Την απόφαση της Κυβέρνησης για θεσμοθέτηση της καταβολής 13ου μισθού για όλους τους εργαζόμενους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου, αναφέροντας παράλληλα ότι κατατίθενται σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων τροποποιητικοί κανονισμοί για εφαρμογή από τον Αύγουστο του 2025.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι «η θεσμοθέτηση του 13ου μισθού θα επηρεάσει θετικά το 30% των εργαζομένων του κλάδου που δεν λαμβάνουν σήμερα 13ο μισθό και ανέρχονται σε σχεδόν 10.000», από τους συνολικά περίπου 30.000 εργαζόμενους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Σημείωσε ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων οι οποίοι θα επηρεαστούν από την θεσμοθέτηση του 13ου μισθού θα είναι ντόπιοι εργαζόμενοι.

Είπε ακόμη ότι η εξέλιξη αυτή «περιλαμβάνεται στη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που συμφωνήθηκε από τους κοινωνικούς εταίρους για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία».

Ο Υπουργός Εργασίας ευχαρίστησε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργοδοτικούς συνδέσμους του κλάδου για την εποικοδομητική συμβολή στον κοινωνικό διάλογο, όπως είπε, «που οδήγησε στην επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, που υλοποιείται με εκατέρωθεν θετικά αποτελέσματα για όλους».

Συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι σύμφωνα με τους Περί Εργοδοτουμένων σε Ξενοδοχεία για τους Όρους Υπηρεσίας Τροποποιητικούς Κανονισμούς του 2025, που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, προνοείται η παραχώρηση 13ου μισθού «σε όλους τους εργαζόμενους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων και το αργότερο μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου του κάθε έτους».

Παράλληλα, ανέφερε ότι στην περίπτωση εργαζομένων με υπηρεσία λιγότερη από 12 μήνες θα δίνεται αναλογία του μισθού με βάση την υπηρεσία τους, ενώ  διευκρίνισε ότι «εργαζόμενοι που σταματούν να εργάζονται σε ξενοδοχειακή μονάδα όπου συμπλήρωσαν τουλάχιστον ένα μήνα υπηρεσίας, θα λαμβάνουν αναλογία του 13ου μισθού για την περίοδο της υπηρεσίας τους».

«Η Κυβέρνηση εφαρμόζει ανθρωποκεντρική πολιτική για την ανάπτυξη της οικονομίας και για την συνοχή της κοινωνίας, ιεραρχώντας ως βασική προτεραιότητα την βελτίωση των μισθολογικών απολαβών και την βελτίωση των εργασιακών ωφελημάτων για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών», υπογράμμισε.

Ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι «η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής κατά την πρώτη διετία της διακυβέρνησης έχει επιφέρει συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα για την προστασία των εργαζομένων με χαμηλές απολαβές και την ενίσχυση των εργαζομένων της μεσαίας τάξης».

«Συνεχίζουμε να υλοποιούμε μεθοδικά και αποτελεσματικά τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την δικαιότερη κατανομή του αναπτυξιακού μερίσματος της οικονομίας, ώστε όλοι οι πολίτες να λαμβάνουν το μερίδιο που τους αναλογεί και η μεσαία τάξης της χώρας μας να διευρυνθεί», υπογράμμισε.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον αναμένει από την Βουλή να ψηφίσει τους τροποποιητικούς κανονισμούς πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, ο κ. Παναγιώτου είπε στο ΚΥΠΕ ότι «οι τροποποιητικοί κανονισμοί θα κατατεθούν σήμερα στην Βουλή των Αντιπροσώπων και αναμένεται ότι κατά το προσεχές διάστημα θα καταστεί εφικτή η συζήτηση τους στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ώστε οδηγηθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση, κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, για να μπορέσουν να εφαρμοστούν σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό».

Ερωτηθείς πόσοι λαμβάνουν σήμερα 13ο μισθό και ποιο είναι το σύνολο των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι οι εργαζόμενοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία που λαμβάνουν σήμερα 13ο μισθό ανέρχονται περίπου στο 70% και εκείνοι οι οποίοι δεν λαμβάνουν 13ο μισθό περιορίζονται στο 30%, προσθέτοντας ότι το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο είναι περίπου 30.000.

«Μέσα από την θεσμοθέτηση του 13ου μισθού θα είναι δικαιούχοι για την καταβολή του όλοι οι εργαζόμενοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία», σημείωσε.

Σε ερώτηση κατά πόσον το 30% που θα επηρεαστεί θετικά αφορά εγχώριο εργατικό δυναμικό, ο κ. Παναγιώτου εξήγησε ότι «οι εργαζόμενοι από τρίτες χώρες οι οποίοι εργάζονται στην Κύπρο εργοδοτούνται με βάση τις πρόνοιες της συλλογικής σύμβασης, βάσει του πλαισίου εργοδότησης υπηκόων τρίτων χωρών».

Ανέφερε, ωστόσο, ότι «ένας σημαντικός αριθμός Κυπρίων εργαζομένων δεν εργοδοτούνται με τους όρους της σύμβασης» και πρόσθεσε πως «η πλειοψηφία των εργαζομένων οι οποίοι θα επηρεαστούν από την θεσμοθέτηση του 13ου μισθού θα είναι ντόπιοι εργαζόμενοι».