Η επαρχία Αμμοχώστου, σε πανδημοτική και πανεπαρχιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Δημοτικό Διαμέρισμα Σωτήρας του Δήμου Αγίας Νάπας, ζήτησε την άρση των «αυθαίρετων αποφάσεων που καθηλώνουν» όπως υποστηρίζει, την ανάπτυξη της παράκτιας περιοχής της Αγίας Νάπας.
Σε ανακοίνωση του Δήμου Αγίας Νάπας αναφέρεται ότι «σύσσωμη η επαρχία Αμμοχώστου ζητά την άρση των άδικων αποφάσεων που στερούν το ευοίωνο μέλλον της περιοχής».
Ακόμα, σημειώνεται, «η επαρχία απαιτεί την άμεση έγκριση της αξιόπιστης και τεκμηριωμένης μελέτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που του ανατέθηκε από τον Δήμο Αγίας Νάπας και Σωτήρας, με οδηγίες που δόθηκαν από το Τμήμα Περιβάλλοντος μέσω επίσημης επιστολής του, ημερομηνίας 23 Νοεμβρίου 2023 και σε δεδομένα που παραχωρήθηκαν από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου, σχετικά με το είδος χαρακτηρισμού της Zώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και το Βραχοπλουμίδι».
Κύριος ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρίστος Ζαννέττου, ο οποίος αφού έκανε μια αναδρομή στο ζήτημα, απαίτησε την αναθεώρηση του καθεστώτος της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) «Αγία Θέκλα – Λιοπέτρι» με βάση την τεκμηριωμένη μελέτη που εκπόνησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. «Μία μελέτη που στηρίζεται σε επιστημονική εγκυρότητα, θεσμική διαφάνεια και ακαδημαϊκή ανεξαρτησία» όπως είπε.
Ο κ. Ζαννέττου ανέφερε ακόμα ότι «σήμερα, η επαρχία μας απαιτεί ίση μεταχείριση και δίκαιη αντιμετώπιση. Πρέπει να της δοθούν τα εχέγγυα και οι ίσες δυνατότητες ώστε να συνεχίσει να αναπτύσσεται βιώσιμα και ισότιμα δημιουργώντας ελπίδα για το αύριο, για το μέλλον της νεολαίας μας».
Η πολιτεία, συνέχισε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας «έχει καθήκον να διασφαλίζει ισονομία, διαφάνεια και δίκαιη μεταχείριση για κάθε κοινότητα, για κάθε περιοχή της χώρας. Επομένως, χωρίς την οποιαδήποτε απόκλιση από αυτές τις θεμελιώδεις αρχές η τοπική μας κοινωνία απαιτεί και δικαιούται την ίδια σοβαρότητα, τον ίδιο σεβασμό και την ίδια θεσμική φροντίδα που παρέχεται σε κάθε άλλη περιοχή της χώρας».
Πρόσθεσε ακόμα ότι «η μάχη που δίνουμε σήμερα δεν αφορά μόνον τον Δήμο Αγίας Νάπας, ούτε μόνον την Σωτήρα, την Αγία Νάπα, το Λιοπέτρι, το Αυγόρου ή την Άχνα. Είναι υπόθεση ολόκληρης της επαρχίας Αμμοχώστου και όλων των δημοτικών διαμερισμάτων του Παραλιμνίου, της Δερύνειας, της Αχερίτου και του Φρενάρους».
Σημείωσε επίσης πως «η απογοήτευση και το αίσθημα της υπονόμευσης της επαρχίας Αμμοχώστου και της αναφερόμενης περιοχής έγιναν εντονότερα, όταν, παρά την επιστημονική τεκμηρίωση της μελέτης του Πολυτεχνείου, οι αρμόδιες Αρχές - το Τμήμα Περιβάλλοντος και η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας– επέλεξαν να μην αξιοποιήσουν τη μελέτη» που όπως είπε «εκπονήθηκε από ομάδα εγνωσμένου κύρους επιστημόνων και βασίστηκε σε σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και διεθνείς βιβλιογραφικές αναφορές και κατέληξε σε ξεκάθαρα ευρήματα».
