Μετά από ολονύχτιο θρίλερ οκτώ ωρών, έληξε τελικά λίγο πριν τις 7 το πρωί η επιχείρηση της αστυνομίας για αποβίβαση των 345 Σύρων μεταναστών από το κρουαζιερόπλοιο «Σαλαμίς Φιλοξενία». Το κρουαζιερόπλοιο έριξε άγκυρα στο Λιμάνι Λεμεσού γύρω στις 8:30 το βράδυ της Πέμπτης, ωστόσο οι μετανάστες που επέβαιναν σε αυτό αρνούνταν να αποβιβαστούν.
Υπενθυμίζεται ότι μετά από συντονισμένη επιχείρηση των αρμοδίων Αρχών της Δημοκρατίας , διασώθηκαν οι 345 μετανάστες από τη Συρία, μεταξύ των οποίων και 53 παιδιά. Η διάσωση τους είχε κριθεί αναγκαία όταν το πλοιάριο, στο οποίο επέβαιναν κινδύνευσε να βυθιστεί 50 ναυτικά μίλια ανοικτά της Πάφου, λόγω ισχυρών ανέμων και θαλασσοταραχής.
Οι μετανάστες διασώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης από το κρουαζιερόπλοιο «Σαλαμίς Φιλοξενία», το οποίο έπλεε στην περιοχή και το βράδυ μεταφέρθηκαν βράδυ στο Λιμάνι Λεμεσού.
Επεισοδιακή αποβίβαση μετά από έφοδο της αστυνομίας
Επεισοδιακή ήταν, ωστόσο, η αποβίβαση τους.
Στο Λιμάνι Λεμεσού εκτυλίχθηκε ολονύκτιο θρίλερ, καθώς οι μετανάστες αρνούνταν να αποβιβαστούν και ζητούσαν να μεταφερθούν στον τόπο προορισμού τους, την Ιταλία.
Στο πλοίο επιβιβάστηκαν μέλη της Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Ασύλου, καθώς και διερμηνέας, οι οποίοι άρχισαν διαπραγματεύσεις, με σκοπό να τους πείσουν, εξηγώντας τους ότι η παραμονή τους στο πλοίο συνιστά ποινικό αδίκημα. Η πλειοψηφία τους επιθυμούσε να αποβιβαστεί, ωστόσο περίπου 30 μετανάστες αρνούνταν να υπακούσουν και, σύμφωνα με πληροφορίες, απειλούσαν και τους υπόλοιπους με μαχαίρι για να μην κατέβουν από το πλοίο.
Γύρω στις 5 το πρωί και αφού διαπιστώθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν αποτέλεσμα, μέλη του αντιτρομοκρατικού ουλαμού και της ΜΜΑΔ πραγματοποίησαν έφοδο στο πλοίο, τους αιφνιδίασαν, έγινε διαχωρισμός των ανδρών από το γυναικόπεδα και στη συνέχεια κάλεσαν τους άνδρες να πέσουν στο έδαφος.
Ακολούθησε η επιτυχής εκκένωση του πλοίου.
Όλοι πρόκειται να μεταφερθούν σε ειδικό χώρο υποδοχής προσφύγων στην Κοκκινοτριμιθιά.
Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν σε ειδικό χώρο φιλοξενίας προσφύγων στην Κοκκινοτριμιθιά. Εκεί βρίσκονται οι Υπηρεσίες Ασύλου, Πολιτικής Αμυνας, η Αστυνομία, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, καθώς και οι ιατρικές υπηρεσίες.
Όλες οι Υπηρεσίες συνεργάζονται για την παροχή στέγασης, περίθαλψης και ιατρικής φροντίδας στα άτομα αυτά.
Στους πρόσφυγες έγινε ένας πρώτος ιατρικός έλεγχος με την άφιξή τους χθες στο Λιμάνι Λεμεσού, ενώ η Αστυνομία προέβη σε ελέγχους για την τυχόν μεταφορά οποιονδήποτε παράνομων αντικειμένων.
Στο χώρο φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά γίνεται καταγραφή στοιχείων και στη συνέχεια θα ακολουθηθούν όλες οι ενδεδειγμένες διαδικασίες που προβλέπονται από την ΕΕ και το διεθνές δίκαιο.
Ανησυχίες Κυβέρνησης
Το ενδεχόμενο έλευσης κύματος λαθρομεταναστών ή και αιτητών πολιτικού ασύλου, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, ανησυχεί σοβαρά την κυβέρνηση, η οποία αναγνωρίζει την υποχρέωση να παρέχει βοήθεια για να διασωθούν ανθρώπινες ζωές, όπως υπαγορεύουν οι Διεθνείς συνθήκες, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαίδης.
Τέτοιο περιστατικό, πρόσθεσε, πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Κύπρο και προβληματίζει το κράτος αν και κατά πόσον θα έχουμε και στο μέλλον ανάλογα περιστατικά.
Ζημιές και για την Salamis Tours
Απογοήτευση εξέφρασε ο ΓΔ της εταιρείας Salamis Tours, Κίκης Βασιλείου, για την τροπή που πήρε η υπόθεση, λέγοντας ότι οι ζημιές για την εταιρεία φθάνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Όπως είπε ο κ. Βασιλείου η εταιρεία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των αρχών και προέβη σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τη διάσωση των ναυαγών.
Το γεγονός ότι καθυστέρησε τόσο να ολοκληρωθεί η αποβίβασή τους είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία να ακυρώσει κρουαζιέρα για το Ισραήλ με 300 επιβάτες, κυρίως Ρώσους, γεγονός που της επιφέρει ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Διαβάστε ακόμα: ΥΠΑΜ: Δείξαμε ότι διαχειριζόμαστε το όποιο ναυτικό ατύχημα