Στο Πρωτοσέλιδο στις 10 Ιουλίου φιλοξενήθηκε ο Θεόδωρος Κυριακού  ο οποίος προέβη σε δηλώσεις που προκάλεσαν αντίδραση στην ορθόδοξη κοινότητα. Οι τοποθετήσεις του για τη Θεολογική Ημερίδα στη Χοιροκοιτία κρίθηκαν ως προσβλητικές προς Ορθόδοξα Πατριαρχεία, και σε σημεία ως βλάσφημες. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωτοπρεσβύτερος Ματθαίος Βουλκάνεσκου, της Ενορίας Αγίου Εδουάρδου και Αγίας Παρασκευής στο Λίβερπουλ, παρενέβη με μια ανοικτή επιστολή.  Το κείμενό του, θεολογικά τεκμηριωμένο και με εκκλησιολογική ευαισθησία, υπερασπίζεται την ορθόδοξη πίστη και την αποτοίχιση ως πράξη συνειδητής αντίστασης απέναντι στις αιρέσεις.

Αυτούσια η επιστολή 

Αξιότιμη συντακτική ομάδα της εκπομπής «Πρωτοσέλιδο» του τηλεοπτικού σταθμού Sigmalive Στην εκπομπή σας στις 10 Ιουλίου 2025 στο Protoselido του Sigmalive, με τίτλο «Θεόδωρος Κυριακού για τη Θεολογική Ημερίδα στη Χοιροκοιτία», ο καλεσμένος Θεόδωρος Κυριακού προέβη σε σειρά προσβλητικών δηλώσεων εναντίον τεσσάρων Ορθοδόξων Πατριαρχείων, αβάσιμων κατηγοριών κατά των αποτειχισμένων Ορθοδόξων χριστιανών και βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος.

Περιγράφοντας τα σεβαστά Ορθόδοξα Πατριαρχεία της Βουλγαρίας και της Γεωργίας ως απλούς «δορυφόρους» του Πατριαρχείου Μόσχας, ο κύριος Κυριακού αγνόησε τις θεολογικές προσπάθειες και συνοδικές αποφάσεις αυτών των Τοπικών Εκκλησιών, οι οποίες, έπειτα από μακρόχρονες και συνετές διεργασίες, αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στη Σύναξη του Κολυμπαρίου (Κρήτη, 2016), όπως φαίνεται από τις επίσημες τοποθετήσεις τους σχετικά με την υπεράσπιση του Ορθοδόξου Δόγματος της Εκκλησιολογίας απέναντι στις αιρέσεις που προωθεί το λεγόμενο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Βουλγαρίας: https://bg-patriarshia.bg/news/stanovishte-na-sv-sinod-otnosno-sabora-v-krit-2016-i-teksta

«1. Μετά από προσεκτική μελέτη των κειμένων που υιοθετήθηκαν από τη Σύνοδο της Κρήτης, η Αγία Σύνοδος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περιέχουν αποκλίσεις από την Ορθόδοξη Παράδοση, από τη δογματική και κανονική παράδοση της Εκκλησίας και από το πνεύμα και το γράμμα των Οικουμενικών και Τοπικών Συνόδων.

2. Η Αγία Σύνοδος θεωρεί ότι τα κείμενα που υιοθετήθηκαν από τη Σύνοδο της Κρήτης πρέπει να υποβληθούν περαιτέρω σε θεολογική μελέτη και συζήτηση, με σκοπό τη βελτίωση, επεξεργασία, διόρθωση και/ή αντικατάστασή τους με νέα έγγραφα που βρίσκονται στο πνεύμα και την παράδοση της Εκκλησίας.» Για όσους ανησυχούν για πιθανή ρωσική επιρροή στη Βουλγαρική Εκκλησία, να υπενθυμίσουμε ότι η Βουλγαρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αποτελώντας σεβαστό και αξιόπιστο εταίρο αυτών των οργανισμών.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας δήλωσε:

http://patriarchate.ge/geo/wmida-sinodis-sxdomis-oqmi-22/

«1. Τα έγγραφα της Κρήτης πρέπει να αντικατοπτρίζουν τη διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας· κάτι που δεν συμβαίνει με το παρόν σύνολο κειμένων.» Η Ιερά Σύνοδος της Γεωργίας πηγαίνει πιο πέρα από αυτήν της Βουλγαρίας, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι τα κείμενα της Κρήτης δεν είναι Ορθόδοξα – δηλαδή είναι αιρετικά. Το Πατριαρχείο Αντιοχείας, στο οποίο ανήκει η ταπεινότητά μου, δημοσίευσε την ακόλουθη