Στον δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Παραλιμνίου - Δερύνειας Γιώργος Νικολέττος ανέφερε πως «ζούμε σε μία επαρχία όπου κάθε αναπτυξιακό έργο γίνεται βορρά στον λαϊκισμό και στη σκανδαλοθηρία. Σήμερα στεκόμαστε ενωμένοι ζητώντας τη δίκαιη και ισότιμη ανάπτυξη της επαρχίας Αμμοχώστου», είπε και πρόσθεσε πως «δεν ζητούμε χάρη, ζητούμε δικαιοσύνη, ζητούμε σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες, στη φωνή των ανθρώπων που ζουν και αγωνίζονται σε αυτή τη γη».
Ανέφερε ακόμα ότι «στην επαρχία Αμμοχώστου, όπου το 85% της γης μας παραμένει κατεχόμενο, το υπόλοιπο 15% δεν μπορεί να παραμένει δεσμευμένο από αδικαιολόγητους περιορισμούς. Οι Δήμοι μας, ενωμένοι, διεκδικούν το αυτονόητο, τη δυνατότητα να προσφέρουμε στους πολίτες μας δουλειές, ευημερία, προοπτική, μέλλον».
Ο Δήμος Παραλιμνίου – Δερύνειας, συνέχισε «δηλώνει παρών, ενεργά, δίπλα στον Δήμο Αγίας Νάπας, συνοδοιπόροι σε μια κοινή διεκδίκηση. Για να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη της περιοχής μας δεν θα σταματήσει, ότι η νεολαία μας θα έχει ευκαιρίες, ότι η τοπική οικονομία μας θα μπορέσει να προχωρήσει μπροστά, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και με σεβασμό στον άνθρωπο».
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Αμμοχώστου Χαράλαμπος Μανώλη αναφέρθηκε με τη σειρά του «στην άνιση και άδικη μεταχείριση της επαρχίας Αμμοχώστου και στην καταστρατήγηση της ανάπτυξης της περιοχής».
Εξάλλου οι εκπρόσωποι της Νεολαίας των Δημοτικών Διαμερισμάτων της επαρχίας Αμμοχώστου «αναφέρθηκαν στο μέλλον τους που στραγγαλίζεται» όπως είπαν «από τις αποφάσεις των αρμοδίων οι οποίοι εμποδίζουν με κάθε τρόπο την ανάπτυξη της περιοχής. Οι νέοι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την μελλοντική τους επιβίωση καθώς η ανυπαρξία ανάπτυξης και κατ’επέκταση νέων τομέων δραστηριοποίησης, αναγκάζει τη νέα γενιά είτε να εγκαταλείψει την περιοχή, είτε να ζήσει χωρίς τις ευκαιρίες που έχουν οι άλλοι νέοι της Κύπρου, καταδικάζοντας τους σε μια ζωή χωρίς προοπτική και μέλλον».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση παρόντες στην εκδήλωση ήταν όλοι οι Βουλευτές Αμμοχώστου «οι οποίοι διατράνωσαν την δέσμευση τους για στήριξη της προσπάθειας των τοπικών αρχών για άρση των αδικιών στην επαρχία».
Στην εκδήλωση παρέστη και ο Δημήτρης Μέλισσας, νομικός και έγκριτος Καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Μετσόβιου Πολυτεχνείου «ο οποίος διενήργησε μαζί με την ομάδα του την εμπεριστατωμένη μελέτη. Οι επιστήμονες παρουσίασαν με στοιχεία την υφιστάμενη κατάσταση και τις δυνατότητες τροποποίησης του καθεστώτος προστασίας ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και ευημερία στην περιοχή παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος».
Όπως ανέφεραν «οι καθηγητές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τις κατάλληλες τεχνικές ρυθμίσεις, μπορεί να διασφαλιστεί τόσο η προστασία των πτηνών όσο και η κοινωνική και οικονομική ευημερία των κατοίκων».
Σημειώνεται ότι «η εκδήλωση ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα ενότητας, συναίνεσης και αποφασιστικότητας στέλνοντας το μήνυμα στην Κυβέρνηση και σε όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς ότι η επαρχία Αμμόχωστου θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα και ποτέ δεν θα δεχθεί να είναι ο ουραγός της ανάπτυξης και το θύμα εσωτερικών μαχών εξουσίας μεταξύ αξιωματούχων κρατικών Υπηρεσιών».
Πηγή: ΚΥΠΕ