Η ρύθμιση των σύγχρονων τεχνολογιών είναι αναπόφευκτη λόγω της οριζόντιας χρήσης τους και του αντίκτυπού τους στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, αλλά λόγω της πολύπλοκης φύσης τους μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο μέσω μιας διεπιστημονικής προσέγγισης, ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης.

Σε χαιρετισμό στο διεθνές συνέδριο REDA 2025-Regulation and Enforcement in Digital Area, ο κ. Σαββίδης είπε ότι αυτή η διεπιστημονική προσέγγιση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις τεχνικές, διοικητικές, νομικές και ηθικές προκλήσεις.

Ανέφερε πως η ποιότητα των δεδομένων αποτελεί προϋπόθεση για να διασφαλιστεί ότι τα αποτελέσματα που παράγονται από αλγόριθμους σε συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ακριβή και σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές, αποφεύγοντας την προκατάληψη και τις διακρίσεις.

Ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής και η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι επίσης θεμελιώδεις αξίες, όπως και το δικαίωμα σε αποτελεσματικά ένδικα μέσα, ανέφερε ο κ. Σαββίδης.

Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Εισαγγελέας είπε επίσης ότι ο Κανονισμός της ΕΕ, γνωστός και ως «Νόμος περί Τεχνητής Νοημοσύνης», δημιουργεί μια διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης που κατανέμει ευθύνες στους παρόχους και τους χρήστες συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης υψηλού κινδύνου, για παράδειγμα, συστήματα που χρησιμοποιούνται στην ιατρική, τις κρίσιμες υποδομές, την εκπαίδευση, την επιβολή του νόμου και την απονομή της δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα, είπε, ο Κανονισμός προσδιορίζει ορισμένα συστήματα ως απαγορευμένα, για παράδειγμα συστήματα που ενδέχεται να επιτρέπουν χειραγώγηση ή που εκμεταλλεύονται τρωτά σημεία.

Ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν τον ηγετικό ρόλο στην εποπτεία της αγοράς και στην εφαρμογή του Κανονισμού κάτι που απαιτεί τη συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης, της βιομηχανίας, των δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Πηγή: ΚΥΠΕ