Συνοδική Δήλωση: https://www.antiochpatriarchate.org/en/page/statement-of-the-secretariat-of-the-holy-synod-of-antioch-balamand-27-june-2016/1448

«1. Θεωρεί τη συνάντηση της Κρήτης ως μια προκαταρκτική σύναξη της Πανορθοδόξου Συνόδου και, κατά συνέπεια, θεωρεί ότι τα κείμενα αυτής δεν είναι τελικά, αλλά παραμένουν ανοιχτά σε θεολογική συζήτηση και αναθεώρηση, ενόψει της σύγκλησης της Μεγάλης Πανορθοδόξου Συνόδου με τη συμμετοχή όλων των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

2. Αρνείται να αναγνωρίσει συνοδικό χαρακτήρα σε οποιαδήποτε ορθόδοξη συνάντηση χωρίς καθολική συμμετοχή όλων των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και υπογραμμίζει ότι η αρχή της ομοφωνίας παραμένει θεμελιώδης για τις κοινές ορθόδοξες σχέσεις.

Έτσι, η Εκκλησία της Αντιοχείας αρνείται να αποκαλείται η συνάντηση της Κρήτης «Μεγάλη Ορθόδοξη Σύνοδος» ή «Αγία και Μεγάλη Σύνοδος».

3. Δηλώνει ότι όλα όσα εκδόθηκαν στη συνάντηση της Κρήτης, οι αποφάσεις και οτιδήποτε άλλο, δεν είναι δεσμευτικά με οποιονδήποτε τρόπο για το Πατριαρχείο Αντιοχείας και πάσης Ανατολής.»

Όταν ο κύριος Κυριακού προβαίνει σε δηλώσεις σχετικά με τις των ἀποτειχισμένων Ορθοδόξων Χριστιανών, οφείλει να αποδείξει το αβάσιμο της ενέργειας της αποτείχισης — κάτι που δεν κάνει, αφού δεν απαντά ούτε στην απλή ερώτηση εάν ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης ήταν αποτειχισμένος.

Η αποτείχιση βασίζεται στη διχιλιετή πρακτική της Εκκλησίας στον αγώνα της κατά των αιρέσεων, αποτελώντας κινητήριο δύναμη για κάθε Ορθόδοξη Σύνοδο. Οι αποτειχισμένοι είναι τα «νεύρα» της Εκκλησίας.

Ο ΙΕ΄ Κανών της Πρωτοδευτέρας Συνόδου δηλώνει:

«Οἱ ἀποτειχίζοντες ἑαυτοὺς τῆς κοινωνίας τοῦ προεστῶτος αὐτῶν διὰ αἵρεσίν τινα, ὑπὸ Συνόδων ἢ Πατέρων καταγνωσθεῖσαν, τουτέστι τῆς κοινωνίας τοῦ δημοσίᾳ κηρύττοντος τὴν αἵρεσιν καὶ γυμνῇ τῇ κεφαλῇ ταύτην ἐν τῇ Ἐκκλησίᾳ διδάσκοντος, οὗτοι οὐ μόνον οὐ καθυποβάλλονται τῇ κανονικῇ ἐπιτιμήσει, ἀλλὰ καὶ τῆς τιμῆς τῆς προσήκουσας τοῖς Ὀρθοδόξοις ἀξιοῦσθαι δεῖ. Οὐ γὰρ ἐπισκόπους κατέκριναν, ἀλλὰ ψευδεπισκόπους καὶ ψευδοδιδασκάλους·καὶ οὐ τὴν ἑνότητα τῆς Ἐκκλησίας διέσχισαν, ἀλλὰ ἐσπούδασαν ῥύσασθαι τὴν Ἐκκλησίαν ἀπὸ σχισμάτων καὶ διαιρέσεων.»

Η Σύνοδος της Κρήτης είναι αιρετική, όχι μόνο διότι χρησιμοποίησε τον τεχνικό όρο «Εκκλησίες» για τους ετερόδοξους, αλλά επειδή τους αναγνώρισε εκκλησιαστικότητα.

