Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου εξέδωσε στις 23 Απριλίου εγκύκλιο αναφορικά με τη διεξαγωγή των τελικών εξετάσεων για τους/τις μαθητές/μαθήτριες που συμμετέχουν στα Προγράμματα Μεταναστευτικής Βιογραφίας (ΜΜΕΒ) για το σχολικό έτος 2024–2025.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι εν λόγω μαθητές, οι οποίοι φοιτούν στις μεταβατικές τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου, στο ολιγόωρο πρόγραμμα, καθώς και στο ειδικό πρόγραμμα για ασυνόδευτους ανήλικους/αιτητές διεθνούς προστασίας, θα παρακαθίσουν μόνο στην Τελική Εξέταση Ελληνομάθειας, ενώ όλα τα υπόλοιπα μαθήματα θα αξιολογηθούν από τους εκπαιδευτικούς με βάση την πορεία τους κατά τη διάρκεια της χρονιάς (τεστ, εργασίες, προφορικά κ.ά.).
Η εξέταση στην Ελληνομάθεια θα είναι κεντρικά διαμορφωμένη και θα περιλαμβάνει τέσσερα μέρη: κατανόηση γραπτού και προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου, με σύστημα βαθμολόγησης που βασίζεται στα επίπεδα Α1, Α2 και Β1. Ο τελικός βαθμός στο μάθημα της Ελληνομάθειας (συνυπολογίζοντας τα δύο τετράμηνα και την τελική εξέταση) θα είναι αποκλειστικό κριτήριο προαγωγής ή επανάληψης της τάξης. Ο βαθμός προαγωγής ορίζεται στο τουλάχιστον 10/20.
Ποιοι μαθητές δεν θα συμμετέχουν στις εξετάσεις
Μαθητές που εγγράφηκαν μετά τις 31 Ιανουαρίου 2025 δεν θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις και δεν θα παραλάβουν Δελτίο Προόδου. Αυτοί θα επαναλάβουν την τάξη, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα ηλικιακά όρια. Αντίθετα, όσοι εγγράφηκαν νωρίτερα εντός του Α΄ τετραμήνου (μέχρι 30 Νοεμβρίου), και δεν έλαβαν βαθμολογία τότε, θα παρακαθίσουν σε τελική εξέταση, με ειδική πρόνοια στον υπολογισμό της ετήσιας βαθμολογίας.
Δεν θα διεξαχθούν ανεξετάσεις για μαθητές ΜΜΕΒ, και ειδικές ρυθμίσεις προβλέπονται για περιπτώσεις απουσιών. Όσοι απουσιάσουν δικαιολογημένα από την Εξέταση Ελληνομάθειας έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε Β΄ Σειρά Εξετάσεων.
Διέξοδοι μετά το Πρόγραμμα Ελληνομάθειας
Μαθητές που ολοκληρώνουν επιτυχώς την Α΄ Λυκείου με το προβλεπόμενο επίπεδο ελληνομάθειας (Α2) μπορούν να προχωρήσουν χωρίς εξετάσεις:
στην Α΄ Λυκείου ως κανονικοί μαθητές/τριες σε Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού (ΟΜΠ),
στην Α΄ ΤΕΣΕΚ σε ειδικότητα της επιλογής τους,
ή στη Β΄ Λυκείου σε συγκεκριμένες Κατευθύνσεις (5 ή 6).
Για τις Κατευθύνσεις 1–4 απαιτείται επιτυχία σε ειδικές εξετάσεις μετάταξης.
Το Υπουργείο υπενθυμίζει ότι ο σχεδιασμός αυτός εστιάζει στην ενσωμάτωση και εκπαιδευτική υποστήριξη των μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία, με στόχο την ομαλή μετάβασή τους στη γενική ή τεχνική εκπαίδευση, ανάλογα με τις δυνατότητές τους.