helix Business Incubator και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Το Υπουργείο, με την εισαγωγή του Προγράμματος, πρόσθεσε, στοχεύει προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα από τις αξίες της Επιχειρηματικότητας- Δημιουργικότητα, Καινοτομία, Συνεργασία, Επιστημονική Περιέργεια- ώστε οι νέοι να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής τους.
Παρέχοντας στους νέους ένα συνεκτικό σώμα γνώσεων, διαθεματικά αλλά και σε πολλαπλά επίπεδα, συνέχισε, καταρτίζοντάς τους με τις δεξιότητες του 21ου αιώνα και παρέχοντας το κατάλληλο περιβάλλον για την καλλιέργεια πολιτότητας, διασφαλίζεται ότι η κοινωνία του μέλλοντος θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και ανάγκες. «Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι, σύμφωνα με έρευνες, οι νέοι που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα Junior Achievement-Young Enterprise έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση και, μάλιστα, με μεγαλύτερες πιθανότητες βιωσιμότητας».
Το πρόγραμμα, ανέφερε, το οποίο θα εφαρμόζεται μέσω διαθεματικής προσέγγισης από εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων που θα τύχουν ειδικής επιμόρφωσης, δύναται να αποτελέσει τον σύνδεσμο μεταξύ εκπαίδευσης και επιχειρηματικού κόσμου και στοχεύει στην παροχή ευκαιριών προς τους μαθητές, ώστε να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες, που θα τις παρουσιάσουν σε ειδικούς διαγωνισμούς, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, διαδικασίες μέσω των οποίων ενισχύονται οι συνεργατικές δεξιότητες, η δημιουργικότητα και η αυτοπεποίθησή τους.
Για την καθολική εφαρμογή του προγράμματος, εξήγησε, κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο ενημερωτικές ημερίδες σχετικά με το θέμα το προηγούμενο τρίμηνο, που απευθύνονταν σε εκπαιδευτικούς Μέσης και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, και στους Διευθυντές Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων αντίστοιχα.
Εξάλλου, συμπλήρωσε ο Υπουργός, αύριο προγραμματίζεται για τους Μέντορες που θα στηρίξουν την εφαρμογή του προγράμματος στα σχολεία, οι οποίοι θα προέρχονται τόσο από τον ακαδημαϊκό όσο και τον επιχειρηματικό χώρο, ενώ για στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται Διήμερο Σεμινάριο για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών Λυκείων, Τεχνικών Σχολών, Εσπερινών Γυμνασίων και Ιδιωτιών Σχολείων, που θα προωθήσουν την εφαρμογή του Προγράμματος στα σχολεία τους. «Αν κάνουμε τέτοια βήματα δεν σημαίνει ότι θα πετύχουμε τα πάντα, αλλά αν δεν κάνουμε κάτι, δεν θα πετύχουμε τίποτα», κατέληξε.
Μιλώντας στην διάσκεψη Τύπου, ο Νίκος Περιστιάνης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που στηρίζει το πρόγραμμα, ανέφερε ότι η προσπάθεια ξεκίνησε πριν τρία χρόνια για να οργανωθεί η μάθηση τέτοιου είδους μαθημάτων και πρακτικών σε σχολεία και έτσι ανακάλυψαν το «Junior achievement», θεσμού που ξεκίνησε στην Αμερική πριν δεκαετίες που έχει όμως εξαπλωθεί και στην Ευρώπη. Η αρχή ήταν δειλή, αλλά με την εμπλοκή και του ΥΠΠ ευελπιστούν, πρόσθεσε, σε μια συστηματική, ολοκληρωμένη προσπάθεια ώθησης των νεαρών ν’ αρχίσουν να σκέφτονται δημιουργικά.
Ο Γιώργος Άππιος, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πειραιώς είπε πως οι μεγάλες και σοβαρές εταιρείες έχουν ευθύνη έναντι της κοινωνίας και μέσω της εταιρικής τους ευθύνης προσπαθούν να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα σε μια αλλαγή στο περιβάλλον όπου δουλεύουν ή ζουν και η Τράπεζα βρήκε αυτό το πρόγραμμα ιδανικό για να δείξει στον κόσμο την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία της. Η μόρφωση και η επιχειρηματική κουλτούρα είναι οι άξονες που μπορούν να φέρουν μια αειφόρο πρόοδο και ανάπτυξη στο μέλλον, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι έχουμε «υπερβολικό ατομικισμό» και αυτό το πρόγραμμα θα διδάξει στα παιδιά να δουλεύουν, από μικρή ηλικία, σε ομάδες.
Η Caroline Jenner, Γενική Διευθύντρια Junior Achievement-Young Enterprise Europe, αναφέρθηκε στην εκπαίδευση των δασκάλων και καθηγητών αυτή την εβδομάδα και ευχαρίστησε το Υπουργείο για την στήριξή του, γιατί «πήγαμε από τις καλοκαιρινές διακοπές στην εκπαίδευση σε 24 ώρες περίπου». Θα είναι μια αξιοσημείωτη χρονιά γιατί θα φτάσουμε σε 1000 μαθητές, εάν πάνε όλα σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα έχουν την εμπειρία μιας ζωής, όπως είπε.
Η ίδια έδωσε τον λόγο στον Ανδρέα Παπαδόπουλο, από την Ελληνική Τράπεζα, Πρόεδρο του Junior Achievement, τον Δημήτρη Χατζησοφοκλή, Γενικό Διευθυντή του Helix Business Incubator, Entrepreneur, υπεύθυνο για την εξεύρεση εθελοντών και τον συντονισμό για την καθιέρωση του προγράμματος και στην Ελοϊζα Σαββίδου, που είναι η Διευθύνουσα Σύμβουλους του Junior Achievement Cyprus.
Μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ στην Κύπρο υπάρχουν 20% αυτοεργοδοτούμενοι, σε σχέση με ποσοστό 11% που υπάρχει ως μέσο όρο στις χώρες της ευρωζώνης. Το πρόγραμμα αυτό έρχεται να δώσει τροφή στη σκέψη, σημείωσε λέγοντας πως το Junior Achievement είναι ο μεγαλύτερος παροχέας προγραμμάτων επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη.
Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα του τι μπορεί να εφαρμόσουμε όταν όλοι οι φορείς της κοινωνίας συνεργάζονται καταθέτοντας την ψυχή τους, καθοδηγούμενοι από εσωτερικά κίνητρα για έναν κοινό σκοπό, την ευημερία των ανθρώπων του τόπου μας, σημείωσε ο κ. Χατζησοφοκλής, ενώ η κ. Σαββίδου ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντική η εισχώρηση από νωρίς στο εκπαιδευτικό σύστημα και τα σχολεία της Κύπρου της επιχειρηματικής μόρφωσης, καθώς και την ικανότητα κάποιος να σκέφτεται «έξω από τα κουτιά, αν αυτά υπάρχουν», να επικοινωνεί καλύτερα με τους συνανθρώπους του και να έχει αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη, που δεν διδάσκονται στα σχολεία.