Τις ενέργειες των αρμόδιων αρχών για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης και του δικαιώματος της ελεύθερης και ασφαλούς διακίνησης του κοινού, στο πλαίσιο διαδηλώσεων που παρακωλύουν την κυκλοφορία, εξέτασε σήμερα η Επιτροπή Νομικών της Βουλής.
Με αφορμή το μπάχαλο που δημιουργήθηκε από τη διαμαρτυρία που πραγματοποίησε το Κίνημα Ενωμένων Κυνηγών στα τέλη Μαρτίου, οι Βουλευτές έφεραν ενώπιον των ευθυνών τους το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Αστυνομία.
Αρχικά, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει θεσμοθετημένο καθεστώς για συγκεντρώσεις και παρελάσεις. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδίδεις ευθύνες», είπε.
Συμπλήρωσε ότι «είναι παράκληση όπως το νομοσχέδιο που ήρθε στην Επιτροπή να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα. Περιέχει όλες τις απαραίτητες πρόνοιες και έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ».
Διαβάστε επίσης: Μπλόκαραν τον αυτοκινητόδρομο οι κυνηγοί - Άναψαν μέχρι και φουκού (PICS)
Όπως εξήγησε, δεν απαιτείται αδειοδότηση για οποιαδήποτε συγκέντρωση. «Απλώς θα δίνεται γραπτή δήλωση στις τοπικές αρχές. Αν παρατηρηθούν φαινόμενα βίας, τότε η Αστυνομία θα δράσει σύμφωνα με τη νομοθεσία».
Ακόμη, ανέφερε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν επεμβαίνει στα επιχειρησιακά σχέδια της Αστυνομίας. «Ενημερώθηκα ότι η Αστυνομία προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες».
«Ο Υπουργός να μην παραπλανεί»
Ο κ. Δαμιανού κάλεσε τον Υπουργό να μην παραπλανεί και του επανέλαβε το ερώτημα για το τι έπραξε την ημέρα της διαμαρτυρίας των Κυνηγών. Ο κ. Χαρτσιώτης απάντησε ότι «δεν έκανα τίποτα, όπως δεν έκανα τίποτα όταν το ΑΚΕΛ έκανε διαμαρτυρία στο κέντρο της Λευκωσίας».
Από την πλευρά του, ο Αρχηγός Αστυνομίας, Θεμιστός Αρναούτης, ανέφερε ότι διέταξε ποινική και διοικητική έρευνα. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, βρέθηκαν στο σημείο 700 οχήματα και 2.000 άτομα. Τόνισε ότι απαγορεύεται η παρουσία πεζών στον αυτοκινητόδρομο. «Έπρεπε να γίνει αποκοπή και των δύο λωρίδων», είπε. Στη συνέχεια παρέθεσε στοιχεία από άλλες διαμαρτυρίες που κατέληξαν σε επεισόδια.
Υπογράμμισε ότι το αρχικό πλάνο ήταν να αποκοπεί ο αυτοκινητόδρομος για όσο χρειαζόταν. Σημείωσε ότι η Αστυνομία προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο των Κυνηγών, κ. Προδρόμου, χωρίς επιτυχία. Αφού τελικά επικοινώνησαν, ο κ. Προδρόμου ανέφερε στην Αστυνομία ότι ήταν αδύνατο να σταματήσει τη διαμαρτυρία.
Ερωτηθείς από τους Βουλευτές αν ο Νικόλας Προδρόμου τούς απειλούσε για δύο μέρες, απάντησε: «Δεν είπα τη λέξη "απειλή"».
Ακόμη, ο Αρχηγός ανέφερε ότι ο κ. Προδρόμου τούς είπε πως ήταν αδύνατο να ακυρωθεί η διαμαρτυρία, γιατί η κατάσταση θα ήταν ανεξέλεγκτη, ενώ, όπως του ανέφερε, θα απέκοπταν διάφορους δρόμους. Επιπλέον, οι Κυνηγοί ενημέρωσαν ότι η διαμαρτυρία θα έληγε μόνο με παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επεσήμανε ότι δεν απαιτείται έγκριση από την Αστυνομία για τη διεξαγωγή οποιασδήποτε διαμαρτυρίας. «Δεν επιδείχθηκε κακή συμπεριφορά. Παρατηρήθηκε μόνο μεμονωμένο άναμμα δύο φουκούδων».
