Την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο πρότασης για τον εκσυγχρονισμό του Συστήματος Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού και του Εκπαιδευτικού Έργου, ανακοίνωσε την Τρίτη η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, χαρακτηρίζοντας τη μεταρρύθμιση ως «θεμελιακής σημασίας» για τη χώρα.

Προσέθεσε ότι για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης προνοείται η άμεση έναρξη επιμορφωτικών προγραμμάτων και η σταδιακή επεξεργασία ρυθμίσεων σε βάθος πενταετίας, με απώτερο σκοπό την τοποθέτηση του κυπριακού εκπαιδευτικού συστήματος σε τροχιά ανάπτυξης και μιας ουσιαστικής αναβάθμισης, ώστε να συμβαδίζει με τα σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα της υπόλοιπης Ευρώπης.

«Είναι με αίσθημα ευθύνης, αλλά και με ιδιαίτερη ικανοποίηση, που ενημερώνω ότι έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα η πρόταση για τον εκσυγχρονισμό του Συστήματος Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού και του Εκπαιδευτικού Έργου, μια μεταρρύθμιση θεμελιακής σημασίας για τον τόπο», ανέφερε σε δηλώσεις της μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου η κ. Μιχαηλίδου.

Όπως σημείωσε, πρόκειται για μια πράξη προτεραιότητας μέσα από το πρόγραμμα διακυβέρνησης, μια πράξη ευθύνης έναντι της κοινωνίας και κυρίως έναντι των παιδιών.

«Η απόφαση, αποτέλεσμα πολύμηνου διαλόγου, συζητήσεων, ανταλλαγής απόψεων με όλους τους φορείς και ιδιαίτερα με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, είναι σήμερα ενώπιόν μας και παίρνει τον δρόμο της για τη Βουλή, αποτελεί μονόδρομο για τη μετάβαση στο σύγχρονο σχολείο. Γνωρίζουμε ότι το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών έχει πολύ μεγάλη σχέση, διασυνδέεται άμεσα με τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, με τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Η πρότασή μας έχει ως στόχο να αντικαταστήσει το ισοπεδωτικό και αναχρονιστικό σύστημα, που ισχύει εδώ και 50 χρόνια, ένα σύστημα πεπαλαιωμένο, κυρίως όμως άδικο για τα παιδιά μας, αλλά και για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς», ανέφερε στη συνέχεια.

Προσέθεσε ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας προτείνουν «ένα σύστημα νέο, δίκαιο, ευέλικτο, σύγχρονο, παιδαγωγικά τεκμηριωμένο, με βάσεις επιστημονικές, που είναι προς όφελος όλων των μαθητών, των εκπαιδευτικών, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας, ένα σύστημα που προσφέρει ουσιαστική ανατροφοδότηση, ενισχύει την επαγγελματική ανάπτυξη, την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών, διασφαλίζει την ποιότητα στη διδασκαλία και τη μάθηση με πλήρη σεβασμό στους εκπαιδευτικούς».

«Αυτή η μεταρρύθμιση είναι μια πράξη ευθύνης και προοπτικής, για την οποία ως Κυβέρνηση εργαζόμαστε εδώ και μήνες. Είναι το πιο σημαντικό βήμα για το σύγχρονο, ανθρωποκεντρικό, συμπεριληπτικό σχολείο που όλοι επιδιώκουμε. Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στους εκπαιδευτικούς μας, να τους στηρίξουμε έμπρακτα και να επενδύσουμε στο έργο τους. Μόνον έτσι θα διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα έχουν πρόσβαση σε μια παιδεία ποιοτική, δίκαιη και προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της εποχής μας», συμπλήρωσε σχετικά.

Σύμφωνα με την Υπουργό, η εκπαίδευση είναι η πιο σημαντική μεταρρύθμιση για το μέλλον του τόπου και με αυτήν την μεταρρύθμιση γίνεται ένα γενναίο και ελπιδοφόρο βήμα μπροστά. «Αυτό που επιδιώκεται πρωτίστως με το νέο σύστημα αξιολόγησης είναι η υιοθέτηση ενός συστήματος που είναι ευέλικτο, δίκαιο, απλό, σχεδιασμένο στη βάση επιστημονικών κριτηρίων, που έχει τη δυνατότητα να ενδυναμώνει τους εκπαιδευτικούς αλλά και να υπηρετεί τις ανάγκες των μαθητών. Διακρίνεται για τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα, για τη συμπερίληψη μηχανισμών που επιτρέπουν την παροχή εποικοδομητικής ανατροφοδότησης», επεσήμανε επί του θέματος.

