Η ισότητα των φύλων στον ακαδημαϊκό χώρο δεν αποτελεί μόνο ηθική υποχρέωση, αλλά και μία κοινωνική αναγκαιότητα, ανέφερε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, σε χαιρετισμό της σε εκδήλωση υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας Κυπριακών Πανεπιστημίων για θέματα ισότητας, η οποία έλαβε χώρα τη Δευτέρα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Η Επίτροπος είπε πως η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ 12 πανεπιστημίων της χώρας αντανακλά την κοινή δέσμευσή τους για προώθηση της ισότητας των φύλων και της συμπερίληψης στον ακαδημαϊκό χώρο, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για το γεγονός ότι έναυσμα για τη σύναψη του μνημονίου αυτού έδωσε σεμινάριο που διοργάνωσε πέρσι το Γραφείο της Επιτρόπου, σε συνεργασία και με πρωτοβουλία του Yellow Window, με θέμα «Δημιουργία και εφαρμογή πολιτικών για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στον ακαδημαϊκό χώρο».
Όπως ανέφερε, η υπογραφή του μνημονίου αναδεικνύει την αναγκαιότητα της συλλογικής δράσης για την προώθηση ενός πιο ισότιμου και δίκαιου ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, προσθέτοντας ότι, μέσω της συνεργασίας αυτής, τα Πανεπιστήμιά μας αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών, στην εξάλειψη των διακρίσεων και στην προώθηση της ισότητας των φύλων, τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στον επαγγελματικό χώρο.
Προσέθεσε ότι το μνημόνιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία των γραφείων και στελεχών των πανεπιστημίων που ασχολούνται με θέματα ισότητας και φύλου, τη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και εμπειρογνωμοσύνης, καθώς και την από κοινού συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους φορείς, αποδεικνύοντας τη δέσμευση των ιδρυμάτων για προώθηση της έμφυλης ισότητας.
«H δέσμευση για την ενίσχυση της ισότητας είναι σημαντική τόσο για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες όσο και για το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό. Μέσα από την ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειρογνωμοσύνης και τεχνογνωσίας, το έργο που ήδη γίνεται στον τομέα αυτό θα ενισχυθεί και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται θα είναι πιο στοχευμένες, με ουσιαστικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας», ανέφερε.
Συμπλήρωσε ότι το μνημόνιο μπορεί να αποτελέσει μια δυναμική διαδικασία προώθησης της ισότητας στον ακαδημαϊκό χώρο, με την προσθήκη περισσότερων πεδίων συνεργασίας, όπως, για παράδειγμα, της αντιμετώπισης της σεξουαλικής παρενόχλησης, σεξιστικών συμπεριφορών και της έμφυλης βίας.
«Η ισότητα των φύλων στον ακαδημαϊκό χώρο δεν αποτελεί μόνο ηθική υποχρέωση, αλλά και μία κοινωνική αναγκαιότητα. Η προσπάθεια είναι συλλογική. Μαζ να αμφισβητήσουμε τις προκαταλήψεις, να εξαλείψουμε στερεότυπα και να υποστηρίξουμε την αλλαγή σε κάθε επίπεδο. Να δημιουργήσουμε περιβάλλοντα όπου οι γυναίκες μπορούν συμμετέχουν ισότιμα αλλά και να ηγούνται», σημείωσε.
«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας και οι επιλογές που κάνουμε σήμερα θα διαμορφώσουν το αύριο όχι μόνο του ακαδημαϊκού χώρου αλλά και της κοινωνίας ως συνόλου. Το Γραφείο μας κι εγώ προσωπικά στηρίζουμε τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία σας, παραμένουμε πάντα στη διάθεση σας για συζήτηση των κοινών μας στόχων και καλωσορίζουμε ιδέες και εισηγήσεις για συνεργασία, έτσι ώστε η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών στον ακαδημαϊκό χώρο να γίνει ο κανόνας», κατέληξε η κ. Χριστοδούλου.
Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρει ότι η υπογραφή του Μνημονίου αποτελεί την κορύφωση μιας συντονισμένης προσπάθειας που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Γραφείου Πολυμορφίας, Ισότητας και Ενσωμάτωσης του Πανεπιστημίου, με σκοπό τη θεμελίωση ενός κοινού διαλόγου και τη χάραξη συλλογικής στρατηγικής στα ζητήματα ισότητας και διαφορετικότητας στον πανεπιστημιακό χώρο.
Όπως αναφέρεται, η συνεργασία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, την υλοποίηση κοινών εκπαιδευτικών και άλλων δράσεων, τη δικτύωση στελεχών και μονάδων, καθώς και τη συμμετοχή σε ερευνητικά έργα με σχετική θεματολογία.
Συμπληρώνεται ότι το Μνημόνιο υπέγραψαν το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λεμεσού, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το American University of Beirut – Mediterraneo, το American University of Cyprus, το Πανεπιστήμιο Frederick, το Πανεπιστήμιο Philips και το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, χαρακτήρισε την υπογραφή του Μνημονίου ως «ένα ουσιαστικό και συντονισμένο βήμα προς τη θεσμική κατοχύρωση της ισότητας, που αποτελεί θεμελιώδη ευθύνη για κάθε σύγχρονο πανεπιστήμιο».
«Τα πανεπιστήμια έχουν τον ρόλο να διαμορφώνουν ενεργούς πολίτες. Η προώθηση της ισότητας συμβάλλει στην ενίσχυση των αξιών της δικαιοσύνης, της αποδοχής και του σεβασμού της διαφορετικότητας. Το Μνημόνιο αυτό αποτελεί μια ρητή επικύρωση της δέσμευσης των ιδρυμάτων μας προς ένα συνεκτικό πλαίσιο που ενισχύει τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Σε μια χρονική συγκυρία που η ακαδημαϊκή κοινότητα διεθνώς βάλλεται, η σημερινή πράξη αποτελεί και μια μορφή ηθικής υποστήριξης του θεσμικού ρόλου που καλούνται να επιτελέσουν τα πανεπιστήμια», σημείωσε.
Πηγή: ΚΥΠΕ