Όσον αφορά τα συμπεράσματα της Αστυνομίας, ο κ. Αρναούτης ανέφερε ότι η διαμαρτυρία κρίθηκε υψηλού κινδύνου. Επεσήμανε ότι στο σημείο υπήρχαν αντιοχλαγωγικές και ανακριτικές ομάδες. Σημείωσε ότι η κυκλοφορία διοχετεύθηκε από άλλους δρόμους, χωρίς να παρατηρηθεί παρακώλυση ασθενοφόρων.
Η Αστυνομία ανέφερε ότι δεν εκδηλώθηκαν επεισόδια, επισημαίνοντας ότι σε άλλες περιπτώσεις παρέμβασης της Αστυνομίας προκλήθηκαν εκτεταμένα επεισόδια.
Ερωτηθείς για το κόστος της διαμαρτυρίας και αν ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι μόνο με δική του παρέμβαση θα ακυρωνόταν η διαδήλωση, ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Υπουργό Δικαιοσύνης για την εν λόγω εξέλιξη. «Το θέμα της κοστολόγησης αφορά ξεχωριστά κάθε εκδήλωση. Στις διαδηλώσεις δεν απαιτείται κοστολόγηση».
Ερωτηθείς αν το κόστος ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, απάντησε ότι δεν γνωρίζει. «Δεν έχω τίποτα να κρύψω», είπε.
Όσον αφορά το plan B, ανέφερε ότι ήταν έτοιμοι να παρέμβουν δυναμικά.
Μη διερεύνηση ποινικών αδικημάτων
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας γνωμάτευσε υπέρ της μη διερεύνησης ποινικών αδικημάτων. Όσον αφορά τη διοικητική έρευνα, ανέφερε ότι δεν έχει στοιχειοθετηθεί πειθαρχικό αδίκημα.
Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι ο Υπουργός ήταν αμέτοχος εκείνη την ημέρα. «Ψάχνω τη συμμετοχή σας και τελικά ήσασταν απόντας εκείνη τη μέρα».
Σε παρατήρησή του, ο κ. Πασιουρτίδης ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε με τον κ. Νικόλα Προδρόμου μπροστά στις κάμερες για να κάνει το κομμάτι του».
Απαντώντας, ο κ. Χαρτσιώτης δήλωσε ότι μια ημέρα πριν από τη συγκέντρωση είχε ενημερωθεί, ενώ κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της, ενημερωνόταν για την κατάσταση χωρίς να μπορεί να επέμβει επιχειρησιακά. «Την επόμενη μέρα δόθηκαν εντολές για τις δύο έρευνες. Δεν είδα νομοθεσία που να απαγορεύει το κλείσιμο δρόμων. Πρέπει να θεσμοθετήσουμε ειδική νομοθεσία».
Επιπλέον, ανέφερε ότι το να αποκόπτεται ο αυτοκινητόδρομος δεν είναι απλό ούτε αποδεκτό. Ο Αρχηγός, απαντώντας στις επικρίσεις των Βουλευτών για τους χειρισμούς της Αστυνομίας σχετικά με τη διαχείριση της κυκλοφορίας, ανέφερε ότι «μόνο στην Κίνα κάνουν αυτοκινητόδρομο μέσα σε μια νύχτα».
Οι δηλώσεις βουλευτών
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου μίλησε για «αφοπλιστική ειλικρίνεια» της Αστυνομίας. «Όλοι γνώριζαν από πριν ότι αν ο Πρόεδρος τους τηλεφωνήσει θα ματαιωθεί η εκδήλωση», είπε, σημειώνοντας ότι είναι πολιτικό το θέμα. Ρώτησε, επίσης, πόσο κόστισε η συγκεκριμένη επιχείρηση της αστυνομίας, δεδομένου ότι για το καρναβάλι Λεμεσού βγήκε κοστολόγιο.