Τα κείμενά της:

• Κατοχυρώνουν την λεγόμενη «αποκατάσταση της ενότητας των χριστιανών» και την ιστορική ονομασία «Εκκλησίες» για αιρετικούς·

• Κατοχυρώνουν το Καταστατικό του λεγομένου «Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών» ως βάση του διαλόγου με αιρετικούς (δογματικός μινιμαλισμός)·

• Κατοχυρώνουν τη Διακήρυξη του Τορόντο, η οποία δηλώνει ότι υπάρχουν μέλη της Εκκλησίας εκτός των τειχών της Ορθοδόξου Εκκλησίας·

• Κατοχυρώνουν τους μικτούς γάμους (με αιρετικούς), μέσω ψευδούς οικονομίας·

• Κατοχυρώνουν το θεολογικό σχήμα του Ιωάννη Ζηζιούλα περί «ανθρώπινου προσώπου».

Εφόσον η αποτείχιση είναι κανονική και ορθόδοξη, και οι ανωτέρω αιρέσεις έχουν καταδικαστεί ως αιρέσεις από Συνόδους και Πατέρες, η δήλωση του κυρίου Κυριακού ότι οι πατέρες και οι αποτειχισμένοι πιστοί «παρωδούν τη Θεία Λειτουργία» και «κοινωνούν με ψωμί και κρασί αντί του Σώματος και Αίματος του Χριστού» αποτελεί βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος.

Οι αποτειχισμένοι πιστοί δεν έχουν αποσχιστεί από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου· αντιθέτως, είναι πλήρη μέλη της Τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου και ανήκουν στις τοπικές επισκοπές και μητροπόλεις της επικράτειας της Κύπρου. Όμως, για να παραμείνουν Ορθόδοξοι και σε κοινωνία με τον Ζώντα Χριστό, αποστασιοποιήθηκαν από επισκόπους και πρεσβυτέρους οι οποίοι προωθούν ή αποδέχονται την εκκλησιολογική αίρεση της Κρήτης του 2016.

Ομοίως, οι λεγόμενες «καθαιρέσεις» κληρικών που μαρτύρησαν κατά της αιρέσεως της Κρήτης και διέκοψαν την κοινωνία είναι άκυρες, σύμφωνα με τον Κανόνα Γ’ της Γ’ Οικουμενικής

Συνόδου:

«Εἰ δέ τινες τῶν ἐν ἑκάστῃ πόλει ἢ χωρίῳ Κληρικῶν ἐκβέβληνται τῆς ἱερωσύνης ὑπὸ Νεστορίου καὶ τῶν μετ’ αὐτοῦ, διὰ τὸ ὀρθῶς φρονεῖν (διὰ τὴν ὀρθὴν διδασκαλίαν), ἀποκαθίστασθαι ἐπὶ τὸ ἴδιον τάγμα ἐδικαιώσαμεν τούτους.

Καθόλου δὲ κελεύομεν τοῖς ὁμοφρονοῦσι τῷ Ὀρθοδόξῳ καὶ Οἰκουμενικῷ Συνόδῳ Κληρικοῖς μηδαμῶς ὑποτάσσεσθαι, μηδ’ ὁπωσοῦν, τοῖς ἐπισκόποις τοῖς ἀποστατήσασιν ἢ ἀφισταμένοις, ἢ

ἑτέρως φρονοῦσι τοῦ Συνόδου.»

(βλ. Ἀγαπίου καὶ Νικοδήμου, Πηδάλιον, σελ. 228) Προς τον κύριο Κυριακού και όλους όσοι υπέγραψαν στην Κρήτη το 2016, ευχόμαστε να κατανοήσουν τη σημασία της Ορθοδόξου Ομολογίας για τη σωτηρία και τη χαρά της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος. Αμήν!

Πρωτοπρεσβύτερος Ματθαῖος Βουλκάνεσκου

Ενορία «Ἁγίου Ἐδουάρδου καὶ Ἁγίας Παρασκευῆς», Λίβερπουλ

Ἀρχιεπισκοπή Μ. Βρετανίας & Ἰρλανδίας, Πατριαρχεῖο Ἀντιοχείας

 

Στο πιο κάτω βίντεο οι δηλώσεις του Θεόδωρου Κυριακού