Μια ημικατεχόμενη χώρα, η οποία χάνει εν καιρώ ειρήνης, τόσο άδικα, αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες, έχει υποχρέωση να πράξει ό,τι απαιτείται ώστε να διασφαλίσει ότι ποτέ ξανά δεν θα έχει αυτού του είδους της απώλειες. Και η πατρίδα μας, έχει νομικό αλλά και ηθικό χρέος να διασφαλίζει την ασφάλεια όσων την υπηρετούν, υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου στον επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο μνημόσυνο του Αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη και του Ανθυπασπιστή Κλεάνθη Κλεάνθους, το οποίο τελέστηκε το πρωί, από τον ιερό ναό Κοσμά του Αιτωλού στον Άγιο Αθανάσιο.
Οι Ανδρέας Ιωαννίδης και Κλεάνθης Κλεάνθους, ήταν δύο από τα συνολικά 13 θύματα της ανείπωτης τραγωδίας, που σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου 2011 στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί. «Τιμούμε σήμερα τη μνήμη του Αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη και του Ανθυπασπιστή Κλεάνθη Κλεάνθους. Μνημονεύουμε με σεβασμό και τα υπόλοιπα θύματα της έκρηξης στο Μαρί: Toν Πλοίαρχο Λάμπρο Λάμπρου, τον Επικελευστή Μιχάλη Ηρακλέους, τον Κελευστή Αντώνη Χαραλάμπους, τους δίδυμους αδελφούς Κελευστές Χρήστο και Μίλτο Χριστοφόρου, τον Υπαστυνόμο Αντρέα Παπαδόπουλο και τους Λοχίες Γιώργο Γιακουμή, Σπύρο Τταντή, Αδάμο Αδάμου, Βασίλη Κρόκο και Παναγιώτη Θεοφίλου. Τα ονόματά τους είναι καταγεγραμμένα στη συλλογική μνήμη του λαού μας, γι’ αυτό θα τους συνοδεύει η δόξα που αρμόζει σε ήρωες και η ευγνωμοσύνη μας θα είναι παντοτινή», είπε ο κ. Αντωνίου.
Σημείωσε ότι η τραγωδία στο Μαρί προστέθηκε στα πολλά άλλα γεγονότα που επιβεβαίωσαν πόσο ελλειμματικά και αναξιόπιστα υπήρξαν διαχρονικά τα μέτρα και τα σταθμά που ορίζουν την ευθιξία και την ανάληψη ευθύνης ως την υπέρτατη αρετή όσων τάσσονται να υπηρετούν τους πολίτες.
«Ο Ανδρέας Ιωαννίδης, ο Κλεάνθης Κλεάνθους και τα υπόλοιπα θύματα της πολύνεκρης έκρηξης της 11ης Ιουλίου 2011, πλήρωσαν με τη ζωή τους το τίμημα σωρείας παραλείψεων και λαθών, σε στρατιωτικό, σε διοικητικό και σε πολιτικό επίπεδο. Παραλείψεις και λάθη, που έκαναν την τραγωδία να μοιάζει αναπόφευκτη, ενδεχομένως και μοιραία» είπε.
Έκανε λόγο για διοικητικά, τεχνοκρατικά και πολιτικά ελλείμματα που αναδείχθηκαν από τη τραγωδία στο Μαρί, «αλλά δυστυχώς, σε καμία περίπτωση δεν οδήγησε σε τιμωρία που να ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού. Το γεγονός αυτό διεύρυνε ακόμη περισσότερο το χάσμα που χωρίζει τους πολίτες από τους πολιτικούς, και υπονόμευσε τα θεμέλια της αξιοπιστίας των πολιτειακών θεσμών αλλά και του ίδιου του Κράτους».
Επανέλαβε τη βαθιά οδύνη της Πολιτείας, την απεριόριστη εκτίμησή της και τις απολογίες της για την απώλεια των θυμάτων «Στα δικά σας πρόσωπα αποτυπώνεται ο πόνος και στη ματιά σας η αξιοπρέπεια. Ο Ανδρέας Ιωαννίδης και ο Κλεάνθης Κλεάνθους τίμησαν τη στολή τους και έπραξαν το καθήκον τους στο ακέραιο. Στάθηκαν με θάρρος απέναντι από τα φονικά εμπορευματοκιβώτια και η προσπάθειά τους να περιορίσουν τη φωτιά ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, με περιορισμένες πιθανότητες αίσιας κατάληξης. Η φυσική τους απουσία κάνει ακόμη πιο έντονη την νοερή παρουσία τους. Γιατί την ώρα της κρίσης, δήλωσαν παρόντες ως όφειλαν».
Τόνισε ότι οι 13 του Μαρί, θυμίζουν σε όλους το ατομικό και συλλογικό μας χρέος: Να είμαστε ωφέλιμοι, να είμαστε υπεύθυνοι, να είμαστε καθημερινά υπόλογοι, για όσα πράττουμε και για όσα παραλείπουμε. Ίσως αυτό να είναι λίγο βάλσαμο στις πληγές που προκαλεί η άδικη απώλειά τους.
Μετά το μνημόσυνο, ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στους τάφους των ηρώων στο κοιμητήριο Σφαλαγγιώτισσας.