Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου αναφέρεται στην έκταση της δυσαρέσκειας που προκάλεσε η στάση του Μητροπολίτη Τυχικού, καθώς, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, έντονες καταγγελίες και προβληματισμοί εκφράστηκαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Ελλάδος, ακόμη και την Κυβέρνηση της Ελλάδας. Το θέμα προκάλεσε επίσημη διπλωματική παρέμβαση προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Ιερά Σύνοδος αναφέρει ότι αποφάσισε να θέσει τον Μητροπολίτη Πάφου Τυχικό στη διάθεση της Εκκλησίας, έπειτα από σοβαρές καταγγελίες για αντικανονικές ενέργειες και διοικητικές παρεκκλίσεις. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, ενώ τοποτηρητής του Μητροπολιτικού Θρόνου της Πάφου ορίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος. Ζητήθηκε από τον Μητροπολίτη Τυχικό έγγραφη Ομολογία Πίστεως και ρητή καταδίκη του αποτειχισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «ο Μακαριώτατος εξέθεσε αναλυτικά ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, η οποία συνήλθε ως Δικαστήριον, κατά το άρθρον 79Δ2 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, τις καταγγελίες που έγιναν για τον Μητροπολίτη Πάφου Τυχικόν, καθώς και τη διερεύνηση που έγινε από τον ίδιο».

Διαβάστε επίσης: Τυχικός: Ζήτησα μια δεύτερη ευκαιρία και δεν μου την έδωσαν (ΦΩΤΟ)

Οι καταγγελίες αυτές είχαν γίνει και πριν τις δύο τελευταίες τακτικές Συνεδρίες της Ιεράς Συνόδου και ετέθησαν υπ’ όψιν του Μητροπολίτου Πάφου και των άλλων Συνοδικών. Όπως αναφέρεται, στις συζητήσεις εκείνες ζητήθηκε από τον Μητροπολίτη Πάφου συμμόρφωση προς τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου και τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου. Εν τούτοις, ο Μητροπολίτης Πάφου εξακολούθησε να δείχνει την ίδια συμπεριφορά, ως προς το περιεχόμενο των καταγγελιών, όπως και προηγουμένως.

Η Ιερά Σύνοδος αναφέρεται στις τρεις κύριες καταγγελίες εναντίον του Μητροπολίτη Πάφου.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, η πρώτη αφορούσε «χειροτονία ενεργού μέλους των 'αποτειχισμένων' Θεσσαλονίκης, αποστολή του στη Θεσσαλονίκη, όπου μέχρι σήμερα συμμετέχει ενεργά στην αποτειχιστική παρασυναγωγή και την υπηρετεί λειτουργικά υπό την, με δόλο, συγκάλυψή του από τον Μητροπολίτη Πάφου Τυχικό».

Η δεύτερη αφορά τη «συστηματική άρνηση τέλεσης μεικτών γάμων από τον Τυχικό και την Μητρόπολη Πάφου, καθώς και άρνηση του Μυστηρίου του Χρίσματος και πιστοποιητικών Ορθοδόξου Πίστεως, τα οποία τελέσθησαν και εκδόθησαν από κανονικές Ορθόδοξες Εκκλησίες».

Ο Τυχικός καταγγέλλεται επίσης ότι «προέβη στον εγκαινιασμό παρεκκλησίου επ’ ονόματι κληρικού, ο οποίος δεν έχει καταταγεί από την Ορθόδοξη Εκκλησία στον κατάλογο των Αγίων, ούτε καν συζητείται -καθ’ όσον γνωρίζει η Ιερά Σύνοδος- μία τέτοια περίπτωση».

Η Ιερά Σύνοδος εξέτασε και δευτερεύουσας σημασίας καταγγελίες, οι οποίες αφορούν στη συνοχή και ενότητα των πιστών της Μητρόπολης Πάφου, οι οποίες κατά καιρούς δημιούργησαν και πολλά σκωπτικά σχόλια στα Μ.Μ.Ε.

«Τα ως άνω θέματα τα οποία συζητήθηκαν εκτενώς, αφορούν και στην ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και στις σχέσεις της Εκκλησίας Κύπρου με αυτές. Διακυβεύονται η ενότητα της Εκκλησίας και οι σχέσεις μας προς τις υπόλοιπες Εκκλησίες», αναφέρεται.

Παράπονα από Πατριαρχείο και Κυβέρνηση της Ελλάδας

Σημειώνεται επίσης ότι ο Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε, επίσης, καταγγελίες και έντονα παράπονα και προβληματισμούς από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Ελλάδος, τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως Βαρνάβα, την Κυβέρνηση της Ελλάδος, μέσω της Υπουργού Παιδείας, τόσο κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κύπρο, όσο και κατόπιν επιστολής του Υπουργείου Παιδείας.

Ακόμη η Ελληνική Κυβέρνηση κατήγγειλε τις διασπαστικές αυτές ενέργειες στον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και ο Πρέσβης μετέφερε τις καταγγελίες αυτές στην Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Αφού διεξήχθη διεξοδική συζήτηση επί των ως άνω θεμάτων και έδωσε τις απαντήσεις του ο Μητροπολίτης Πάφου, αυτός απεχώρησε.

«Η Ιερά Σύνοδος έκρινε ανεπαρκείς τις απαντήσεις του Μητροπολίτου Πάφου και διεπίστωσε σοβαρές αδυναμίες στη διοίκηση και διαποίμανση της Μητροπολιτικής περιφέρειας Πάφου», αναφέρεται.

Η Ιερά Σύνοδος έλαβε την κατά πλειοψηφίαν ακόλουθη απόφαση: Ο εν λόγω Αρχιερέας τίθεται στη διάθεση της Εκκλησίας, η οποία θα τον αξιοποιήσει όπου δεί, αφού προηγουμένως υποβάλει, γραπτώς, Ομολογίαν Πίστεως, στην οποία να περιλαμβάνεται καταδίκη του αποτειχισμού.

Θα παραμείνει επίσκοπος της Εκκλησίας της Κύπρου και μέλος της Ιεράς Συνόδου και θα του δοθεί τίτλος και θέση από την Ιερά Σύνοδο.

Πηγή: ΚΥΠΕ