Παράπονα κατοίκων από την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Τύχωνα δέχθηκε τις τελευταίες μέρες το SigmaLive με αφορμή πληροφορίες για πόντιση καραβιού στον θαλάσσιο χώρο της Αρχαίας Αμαθούντας.
Οι κάτοικοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους αναφορικά με τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ενέργειας σε μια περιοχή που στην ευρύτερη της έκταση, έχει σημαντικής αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας ανακαλύψεις.
Η πόντιση αφορά πλοίο σύμφωνα με την πρόταση του ΕΒΕΛ Λεμεσού, το οποίο αποσύρθηκε και έχει μήκος περίπου 100 μέτρα. Στόχος είναι η δημιουργία τεχνητού υφάλου στην περιοχή της Αμαθούντας, μέσω της εναπόθεσης αποσυρμένου πλοίου μήκους περίπου 100 μέτρων.
Το έργο εντάσσεται στη στρατηγική της Γαλάζιας Οικονομίας και έχει την πλήρη στήριξη του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ενώ το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών έχει δεσμεύσει κονδύλι ύψους 400.000 ευρώ για τον περιβαλλοντικό καθαρισμό του πλοίου.
Το ΕΒΕΛ Λεμεσού απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς τα μέλη του Επιμελητηρίου και τους ενδιαφερόμενους φορείς να στηρίξουν το έργο ως χορηγοί.
Γίνεται λόγος για σημαντική πρωτοβουλία με στόχο την ενίσχυση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Να σημειωθεί ότι στην Λεμεσό υπάρχουν κι άλλοι τεχνητοί ύφαλοι οι οποίοι συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη βιοποικιλότητας καθώς και στην προσέλκυση καταδυτικού τουρισμού.
Το SigmaLive ζήτησε την άποψη του Τμήματος Αλιείας για το ζήτημα το οποίο επιβεβαίωσε ότι όντως υπάρχει πρόθεση για κάτι τέτοιο από πλευράς ΕΒΕΛ. Όπως μας ειπώθηκε στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει κάτι επίσημο. Όταν και εφόσον υποβληθεί επίσημα αίτημα τότε θα γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες και το Τμήμα θα προβεί στην ανάλογη αξιολόγηση στο πλαίσιο της συνεργασίας που υπάρχει όπως μας υπογραμμίστηκε τόσο με το ΕΒΕΛ όσο και με τις Δημοτικές Αρχές.
Το SigmaLive επικοινώνησε με το Τμήμα Αρχαιοτήτων στο οποίο έθεσε υπόψιν το ζήτημα και τους προβληματισμούς που εγείρονται. Από πλευράς του, το Τμήμα δια του Διευθυντή του ανέφερε ότι δεν ήταν εις γνώση τους η εν λόγω ενέργεια και μας αναφέρθηκε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ζητείται η άποψη του Τμήματος.
Η Αμαθούντα και το αρχαίο λιμάνι
Οι πρώτες ανακαλύψεις στην Αμαθούντα έγιναν ήδη από την εποχή της Φραγκοκρατίας και αφορούν τα μεγάλα λίθινα αγγεία που βρίσκονταν στην ακρόπολη. Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν κατά το 1893-1894 υπό τη διεύθυνση βρετανών αρχαιολόγων, ενώ στα 1930 η Σουηδική Αποστολή ανέσκαψε με τη σειρά της αρκετούς αρχαίους τάφους. Μετά το 1960 και την ανεξαρτησία της Κύπρου, έγιναν αρκετές σωστικές και συστηματικές ανασκαφές από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ενώ από το 1975 η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών ανέλαβε συστηματικές ανασκαφές στην ακρόπολη και σε άλλα σημεία της Αμαθούντας.
Μπροστά από την αγορά, υπήρχε το εξωτερικό λιμάνι της πόλης, τα ερείπια του οποίου διακρίνονται σήμερα κάτω από τη θάλασσα. Κτίστηκε στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. από το Δημήτριο τον Πολιορκητή για την άμυνα της πόλης, σε μια περίοδο διαμάχης με τους Πτολεμαίους λόγω της διεκδίκησης της εξουσίας στην Κύπρο. Η διάρκεια ζωής του λιμανιού ήταν σύντομη μιας και προσχώθηκε γρήγορα από την άμμο. Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, μεταξύ της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου προς την αγορά και του σημερινού δρόμου, υπήρχε ένα εσωτερικό λιμάνι όπου ρυμουλκούνταν τα πλοία για να προφυλάσσονται από τους ισχυρούς ανέμους.