Υπενθύμισε επίσης ότι παρέχεται μια πενταετία μεταβατικής περιόδου και σε αυτήν την περίοδο δίνεται η ευχέρεια σε όλους και στις εκπαιδευτικές οργανώσεις να συμμετέχουν από την πρώτη στιγμή σε θεσμοθετημένες επιτροπές που θα αξιολογούν και θα εξετάζουν την όλη διαδικασία υλοποίησης.

Προσέθεσε ότι για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης προνοείται η άμεση έναρξη επιμορφωτικών προγραμμάτων και η σταδιακή επεξεργασία ρυθμίσεων σε βάθος πενταετίας, με απώτερο σκοπό την τοποθέτηση του κυπριακού εκπαιδευτικού συστήματος σε τροχιά ανάπτυξης και μιας ουσιαστικής αναβάθμισης, ώστε να συμβαδίζει με τα σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα της υπόλοιπης Ευρώπης.

«Δεν έχουμε άλλο χρόνο να χάσουμε, πενήντα χρόνια είναι πάρα πολλά, δεν χρειάζεται να αναλωνόμαστε σε συζητήσεις. Όλοι, εξάλλου, έχουμε διαπιστώσει την ανάγκη αλλαγής. Τώρα είναι η ώρα να αποδείξουμε ότι το εννοούμε και να μην αναλωνόμαστε σε δικαιολογίες, προφάσεις, καθυστερήσεις. Άρα πάμε ένα βήμα μπροστά, σημαντικό βήμα, για συζήτηση στη Βουλή», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος αξιολόγησης περιλαμβάνεται, εξάλλου, και στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κυρίως όμως στους στόχους και τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος.

«Προχωρούμε, λοιπόν, κυρίως για τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς μας που αξίζουν να δημιουργούν σε έναν περιβάλλον σύγχρονο, όπου θα αναγνωρίζεται το έργο τους. Συνεπώς, η παιδεία όντως αλλάζει», κατέληξε.

Ερωτηθείσα αν θα δίνεται και δυνατότητα απομάκρυνσης εκπαιδευτικών που δεν πρέπει να βρίσκονται στις τάξεις, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι προβλέπεται μια διετία, όπως προβλεπόταν και στο παλαιότερο σύστημα, στη βάση όμως συγκεκριμένων κριτηρίων και μετρήσιμων στοιχείων, για να γίνεται αυτή η αξιολόγηση προτού μονιμοποιηθεί ο εκπαιδευτικός και στις λίγες τέτοιες περιπτώσεις να δίνεται πρώτα η ευκαιρία στήριξης και στη συνέχεια και αποχώρησης.

Σε ερώτηση τι την κάνει να αισιοδοξεί ότι το νομοσχέδιο θα εγκριθεί από τη Βουλή δεδομένων των αντιδράσεων που καταγράφηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, η Υπουργός βασίζει την αισιοδοξία της στην πεποίθηση ότι «και τα κόμματα θα αντιληφθούν αυτήν την ανάγκη, την κραυγή ουσιαστικά της κοινωνίας, ότι δεν έχουμε άλλο χρόνο να χάνουμε για το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ότι πρέπει επιτέλους να αφήσουμε την οποιαδήποτε δικαιολογία τα προσκόμματα και να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά και εφόσον δεν προχωρούμε ετσιθελικά στην εφαρμογή ενός συστήματος που δεν επιτρέπει αλλαγές».

«Προνοείται, όπως σε όλες τις μεταρρυθμίσεις, μια μεταβατική περίοδος, κατά την οποία, όπως είπα, θα αξιολογείται η εφαρμογή. Συνεπώς δεν βλέπουμε τον λόγο γιατί τα κόμματα να μην αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συμπεριφερθούν εδώ διαφορετικά από ό,τι τα προηγούμενα πενήντα χρόνια. Ξέρετε, η κοινωνία αλλάζει, η κοινωνία πια απαιτεί. Έχουμε ένα από τα πιο δαπανηρά εκπαιδευτικά συστήματα στην Ευρώπη κυρίως και στον κόσμο. Μπορούμε και δικαιούμαστε να απαιτούμε το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα για τα παιδιά μας, αλλά και για τους εκπαιδευτικούς μας. Είμαστε στη διάθεση όλων για συζήτηση και είμαστε και ανοιχτοί σε περίπτωση που προκύψουν μικρές τροποποιήσεις, όπως γίνεται πάντα σε όλα τα νομοσχέδια. Θα ακούσουμε, θα διαβουλευτούμε. Εκείνο που δεν επιτρέψαμε μέχρι στιγμής στους 9 μήνες που συζητούμε να αλλάξει είναι η επιστημονική βάση και η φιλοσοφία της πρότασης, εκεί θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», σημείωσε καταληκτικά.