Το «αλλοιωμένο» απολυτήριο γυμνασίου βρέθηκε στο επίκεντρο της δικασίμου για την υπόθεση του πρώην Επιτρόπου Εθελοντισμού, Γιάννη Γιαννάκη, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για πλαστογραφία πτυχίου, απολυτηρίου και συστατικής επιστολής.

Συγκεκριμένα, στο δικαστήριο εμφανίστηκε η προϊστάμενη στο εργαστήριο εξέτασης εγγράφων της Αστυνομίας, η οποία ετοίμασε έκθεση για το έγγραφο με περιγραφή «translation agios Georgios gymnasium leaving certificate». 

Από τη μάρτυρα είχαν ζητηθεί εξετάσεις σε δύο επίπεδα. Το πρώτο ήταν να διαπιστωθεί εάν το τεκμήριο 25 (αντίγραφο του απολυτηρίου) έφερε αλλοιώσεις. Το δεύτερο επίπεδο ήταν η εξέταση του τεκμηρίου 26 (πρωτότυπο απολυτήριο) και η σύγκριση με το τεκμήριο 25. 

Στο δικαστήριο η μάρτυρας παρουσίασε πίνακα, στον οποίο υπήρχαν απεικονίσεις των φερόμενων αλλοιώσεων στο τεκμήριο 25. 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο δικαστήριο το αντίγραφο του πτυχίου δημιουργήθηκε με παραδοσιακή γραφομηχανή.  Εντούτοις, η μάρτυρας εντόπισε κάποια στοιχεία, τα οποία παραπέμπαν σε χειρογραφή, παρουσιάζοντας εικόνες στις οποίες φαινόταν η ανάμιξη στοιχείων από γραφομηχανή και χειρογραφή. Μάλιστα, έφερε για παράδειγμα τον αριθμό  «seventeen». 

Η μάρτυρας έκανε λόγο για «νοθευμένες καταχωρήσεις» στην έκθεση της, οι οποίοι αφορούσαν τους βαθμούς στο αντίγραφο του απολυτηρίου. 

Σε σχέση με το τεκμήριο 26, σημείωσε ότι δεν εντοπίστηκαν αλλοιώσεις. Συγκρίνοντας τα δύο τεκμήρια, σημείωσε ότι «κάποια στοιχεία από τη συμπλήρωση φέρουν το ίδιο λεκτικό. Δεν είναι πλήρης ταύτιση. Σε άλλα σημεία δεν υπάρχει ταύτιση. Για παράδειγμα, υπάρχουν διαφορές στις βαθμολογίες των μαθημάτων». 

Κατά την αντεξέταση, ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιαννάκη, Πέτρος Σταύρου, έκανε ερωτήσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες της κατάρτισης των εγγράφων. 

Πέτρος Σταύρου: χρειάζεται εξοπλισμός για να καταρτίσεις το έγγραφο;

Μάρτυρας: Γραφομηχανή

Σταύρου: Χρειάζονται κάποιες ειδικές γνώσεις;

Μάρτυρας: Δεν νομίζω να χρειάζονται ειδικές γνώσεις για κατάρτιση εγγράφου.

Σταύρου: Μπορείς να μας πεις πότε έγινε η κατάρτιση;

Μάρτυρας: Όχι ούτε από ποιον έγινε.

Στη συνέχεια οι δύο πλευρές αγόρευσαν σχετικά με αίτημα του δικηγόρου υπεράσπισης για επανακλήτευση του μάρτυρα Άριστου Κακούτα. Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη δικάσιμο, ο κ. Σταύρου ζήτησε να επανακλητευτεί ο μάρτυρας, καθώς, όπως είπε στο Δικαστήριο, περιήλθε πρόσφατα στην αντίληψή του ότι είναι και γελοιογράφος και συνεργάζεται με συγκεκριμένη εφημερίδα, στην οποία το 2022 είχε δημοσιεύσει γελοιογραφία που αφορούσε στον Γιάννη Γιαννάκη.

Ο κ. Σταύρου κατέθεσε γραπτή αγόρευση, στην οποία, όπως είπε, εξηγεί τους λόγους που προβαίνει στο αίτημα επανακλήτευσης και τεκμηριώνει ότι είναι ουσιώδες για την κρίση της υπόθεσης.

Φέροντας ένσταση, η κ. Μασούρα δεν αμφισβήτησε ότι η γελοιογραφία είχε δημοσιευτεί σε εφημερίδα το 2022. Επικαλούμενη νομολογία, ωστόσο, είπε ότι για να γίνει επανακλήτευση μάρτυρα πρέπει να συντρέχουν ισχυροί λόγοι και να αφορά είτε τυπική μαρτυρία ή θέμα που εγέρθηκε απρόβλεπτα.

«Στην προκείμενη, δεν έχει προβληθεί συγκεκριμένος λόγος με γεγονότα που προέκυψαν μετά τη μαρτυρία του (συγκεκριμένου μάρτυρα), για το οποίο δεν θα μπορούσε η υπεράσπιση, ασκώντας δέουσα επιμέλεια, να τον αντεξετάσει όταν ήταν μάρτυρας ενώπιον του δικαστηρίου», είπε. Πρόσθεσε ότι η υπεράσπιση δεν έχει καταδείξει πώς δεν θα μπορούσε από προηγουμένως να λάβει γνώση του σκίτσου και πως μόνο μετά την αντεξέτασή του θα μπορούσε να λάβει γνώση.

Επιπλέον, είπε ότι το σκίτσο που δημοσιεύτηκε το 2022, αρκετά χρόνια πριν κληθεί ο μάρτυρας να μαρτυρήσει. «Δεν έχει δοθεί συγκεκριμένος και σαφής λόγος για τον λόγο που ζητείται να επανακληθεί ο μάρτυρας και τα ζητήματα που θα του θέσει είναι σχετικά και ουσιώδη για υπόθεση», είπε.

Η δικαστής Νικόλ Γρηγορίου είπε ότι θα απαντήσει στο αίτημα στην επόμενη δικάσιμο, στις 22/5 στις 10:30πμ.

Διαβάστε επίσης: Υπόθεση Γιαννάκη: Κατέθεσε μάρτυρας για τις πλαστογραφίες