Ο Αρχηγός της Αστυνομίας απάντησε ότι υπάρχουν τρία είδη εκδηλώσεων, αναφορικά με την κοστολόγηση: οι φιλανθρωπικού χαρακτήρα εκδηλώσεις, οι οποίες δεν κοστολογούνται, οι εκδηλώσεις εορταστικού χαρακτήρα που κοστολογούνται και οι συγκεντρώσεις που μπορεί να προκύπτει θέμα δημόσιας τάξης, όπου «δεν απαιτούμε από κάποιον» να πληρώσει. Σημείωσε ότι δεν ξέρει το κόστος της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι «εμείς ποτέ δεν προσπαθούμε να αποδώσουμε ευθύνες στους ένστολους που είναι επί του εδάφους. Θέλουμε να ξέρουμε ποιες ήταν οι οδηγίες σε επίπεδο διοικητικής καθοδήγησης», είπε, σημειώνοντας ότι ο Υπουργός δεν είχε εμπλοκή «γιατί το πήρε πάνω του ο Πρόεδρος. Από τους χειρισμούς του κόμματος των Κυνηγών και του Προέδρου της Δημοκρατίας την ίδια μέρα και την επόμενη, που ανέθεσε τη συνάντηση στον Υπουργό Εσωτερικών, είναι προφανές ότι είχε παρακαμφθεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης».
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Επιτροπής, ο κ. Δαμιανού είπε ότι «δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι η κατάληξη του γνωστού φιάσκο θα κατέληγε όπως πολλά άλλα σε μηδενική ανάληψη ευθύνης και μηδενικές συνέπειες. Από τη στιγμή που στο συγκεκριμένο συμβάν υπήρξε εμπλοκή σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο κάποια πράγματα ήταν προδιαγεγραμμένα», είπε.
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, εντός της Επιτροπής, είπε ότι η εικόνα που υπάρχει είναι ότι «ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, όπου θέλει, σε όποιο δρόμο θέλει, αδιαφορώντας, με την πολιτεία, ελλείψει νομοθετικού πλαισίου, να μην μπορεί να αντιδράσει» και διερωτήθηκε «πού πάει η πρόνοια του Συντάγματος για δημόσια ασφάλεια».
Η κ. Ερωτοκρίτου σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει εξισορρόπηση του δικαιώματος των ολίγων με τα δικαιώματα των πολλών. «Η εικόνα σήμερα δεν προσθέτει σε αυτά που αναμένει να ακούσει ο κόσμος ή στο αίσθημα ασφάλειας που οφείλουμε να κάνουμε τον κόσμο να νιώθει», είπε.
Ο Πανίκος Λεωνίδου, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, είπε ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, έκαστος έχει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι ειρηνικώς. Από την άλλη, είναι δικαίωμα και υποχρέωση του κράτους να διασφαλίζει αυτό το δικαίωμα στον πολίτη και η αστυνομία, ως το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο, έδωσε τη δυνατότητα σε μια ομάδα, να διαδηλώσουν τις θέσεις τους.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο κ. Λεωνίδου είπε ότι πρέπει και οι ίδιοι οι πολίτες να έχουν την ευθύνη και την ευελιξία να σκέφτονται ότι με τις πράξεις και ενέργειές τους παραβιάζουν δικαιώματα άλλων πολιτών, προσθέτοντας ότι «η αστυνομία λειτούργησε ακριβώς με βάση το Σύνταγμα».
Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, κληθείς να σχολιάσει τα ευρήματα της ποινικής και διοικητικής έρευνας, είπε ότι «εμείς το είπαμε από την αρχή: δεν λειτουργήσαμε ποτέ ως τιμωροί. Θέλουμε να ανατάξουμε και να τοποθετήσουμε σε εύρυθμη κατάσταση πραγμάτων μια κατάσταση που μας πληγώνει όλους».
Επιπλέον, ανέφερε ότι κάλεσε τον Υπουργό να προστεθεί στη νομοθεσία ότι όσοι καταστρέφουν περιουσίες να είναι υπόλογοι «να πληρώσουν τα σπασμένα».