Την ανάγκη εντατικής και μεθοδικής εργασίας για την ανεύρεση νέων κοιτασμάτων χαλκού στην Κύπρο υπογράμμισε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, κατά τον χαιρετισμό της εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας στην επίσημη πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Ιστορία του Χαλκού στην Κύπρο».

Όπως είπε η Κύπρος συγκαταλεγόταν ανάμεσα στις πέντε πλουσιότερες περιοχές του κόσμου σε χαλκό ανά μονάδα επιφάνειας, ωστόσο η τουρκική εισβολή και η εξάντληση των υφιστάμενων κοιτασμάτων στις ελεύθερες περιοχές, έχει οδηγήσει σε ένα τέλμα τη μεταλλευτική δραστηριότητα της Κύπρου.

«Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, είναι χρέος μας να εργαστούμε εντατικά και μεθοδικά για την εξεύρεση νέων κοιτασμάτων χαλκού, προτού χαθεί η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Είναι ευθύνη μας να επαναφέρουμε την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών, που παράγουν και εξάγουν χαλκό, συνεχίζοντας τη μακραίωνη ιστορία της», είπε.

Η κα. Παναγιώτου σημείωσε ότι σήμερα, που οι απαιτήσεις για την εξεύρεση νέων κρίσιμων ορυκτών πόρων είναι ιδιαίτερα αυξημένες, ο χαλκός αποκτά εκ νέου πρωταγωνιστικό ρόλο.

«Αποτελεί βασικό υλικό για την ενεργειακή μετάβαση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις τεχνολογίες αιχμής. Είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για το μέλλον μας, καθώς χρησιμοποιείται ευρέως στην τεχνολογία, τις τηλεπικοινωνίες, στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και σε πολλούς άλλους τομείς της σύγχρονης ζωής», είπε.

Το ντοκιμαντέρ «Η Ιστορία του Χαλκού στην Κύπρο», αποτελεί συνεργασία του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης με το Υφυπουργείο Πολιτισμού και το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Τροόδους της UNESCO.

Όπως ανέφερε η Υπουργός μέσα από την συνεργασία αυτή αναδεικνύεται για πρώτη φορά τόσο εμπεριστατωμένα και δημιουργικά, μία από τις σημαντικότερες πτυχές της πλούσιας ιστορικής και μεταλλευτικής κληρονομιάς της Κύπρου, δηλαδή η μακραίωνη σχέση της με τον χαλκό- μια σχέση άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορική της διαδρομή και βαθιά ριζωμένη στην πολιτισμική της ταυτότητα.

Σημείωσε ακόμα ότι η προβολή συμπίπτει με δύο ξεχωριστές επετείους: τα 10 χρόνια από την ανακήρυξη του Τροόδους ως Παγκόσμιου Γεωπάρκου της UNESCO και τη συμπλήρωση 75 ετών από την ίδρυση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος  — ενός Τμήματος με σταθερή, πολυετή προσφορά στην επιστημονική χαρτογράφηση, προστασία και αξιοποίηση του γεωλογικού πλούτου της Κύπρου.

Σε αυτή τη συγκυρία, πρόσθεσε, «το ντοκιμαντέρ που παρακολουθούμε σήμερα αποκτά ξεχωριστή σημασία».

Πηγή: ΚΥΠΕ