Σημαντικές αποκαλύψεις και καίριες επισημάνσεις έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, σε παρέμβασή του στην εκπομπή Τομές στα Γεγονότα, σχολιάζοντας τη διαχείριση των πυρκαγιών και τις διαδικασίες προμηθειών που σχετίζονται με τα μέσα πυρόσβεσης. Οι δηλώσεις του φέρνουν στο φως παραλείψεις, καθυστερήσεις και επαναλαμβανόμενα λάθη στον κρατικό μηχανισμό, ενώ αναδεικνύουν την οικονομική επιβάρυνση των φορολογουμένων λόγω των αστοχιών.

«Επαναλαμβανόμενα τα ίδια λάθη»

Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στη μεγάλη πυρκαγιά του 2021, την οποία χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας». Παρά την τραγικότητα των γεγονότων και την απώλεια ανθρώπινων ζωών, όπως δήλωσε, «την κρίσιμη περίοδο ή και δύο-τρία χρόνια μετά, δεν έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν για να μην έχουμε ελλείμματα ασφάλειας».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι συνάδελφοι που έχουν διενεργήσει αυτόν τον έλεγχο, είδαν τα ευρήματα του ελέγχου που κάναμε πριν από δύο-δυόμισι χρόνια, να επαναλαμβάνονται αυτούσια ή σχεδόν αυτούσια.»

Προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν

Ο κ. Πετρίδης ξεκαθάρισε πως η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε επανειλημμένα εισηγηθεί βελτιώσεις, οι οποίες, ωστόσο, δεν υλοποιήθηκαν. «Φαίνεται δεν έγιναν, εφόσον βρήκαμε τα ίδια πράγματα όπως ήταν πριν από δύο χρόνια, αλλά βρήκαμε και στην έκθεση που εκδώσαμε σήμερα.»

Ανεπαρκής έρευνα αγοράς και προβληματικές προκηρύξεις

Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκαν οι διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων. Ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας τόνισε την έλλειψη επαρκούς έρευνας αγοράς και τη διαμόρφωση αποκλειστικών τεχνικών προδιαγραφών που απέτρεψαν τη συμμετοχή περισσότερων προσφοροδοτών.

«Υπάρχει ασυνέπεια στα κριτήρια αξιολόγησης. Επαναλαμβανόμενες προκηρύξεις διαγωνισμών είτε απέφυγαν να προσελκύσουν ικανό αριθμό προσφορών είτε κατέληξαν σε απορρίψεις λόγω αποκλειστικών και περιοριστικών τεχνικών απαιτήσεων».

Ειδική αναφορά έκανε στον αποκλεισμό πιστοποιήσεων από τον Διεθνή Οργανισμό ΙΚΑΟ, υπέρ του ΕΑΣΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός), κάτι που όπως είπε «μειώνει τον ανταγωνισμό, αυξάνει σημαντικά το κόστος και υπάρχει περισσότερη καθυστέρηση στην εξασφάλιση χρήσιμων μέσων πυρόσβεσης».

Απορία για τη δικαιοδοσία

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν και από τη μεταφορά της ευθύνης για τους διαγωνισμούς από το Τμήμα Δασών στο Γενικό Λογιστήριο, μια εξέλιξη που ο κ. Πετρίδης χαρακτήρισε πολύ σπάνια. «Είναι πολύ σπάνιο όντως να παρέμβει με τέτοιο τρόπο το Γενικό Λογιστήριο και να φροντίζει για ένα διαγωνισμό που ουσιαστικά το αντικείμενο δεν είναι δικό του.»

Η ανάληψη αυτή, εξήγησε, προέκυψε έπειτα από αποτυχία προηγούμενων διαγωνισμών για τη μίσθωση πτητικών μέσων αξίας 19,7 εκατομμυρίων ευρώ. Στον πρώτο διαγωνισμό δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά, ενώ στον δεύτερο μόνο μία, με ελλείψεις στα απαραίτητα πιστοποιητικά.

«Ένας παρατηρητής αέρος δεν είχε την ισχύ ως άδεια πιλότου κατά την ημερομηνία υποβολής των προσφορών. Αυτό δείχνει ασυνέπεια στην αξιολόγηση, παρόλο που ο συντονιστής της Επιτροπής Αξιολόγησης και στους δύο διαγωνισμούς ήταν το ίδιο άτομο».

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικαστικής ασυνέπειας, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, είναι η αύξηση του κόστους κατά 14 εκατομμύρια ευρώ για το κράτος.

Καταλήγοντας, γνωστοποίησε πως το Γενικό Λογιστήριο ήδη εργάζεται πάνω σε νέο διαγωνισμό για το 2025, ωστόσο υπογράμμισε πως «υπήρχε πρόβλημα και στις διαδικασίες και στη διαχείριση» και ότι απαιτείται επείγουσα βελτίωση της κατάστασης.