Εκνευρισμός επικρατεί ανάμεσα σε μαθητές, οι οποίοι παρακάθησαν χθες στο μάθημα της βιολογίας στο πλαίσιο των παγκυπρίων εξετάσεων.
Μαθητές που επικοινώνησαν με το Sigmalive παραπονιούνται για τα θέματα του εξεταστικού δοκιμίου, τα οποία χαρακτηρίζουν ως δύσκολα.
Αναφέρουν ότι στις ερωτήσεις, υπήρχαν ασάφειες και υπερβολικές και αχρείαστες λεπτομέρειες.
Δείτε αυτούσιο το εξεταστικό δοκίμιο εδώ
Μάλιστα, συγκεκριμένος μαθητής από τη Λεμεσό απέστειλε και επιστολή στην Υπηρεσία Εξετάσεων του υπουργείου παιδείας, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για τα μη συμβατά με την εξεταστέα ύλη θέματα, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων. Στην επιστολή του, ο μαθητής γνωστοποιεί ότι θα συλλέξει υπογραφές από τους συμμαθητές του, προκειμένου να επαναληφθεί η εξέταση. Την επιστολή δημοσιεύουμε αυτούσια πιο κάτω..
Προς: Επιτροπή εξετάσεων (υπηρεσία εξετάσεων)
Υπουργείο παιδείας και πολιτισμού
Συντάσσω αυτή την επιστολή σχετικά με το εξεταστικό δοκίμιο της Βιολογίας Παγκυπρίων εξετάσεων 2013.
Σύμφωνα με τον περί διεξαγωγής των Παγκυπρίων Εξετάσεων Νόμων-22(Ι) 2006 και τον περί διεξαγωγής των Παγκυπρίων εξετάσεων τροποποιητικό Νόμο του 2007, παράγραφος 25,(«Σε περίπτωση λάθους στα δοκίμια… βαθμολογείται»), το εξεταστικό δοκίμιο της βιολογίας κρίνεται από την συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών και μαθητών «Μη συμβατό» με την ύλη και τις δειγματικές ασκήσεις ΥΠΠ.
Συγκεκριμένα:
1. Στην άσκηση 2γ υπάρχει ασάφεια καθώς η άσκηση δεν μας καθοδηγεί σε συγκεκριμένη απάντηση. (Τι είναι ενεργό κέντρο και ποια η λειτουργία του? ή τι συμβαίνει στη θερμοκρασία Θχ?) (Μον.1)
2. Στην άσκηση 3 ο βαθμός δυσκολίας κρίνεται ψηλότερος σε σχέση με το κανονικό βαθμό δυσκολίας των ασκήσεων του Α’ Μέρους. (Ερώτηση κρίσεως) (Μον.2)
3. Στην ερώτηση 6α, 6γ κρίνεται απαράδεκτη για μαθητές Γ’ Λυκείου λόγω του ότι εμπεριέχει μεγάλο ποσοστό λεπτομέρειας όπου μπορεί να λυθεί μόνο από φοιτητές πανεπιστημίου. (Ερώτηση κρίσεως) (Μον.2)
4. Στην ερώτηση 7δ(ii) υπάρχει ασάφεια καθώς η άσκηση ζητά «πυρηνική διαίρεση».(Μον.1)
5. Στην ερώτηση 10 α, β το μέρος 9 της καρδίας δεν το διδαχτήκαμε αλλά ούτε και το ρόλο του όπως θέλει να αναφέρουμε στο ερώτημα β. (Μον.1,5) Επίσης στο ερώτημα γ δεν είναι καθαρά διατυπωμένη η γραφική παράσταση με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να την επεξεργαστούμε. (Μον. 3)
6. Στην άσκηση 11γ, ε(i) με βάση τις δειγματικές ασκήσεις του ΥΠΠ δεν εμπεριέχεται στη διδακτέα ύλη μας.(Μον.5)
7. Γενικώς, το Μέρος Α’ του εξεταστικού δοκιμίου θεωρείται εξίσου δύσκολο με τα υπόλοιπα μέρη (Μέρος Β,Γ).
Σύμφωνα με τον οδηγό σπουδών 2013 τόμος Β’, αλλά και τις δειγματικές ασκήσεις του ΥΠΠ, για το μάθημα της Βιολογίας δύνανται να εξεταστούν οι μαθητές στο 15% του συνολικού γραπτού σε ερωτήσεις «κρίσεως» ενώ στο συγκεκριμένο γραπτό οι ερωτήσεις κρίσεως ξεπερνούσαν το ποσοστό αυτό. Το γεγονός αυτό κρίνεται ως αντικανονικό με βάση τους πάνω «περί διεξαγωγής νόμους…».
Όσον αφορά στο επίπεδο δυσκολίας του εξεταστικού δοκιμίου και στο ποσοστό αναγωγής του, κρίνεται δια της παρούσας επιστολής ως ανεπίτρεπτο και επιεικώς απαράδεχτο, να εξαρτάται ο τελικός βαθμός ενός μαθητή από μια γενική αποτυχία.
Εκφράζω δια της παρούσας επιστολής το συλλογικό παλμό και τις απόψεις των συμμαθητών μου. Ενημερώνω επίσης την αρμόδια αρχή για τα ακόλουθα:
α) θα προχωρήσω σε συλλογή υπογραφών με βασικό αίτημα την ακύρωση και επαναδιεξαγωγή των εξετάσεων Βιολογίας για το 2013.
β) ή με συμβιβαστική λύση η οποία μπορεί να βρεθεί μόνο εφόσον ανακοινωθεί από το υπουργείο αναίρεση της βαθμολόγησης των υπό αμφισβήτησης ασκήσεων.
γ) Η παρούσα επιστολή θα δημοσιευτεί σε ανοιχτή επιστολή στο Τύπο και θα συνοδεύεται επίσης από τις προσωπικές μου θέσεις.
Με τιμή
Πολυδεύκης Σταύρου
"Γραπτό με αχρειαστες λεπτομέρειες"
Την ίδια στιγμή, καθηγητές βιολογίας παραδέχονται πως στο εξεταστικό δοκίμιο υπήρχαν ερωτήσεις, οι οποίες ζητούσαν αχρείαστες λεπτομέρειες, εκφράζοντας, παράλληλα και την άποψη ότι ο μέσος όρος των επιδόσεων των μαθητών θα είναι χαμηλότερος σε σχέση με άλλες χρονιές.
Το Sigmalive επικοινώνησε για το θέμα και με την προϊστάμενη της Υπηρεσίας Εξετάσεων, Τέρψα Κωνσταντινίδου, η οποία ανέφερε ότι το εξεταστικό δοκίμιο της βιολογίας ήταν διαβαθμισμένο.
Υπήρχαν, τόνισε, οι εύκολες ερωτήσεις αλλά υπήρχαν και πιο δύσκολες για σκοπούς διάκρισης.