Σκληρή απάντηση στις επιθέσεις κατά της Συνόδου του Κολυμπαρίου και αιχμές για ρωσική εκκλησιαστική επιρροή πίσω από την αποτείχιση, αφήνει ο θεολόγος, Θεόδωρος Κυριακόυ.
Μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο, ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού επανέρχεται στην εκκλησιαστική επικαιρότητα απαντώντας στις κατηγορίες του Πρωτοπρεσβύτερου Ματθαίου Βουλκάνεσκου περί αιρετικής φύσης της Πανορθοδόξου Συνόδου του Κολυμπαρίου (2016), επιχειρώντας ταυτόχρονα μια βαθύτερη ανάλυση των μηχανισμών πίσω από το φαινόμενο της αποτείχισης.
Χαρακτήρισε ως «φαντασιώσεις» και «παραμύθια» τους ισχυρισμούς περί αιρέσεων, αποδίδοντας τις ενστάσεις αυτές σε παρερμηνείες και σκοπιμότητες. Ειδικά για τη σύνοδο στο Κολυμπάρι, υπεραμύνθηκε της ορθόδοξης ταυτότητάς της, επισημαίνοντας ότι τα πατριαρχεία που απείχαν (Μόσχας, Αντιοχείας, Γεωργίας και Βουλγαρίας) το έπραξαν για λόγους διοικητικής και εκκλησιαστικής φύσεως, και όχι λόγω δογματικών διαφορών.
Επεσήμανε ότι τα επικριτικά κείμενα που επικαλούνται οι αντίπαλοι της Συνόδου γράφτηκαν μετά την ολοκλήρωσή της, και όχι προ της διεξαγωγής της, γεγονός που, όπως υποστηρίζει, υπονομεύει τη βάση της αποτείχισης.
Επίθεση στον π. Ματθαίο και το Πατριαρχείο Αντιοχείας
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον π. Ματθαίο Βουλκάνεσκου, τον οποίο αποκάλεσε «κληρικό του Πατριαρχείου Αντιοχείας που υπάγεται ωστόσο στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου λόγω γεωγραφικής τοποθεσίας». Αποδοκίμασε έντονα την κριτική που του άσκησε για τη στάση του υπέρ της Συνόδου, σημειώνοντας ότι ο π. Ματθαίος στηρίζει τα επιχειρήματά του σε επιλεκτική χρήση των ιερών κανόνων.
Η αποτείχιση και ο Άγιος Παΐσιος
Ο κ. Κυριακού απέρριψε τον ισχυρισμό πως ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης σχετιζόταν με την αποτείχιση, χαρακτηρίζοντας τον ισχυρισμό «άλλο ένα παραμύθι». Τόνισε ότι ο Άγιος διατηρούσε σεβασμό και εκκλησιαστική ενότητα, αναφέροντας ως απόδειξη ότι ασπάστηκε το χέρι του Πατριάρχη Βαρθολομαίου κατά την επίσκεψή του στο Άγιον Όρος.
Σε σχέση με την χρήση του 15ου κανόνα της Πρωτοδευτέρας Συνόδου από τους αποτειχισμένους, υποστήριξε ότι γίνεται αποσπασματικά και επιλεκτικά. «Δεν γίνεται να εφαρμόζεις τον δεύτερο μισό και να αγνοείς τον πρώτο, που λέει ξεκάθαρα ότι όποιος κληρικός δεν μνημονεύει τον Επίσκοπό του, καθαιρείται», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η ρωσική επιρροή και το εκκλησιαστικό γεωπολιτικό παιχνίδι
Ο κ. Κυριακού δεν έκρυψε την ανησυχία του για τον ρόλο της Ρωσικής Εκκλησίας, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι βρίσκεται πίσω από τις αποτειχίσεις και τις αντικωνσταντινουπολίτικες φωνές. Υποστήριξε ότι το Πατριαρχείο Μόσχας επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στον Ορθόδοξο κόσμο, διεκδικώντας πρωτοκαθεδρία μέσω της οικονομικής του ισχύος και της δημιουργίας παράλληλων δομών, όπως συνέβη –όπως είπε– στην Αφρική εις βάρος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Αναφέρθηκε και στη διάχυση ρωσικής επιρροής στην Κύπρο, μέσω θρησκευτικού τουρισμού, εικόνων Ρώσων αγίων και βιβλίων που αφορούν, μεταξύ άλλων, και την αγιοκατάταξη της οικογένειας Ρομανώφ, την οποία χαρακτήρισε «καθαρά πολιτική».
Διάκριση δογματικής αλήθειας και συνεργασίας
Αναγνωρίζοντας ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία διατηρεί διδασκαλίες ξένες προς την Ορθόδοξη θεολογία, υποστήριξε ωστόσο ότι αυτό δεν αποκλείει τη συνεργασία σε κοινά κοινωνικά ζητήματα, όπως η ειρήνη και η φτώχεια. «Είναι λάθος να αρνούμαστε κάθε επαφή με βάση μεσαιωνικές αντιλήψεις. Δεν είμαστε σε εποχή συνθηκολογιών, αλλά σε εποχή ευθύνης», είπε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης: Απάντηση π. Ματθαίου σε Κυριακού: «Βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος»