Συνεχίζει να προκαλεί έντονο προβληματισμό η υπόθεση με το έργο στον ποταμό Λιοπετριού.

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος του υπολειπόμενου έργου στον ποταμό – που περιλαμβάνει κατασκευή κρηπιδωμάτων και θαλάσσιες εργασίες – το οποίο, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, φαίνεται να έχει εκτροχιαστεί δημοσιονομικά και διαχειριστικά.

Το Κυπριακό κράτος προχώρησε στην προκήρυξη προσφορών για την ολοκλήρωση του έργου, με αρχικό προϋπολογισμό 1.950.000 ευρώ, ο οποίος στη συνέχεια αναθεωρήθηκε στα 2.150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος που είχε συμφωνηθεί στο αρχικό συμβόλαιο ανερχόταν στις 1.487.858 ευρώ – τιμή σημαντικά χαμηλότερη από τον νέο προϋπολογισμό.

Ωστόσο, οι εξελίξεις εντείνουν τα ερωτήματα. Από την προκήρυξη, υποβλήθηκαν μόνο δύο προσφορές, με τη χαμηλότερη να ανέρχεται στα 3.188.186 ευρώ. Δηλαδή 114% αύξηση σε σύγκριση με το αρχικό κόστος του συμβολαίου, 63% υπέρβαση σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό, 48,3% υψηλότερη τιμή από τον ήδη αυξημένο προϋπολογισμό.

Το αποτέλεσμα; Το κράτος αδυνατεί να αναθέσει το έργο, καθώς οι διαδικασίες του Γενικού Λογιστηρίου δεν επιτρέπουν ανάθεση όταν η προσφορά υπερβαίνει κατά περισσότερο από 20% τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό.

Ως εκ τούτου, η διαδικασία οδηγείται εκ νέου σε επαναπροκήρυξη – με αβέβαιο χρονοδιάγραμμα έναρξης και ολοκλήρωσης.

Διαβάστε επίσης: Η θέση της ανάδοχου εταιρείας για τερματισμό του έργου στον ποταμό Λιοπετριού