Ένας από τους κύριους λόγους που οδήγησαν την Ιερά Σύνοδο στην απόφαση να παύσει τον Μητροπολίτη Πάφου Τυχικό ήταν οι καταγγελίες που υποβλήθηκαν, σύμφωνα με τις οποίες διατηρούσε σχέσεις με άτομα που είχαν προχωρήσει σε αποτείχιση και συμμετείχε σε αποτειχιστική παρασυναγωγή στη Θεσσαλονίκη. Τι είναι όμως η αποτείχιση και πως λειτουργούν οι αποτειχιστές.
Ο αποτειχισμός είναι μία εκκλησιαστική πράξη κατά την οποία ένας κληρικός ή και λαϊκός διακόπτει την εκκλησιαστική κοινωνία με τον επίσκοπό του, κυρίως όταν θεωρεί ότι ο τελευταίος κηρύττει ή αποδέχεται αίρεση. Η διακοπή αυτή εκφράζεται συνήθως με τη μη μνημόνευση του επισκόπου κατά τη θεία λειτουργία. Η αποτείχιση δεν αποτελεί αποχώρηση από την Εκκλησία ούτε ίδρυση νέας, αλλά μία προσωρινή και, κατά τους υποστηρικτές της, θεραπευτική πράξη που στοχεύει στη διαφύλαξη της ορθόδοξης πίστης και παραδόσεως.
Οι αποτειχιστές είναι εκείνοι οι πιστοί – κληρικοί ή λαϊκοί – που επιλέγουν την αποτείχιση, διαμαρτυρόμενοι για την ανοχή ή συμμετοχή των επισκόπων τους σε αιρετικές διδασκαλίες ή ενέργειες. Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν θεωρούν ότι ο επίσκοπος ή πατριάρχης συμμετέχει σε οικουμενικούς διαλόγους χωρίς ορθόδοξη ομολογία, ή αποδέχεται αποφάσεις που εκλαμβάνονται ως παρεκκλίσεις από την ορθόδοξη πίστη, όπως συνέβη με τη Σύνοδο της Κρήτης το 2016.
Η πράξη αυτή στηρίζεται κυρίως στον 15ο Κανόνα της Πρωτοδευτέρας Συνόδου (861 μ.Χ.), ο οποίος αναφέρει ότι, όταν ένας επίσκοπος κηρύττει αίρεση δημοσίως και «γυμνή τη κεφαλή», τότε οι πιστοί έχουν όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να διακόψουν την κοινωνία μαζί του, ακόμη και πριν συνέλθει οικουμενική ή τοπική Σύνοδος που να τον καταδικάσει επισήμως.
Παρά ταύτα, η αποτείχιση είναι ένα θέμα που προκαλεί έντονες συζητήσεις και διαφωνίες μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Ενώ ορισμένοι την αντιμετωπίζουν ως πράξη πίστεως και θάρρους, άλλοι τη θεωρούν υπερβολική ή και επικίνδυνη όταν οδηγεί σε απομονωτισμό, φανατισμό ή και σχίσμα. Γι’ αυτό και η Εκκλησία τονίζει ότι η αποτείχιση πρέπει να ασκείται με διάκριση, ταπείνωση και θεολογική τεκμηρίωση, και όχι για λόγους προσωπικούς ή ιδεολογικούς.
Για την αποτείχιση μίλησε και ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιο: