Αποτελεί στρατηγική επιδίωξη η αναβάθμιση και ενίσχυση του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, ανέφερε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, σε χαιρετισμό της στο 11ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής «Η Επαγγελματική Συμβουλευτική στην εποχή των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης», το πρωί της Παρασκευής, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι «η ταχύτατα εξελισσόμενη εποχή που διανύουμε, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την αγορά εργασίας, αυξάνοντας τις ανησυχίες και τα διλήμματα της νέας γενιάς, τόσο για την ανεργία όσο και για την αναντιστοιχία των σπουδών με την τελική επαγγελματική τους επιλογή». Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «τα συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα στην αγορά εργασίας λόγω της τεχνολογικής και της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και λόγω της κυριαρχίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, διαφοροποιούν και συνδιαμορφώνουν το τοπίο στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται η πρόσβαση σε αυτήν». «Συναφώς, συνιστούν, αναμφισβήτητα, ένα ισχυρό μέσο αναζήτησης εργασίας αλλά και προώθησης του επαγγελματικού προφίλ κάθε νέου και νέας στην αγορά εργασίας», ανέφερε.
«Ως Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας αναγνωρίζουμε την ευθύνη που έχουμε όσον αφορά στην απόκτηση από μέρους της μαθητικής κοινότητας των απαραίτητων δεξιοτήτων, αλλά και στην ορθή καθοδήγησή της σχετικά με την επιλογή των σπουδών και του επαγγέλματος», είπε η Αθηνά Μιχαηλίδου. «Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και τους στοχευμένους σχεδιασμούς που καταγράφονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα, υιοθετούμε μία συνεκτική πολιτική που ενισχύει ουσιαστικά τις ικανότητες της μαθητικής κοινότητας, την αυτογνωσία της και τις μελλοντικές της αποφάσεις σχετικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό», επεσήμανε.
Αναφερόμενη ενδεικτικά σε μέρος των δράσεων που υλοποιεί το Υπουργείο Παιδείας προς την κατεύθυνση αυτή, η Αθηνά Μιχαηλίδου έθεσε ως προτεραιότητά της την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στις σχολικές μονάδες και την ενίσχυση της ψηφιακής και εργαστηριακής εκπαίδευσης. «Η ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών και των μαθητριών αναμένεται να υποβοηθήσει στην ευκολότερη ένταξη και προσαρμογή τους στην αγορά εργασίας», ανέφερε. Τόνισε, επίσης, ότι «αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για τον 21ο αιώνα για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, το Υπουργείο συμμετέχει στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω του οποίου επενδύονται σχεδόν 100 εκ. ευρώ, και υλοποιεί δράσεις, στη βάση παιδαγωγικής τεκμηρίωσης».
Ανάμεσα σε άλλα, συνέχισε, «οι δράσεις αυτές επιδιώκουν την τεχνολογική αναβάθμιση των σχολικών μονάδων, τον εκσυγχρονισμό των αναλυτικών μας προγραμμάτων, την ένταξη της μεθοδολογίας STEΑM και γενικότερα την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία και μάθηση, παράλληλα με την επιμόρφωση και την επαγγελματική ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών».
«Με την ένταξη αυτών των τομέων στην εκπαίδευση αλλά και τον συνδυασμό τους με άλλες θεματικές ενότητες, εμπλουτίζουμε τη μαθησιακή εμπειρία και προωθούμε ένα περιβάλλον που αντικατοπτρίζει τη διασύνδεση των επιστημών της μάθησης και του πραγματικού κόσμου», υπογράμμισε η Υπουργός Παιδείας. Επιπλέον, σημείωσε ως στρατηγική επιδίωξη του Υπουργείου, την αναβάθμιση και ενίσχυση του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού και την καλύτερη διασύνδεση των Αναλυτικών Προγραμμάτων με την αγορά εργασίας. «Η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, ως η καθ’ ύλην αρμόδια, μέσω των Καθηγητών/Καθηγητριών της, ενισχύει διαχρονικά τα σχολεία σε θέματα αγωγής σταδιοδρομίας», πρόσθεσε, εκφράζοντας ευχαριστίες στην Προϊστάμενη και τους λειτουργούς της υπηρεσίας, καθώς και στους καθηγητές και στις καθηγήτριες.
