Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα η διαλειτουργικότητα μεταξύ των ψηφιακών πορτοφολιών Ελλάδας και Κύπρου «Gov.gr Wallet» και «Ψηφιακός Πολίτης». Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται ουσιαστικά η καθημερινότητα για πολίτες και επιχειρηματίες που ζουν και δραστηριοποιούνται στις δύο χώρες.

Την παρουσίαση πραγματοποίησαν στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ. Νικόδημος Δαμιανού και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Σε πρώτη φάση, μέσω του «Gov.gr Wallet» και του «Ψηφιακού Πολίτη» δίνεται η δυνατότητα αμοιβαίας αναγνώρισης και επαλήθευσης σε Ελλάδα και Κύπρο της γνησιότητας των ψηφιακών εγγράφων της Ταυτότητας και της Άδειας Οδήγησης. Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία ενδυναμώνει την ψηφιακή συνεργασία των δύο χωρών και μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο και για άλλες διακρατικές ευρωπαϊκές συμφωνίες στον ψηφιακό τομέα.

 Συγκεκριμένα, η Ταυτότητα και η Άδεια Οδήγησης πλέον μπορούν να αναγνωριστούν αμοιβαία και να επαληθευτούν σε Ελλάδα και Κύπρο για μια σειρά διαδικασιών όπως: α) για την ταυτοποίηση σε δημόσιες υπηρεσίες, ΚΕΠ, τράπεζες κλπ, β) για έναν τυχαίο έλεγχο της τροχαίας, όπου η επίδειξη ψηφιακών εγγράφων μέσω των εφαρμογών Gov.gr Wallet και «Ψηφιακός Πολίτης» είναι απολύτως ισοδύναμη με την επίδειξη των φυσικών εγγράφων, γ) για την ενοικίαση αυτοκινήτου, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί με την επίδειξη της ψηφιακής ταυτότητας και της ψηφιακής άδειας οδήγησης.

Επισημαίνεται ότι τα έγγραφα των δύο εφαρμογών, δεν αποτελούν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Η διασύνδεση μεταξύ των δύο εθνικών ψηφιακών εφαρμογών Ελλάδας και Κύπρου έρχεται σε συνέχεια του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του υυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού και είχε ανακοινωθεί επίσημα στο πλαίσιο της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου των δύο χωρών.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι στην Κύπρο για τη διασύνδεση του ελληνικού ψηφιακού πορτοφολιού Gov.gr Wallet με το αντίστοιχο κυπριακό "Ψηφιακός Πολίτης". Γινόμαστε με αυτό τον τρόπο τα δύο πρώτα κράτη-μέλη της ΕΕ που "ενώνονται" ψηφιακά. Προσθέτουμε ακόμα έναν δεσμό μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Εξάλλου είμαστε ένα έθνος, δύο κράτη, τα οποία ενώνουν σιγά-σιγά τα πληροφοριακά τους συστήματα, ώστε για αρχή να μπορούν οι Έλληνες στην Κύπρο και οι Κύπριοι στην Ελλάδα να χρησιμοποιούν εύκολα και με ασφάλεια την ψηφιακή ταυτότητα και την άδεια οδήγησής τους. Είναι μόλις το πρώτο βήμα για την παροχή περισσότερων κοινών ψηφιακών υπηρεσιών. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον ομόλογό μου, Νικόδημο Δαμιανού, για την εξαιρετική συνεργασία αλλά και τη συναντίληψη. Αμοιβαία θεωρούμε αυτονόητο ότι οφείλουμε να βοηθήσουμε και να βοηθηθούμε στην πορεία της ψηφιακής μετάβασης. Για παράδειγμα, μοιραζόμαστε την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει μέσω της εξέλιξης του πολύ επιτυχημένου Gov.gr Wallet, το οποίο 5,6 εκατ. πολίτες έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους και από την ανάπτυξη του Kids Wallet, της εφαρμογής που θέσαμε σε λειτουργία στο πλαίσιο της στρατηγικής για την αντιμετώπιση του εθισμού των νέων στο διαδίκτυο. Νομίζω δεν θα διαφωνήσει κανείς. Ως κράτη έχουμε κοινά ήθη και παραδόσεις, κοινή ιστορία, κοινές επιδιώξεις, κοινούς αγώνες και πλέον περνάμε σε μια εποχή που αποκτούμε κοινό ψηφιακό βηματισμό προς όφελος των πολιτών μας».

Ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Δρ Νικόδημος Δαμιανού, δήλωσε: «Λίγους μήνες μετά την επίσημη εισαγωγή του Ψηφιακού Πολίτη στην Κύπρο, είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τη διαλειτουργικότητα με την εφαρμογή Gov.gr Wallet, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και στο επίπεδο εξυπηρέτησης που παρέχουμε στους πολίτες. Η σύγχρονη τεχνολογία, μας προσφέρει αυτή ακριβώς τη δυνατότητα: να δίνουμε εύκολες και πρακτικές λύσεις στον πολίτη, ώστε να μπορεί να αλληλεπιδρά πιο άμεσα και αποτελεσματικά με το Δημόσιο, αλλά και εντός της ευρύτερης οικονομίας». Αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για τη συνεργασία, ο υφυπουργός τόνισε πως η συνεργασία αυτή εκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπως οι τεχνολογίες διαστήματος, η μεταφορά τεχνογνωσίας από κυπριακής πλευράς για την ανάπτυξη και ενσωμάτωση της εθνικής ηλεκτρονικής ταυτότητας, και η τεχνητή νοημοσύνη, με την Κύπρο να εντάσσεται σύντομα στο AI Factory «Pharos» της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στα επόμενα βήματα για την εξέλιξη της εφαρμογής «Ψηφιακός Πολίτης», με αμέσως επόμενη προσθήκη την ενσωμάτωση της Κάρτας Φιλάθλου τον Ιούνιο του 2025. Ακολούθως θα επεκταθεί η πρόσβαση και σε αλλοδαπούς που διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ θα δοθεί και η δυνατότητα καταχώρησης του δελτίου ταυτότητας ανηλίκων στην εφαρμογή κινητού του γονέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