Ιδιαίτερα ασταθείς καιρικές συνθήκες επηρεάζουν αυτές τις ημέρες την Κύπρο, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Φίλιππο Τύμβιο. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΣΙΓΜΑ, ψυχρή αέρια μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του εδάφους δημιουργεί συνθήκες έντονης αστάθειας, ευνοώντας την εκδήλωση καταιγίδων, ιδιαίτερα το απόγευμα.

«Η ατμόσφαιρα έχει την τάση να αναποδογυριστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πώς η κάθετη κυκλοφορία του αέρα συμβάλλει στη δημιουργία καταιγιδοφόρων νεφών. Η αστάθεια, σύμφωνα με τον κ. Τύμβιο, θα συνεχιστεί μέχρι τη Δευτέρα, με φαινόμενα που αναμένεται να επηρεάσουν περισσότερες περιοχές.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον Κόρνο, περιοχή που καταγράφει επανειλημμένα έντονα καιρικά φαινόμενα. Όπως ανέφερε, πρόκειται για σημείο που συνδυάζει όλα τα χαρακτηριστικά που ευνοούν τις καταιγίδες: πλούσια βλάστηση λόγω αυξημένης υγρασίας, υψόμετρο που προκαλεί μηχανική ανύψωση των αέριων μαζών και ευνοϊκή θερμοκρασιακή διαβάθμιση στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Διαβάστε επίσης: Έντονα καιρικά φαινόμενα σήμερα στην Κύπρο- Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση

Ωστόσο, τα πρόσκαιρα φαινόμενα δεν αλλάζουν τη γενική εικόνα. Η ξηρασία και η λειψυδρία συνεχίζουν να προκαλούν σοβαρές ανησυχίες, με την Κύπρο να βρίσκεται στο 67% της αναμενόμενης βροχόπτωσης για φέτος. Όπως ανέφερε ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η τάση είναι πτωτική τα τελευταία 125 χρόνια, με τις ετήσιες βροχοπτώσεις να έχουν μειωθεί σημαντικά – από περίπου 550 χιλιοστά στα 450.

Παράλληλα, τα κύματα καύσωνα αυξάνονται, τόσο σε συχνότητα όσο και σε ένταση. «Πάμε προς το φαινόμενο των τροπικών νυχτών», εξήγησε, όπου η ελάχιστη θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 20°C, με αυξανόμενες συνέπειες στην ανθρώπινη δραστηριότητα, τη γεωργία, την υγεία και την καθημερινότητα.

Στην πρώτη γραμμή ανησυχίας βρίσκεται και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπός της, Ανδρέας Κετής, τονίζοντας ότι οι περιορισμένες ποσότητες νερού δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις κατάσβεσης. Οι αρχές ζητούν ήδη από τις κοινότητες να δηλώσουν τις διαθέσιμες γεωτρήσεις ώστε να διασφαλιστεί επάρκεια νερού για τα πυροσβεστικά οχήματα.

Όσον αφορά τις πιθανές λύσεις, ο κ. Τύμβιος τόνισε ότι εξετάζονται διάφορες τεχνολογικές προσεγγίσεις, όπως η σπορά νεφών ή ο ιονισμός της ατμόσφαιρας, με ενδιαφέρον από τρεις εταιρείες που έχουν ήδη υποβάλει σχετικές προτάσεις. Υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής της Κύπρου σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παρά τα ζοφερά δεδομένα, ο κ. Τύμβιος εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η τεχνολογία –και ιδιαίτερα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας– μπορεί να δώσει λύσεις, επισημαίνοντας παράλληλα πως η Κύπρος δεν ευθύνεται για την κλιματική κρίση, αλλά οφείλει να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της με σοβαρότητα και σχεδιασμό.