«Αναγνωρίζοντας, ακριβώς, τον σημαίνοντα ρόλο της παροχής επαγγελματικής συμβουλευτικής, ήδη, προχωρήσαμε στην επέκτασή της και στην πιλοτική εφαρμογή της στα Δημοτικά Σχολεία», ανέφερε η Αθηνά Μιχαηλίδου, επισημαίνοντας ότι κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά εισήχθησαν σχετικές δράσεις, στη Στ΄ τάξη σε Δημοτικά σχολεία όλων των επαρχιών. Οι εν λόγω δράσεις, συνέχισε, έχουν σχεδιαστεί από τις Διευθύνσεις Δημοτικής και Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής και αφορούν σε συγκεκριμένο αναπτυξιακό πεδίο. «Απώτερος σκοπός είναι η έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση για τα νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας, τις ευκαιρίες, τις δυνατότητες και τις προοπτικές απασχόλησης, και ως εκ τούτων η δημιουργία προϋποθέσεων για µια επιτυχημένη επαγγελματική και προσωπική ζωή», εξήγησε.
Την ίδια στιγμή, όπως είπε, «στο επίκεντρο της πολιτικής μας τίθεται η ουσιαστική σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος µε την αγορά εργασίας, µέσω της εμπλοκής όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας». Ανάμεσα σε άλλα, η Υπουργός Παιδείας υπογράμμισε τη βασική επιδίωξη του Υπουργείου για την ομαλή μετάβαση των μαθητών και των μαθητριών από το σχολείο στην ανώτερη εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας. Ενδεικτικά σημείωσε ότι το Υπουργείο προχωρεί στην περαιτέρω ενίσχυση της αγαστής συνεργασίας μεταξύ Τεχνικών Σχολών και εργοδοτών, καθώς και την αντιμετώπιση των αναντιστοιχιών δεξιοτήτων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη βάση επιστημονικής τεκμηρίωση.
Επιπλέον, ανέφερε η Αθηνά Μιχαηλίδου, «αποσκοπώντας στην εναρμόνιση της προσφοράς δεξιοτήτων από το εκπαιδευτικό σύστημα και τη ζήτηση δεξιοτήτων από την αγορά εργασίας, το Υπουργείο μας υλοποιεί, μέσω της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης, το έργο ‘’Ανάπτυξη Εθνικού Μηχανισμού Παρακολούθησης Αποφοίτων και Σχεδιασμός και Υλοποίηση Εθνικής Έρευνας Εργοδοτών’’, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας». Επιπρόσθετα, όπως είπε, χρηματοδοτείται η συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Έρευνα Παρακολούθησης Αποφοίτων «Eurograduate», με σκοπό τη συλλογή συγκρίσιμων δεδομένων ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ, στο πλαίσιο του έργου, διενεργείται και η Εθνική Έρευνα Εργοδοτών, για τη συλλογή δεδομένων σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας σε δεξιότητες και προσόντα.
«Τα όσα ενδεικτικά έχω αναφέρει, επιβεβαιώνουν την προσήλωσή μας στον στόχο και την υποχρέωσή μας να προσφέρουμε στους νέους και στις νέες μας όλα τα απαραίτητα εχέγγυα που θα τους οδηγήσουν στην προσωπική τους ανάπτυξη, την επαγγελματική καταξίωση και τη συναφή συνδρομή από μέρους τους στην πρόοδο και ευημερία της κοινωνίας και της πατρίδας μας», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης: Ερευνητική Takata: «Το ΤΟΜ ενημερώθηκε από το 2013 - Καμία απολύτως απάντηση»
Πηγή: ΚΥΠΕ