Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Κριστόφ Χάνσεν, δήλωσε ότι η Κομισιόν έχει ήδη λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη χωρών όπως η Κύπρος και διέθεσε 3,5 εκατ. ευρώ από το γεωργικό αποθεματικό κρίσης για τους Κύπριους αγρότες που επλήγησαν από την παρατεταμένη ξηρασία το 2024. Πρόσθεσε ότι ακόμα 12 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους προγραμματίστηκαν από την Κύπρο για αποζημιώσεις.

Σε συνέντευξη στην "Καθημερινή της Κυριακής" ενόψει της επίσκεψής του στην Κύπρο στις 30 Μαϊου, ο Επίτροπος ανέφερε ότι η Στρατηγική για την Ανθεκτικότητα των Υδάτων θα επικεντρωθεί στην προώθηση της αποδοτικότερης χρήσης του νερού, στη μείωση της ρύπανσης των υδάτων και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την υπεράντληση υδάτινων πόρων. 

Υπενθύμισε ότι στην Κύπρο οι αρχές αποφάσισαν να διαθέσουν πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ για στήριξη των νέων γεωργών μέσω του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ, κάτι που θα επιτρέψει σε περισσότερους από 340 νέους γεωργούς να λάβουν στήριξη για να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις τους, και σε πάνω από 6.800 άτομα να έχουν πρόσβαση σε προγράμματα κατάρτισης. 

Σε ερώτηση για τον φάκελο για το χαλούμι, ο Επίτροπος είπε ότι γνωρίζει τις προκλήσεις για την τήρηση των προδιαγραφών, ιδίως όσον αφορά την αναλογία γάλακτος, προσθέτοντας ότι οι κανόνες απαιτούν η αναλογία πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος να είναι μεγαλύτερη από την αναλογία αγελαδινού, αλλά αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί στην πράξη.

"Έχουμε χορηγήσει προσωρινή παρέκκλιση που επιτρέπει στους παραγωγούς να χρησιμοποιούν υψηλότερο ποσοστό αγελαδινού γάλακτος μέχρι το 2029.  Πρέπει όμως να αρχίσουμε από τώρα να δουλεύουμε για να βρούμε μακροπρόθεσμη λύση που να επιτρέψει στους παραγωγούς να πληρούν τις προδιαγραφές. Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών γάλακτος και από τις δύο πλευρές του νησιού", σημείωσε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ανέφερε ότι αυτό που χρειάζονται περισσότερο σήμερα οι αγρότες είναι η προβλεψιμότητα, εξηγώντας ότι η μελλοντική ΚΑΠ θα αποτελεί εξέλιξη και όχι επανάσταση, καθώς οι αγρότες χρειάζονται επαρκές εισόδημα, λιγότερη γραφειοκρατία και ισότιμους όρους ανταγωνισμού στο διεθνές εμπόριο. 

"Μια από τις προτεραιότητες της θητείας μου είναι η απλούστευση (των κανόνων) που μπορούν να φέρουν εξοικονόμηση μέχρι και 1,58 δις ευρώ ετησίως για τους γεωργούς και 210 εκατ. ευρώ για τις εθνικές διοικήσεις. Θέλουμε γενικότερα να δώσουμε στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία", ανέφερε.

Ο Επίτροπος Χάνσεν εξήγησε ότι οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις στη Φινλανδία, την Ιρλανδία ή την Κύπρο είναι πολύ διαφορετικές και άρα οι περιβαλλοντικές πολιτικές παραμένουν κοινές, όμως η εφαρμογή τους πρέπει να προσαρμόζεται στις τοπικές πραγματικότητες.  

Αναφέρθηκε ακόμα στο Παρατηρητήριο της Αγροδιατροφικής Αλυσίδας της ΕΕ, το οποίο θα παρακολουθεί και θα δημοσιεύει δείκτες που σχετίζονται με τη διαμόρφωση των τιμών.  

Πηγή: ΚΥΠΕ