Ενωμένοι όλοι οι εργαζόμενοι θα υπερασπιστούν με όλες τους τις δυνάμεις και με όλα τα μέσα την ΑΤΑ, ανέφερε η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλλα Χαραλάμπους, στην ομιλία της στην κεντρική εκδήλωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Λευκωσία το απόγευμα της Πέμπτης, προσθέτοντας ότι μέχρι τον Ιούνιο, με βάση τη συμφωνία του 2023, πρέπει να υπάρξει κατάληξη για ολοκληρωμένη και μόνιμη συμφωνία για την ΑΤΑ.
Είπε επίσης ότι αν το επόμενο χρονικό διάστημα δεν υπάρξουν ενέργειες που να οδηγούν στην εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων από όλους και σε μέτρα επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων ως του βασικού πλαισίου ρύθμισης των όρων απασχόλησης, η συντεχνία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να λάβει μέτρα.
Σύμφωνα με την κ. Χαραλάμπους, το 2025 συμπληρώνεται ένας αιώνας Πρωτομαγιάς στην Κύπρο. «Πρωτομαγιά του 2025, 100 χρόνια μετά οι εργαζόμενοι της Κύπρου συμπορευόμαστε με εκατομμύρια άλλους εργαζόμενους στον κόσμο απαιτώντας τερματισμό των πολέμων και των συγκρούσεων, τερματισμό της συνεχιζόμενης γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού που το Ισραήλ συντελεί στην Γάζα και στην Δυτική όχθη», ανέφερε στη συνέχεια.
Προσέθεσε πως η επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ είναι «πρόκληση όχι μόνο σε βάρος των Παλαιστινίων αλλά σε βάρος του διεθνούς δικαίου, υπονομεύει τις αποφάσεις του Διεθνούς ποινικού δικαστηρίου που είχε κηρύξει το Νετανιάχου σε εγκληματία πολέμου».
«Ένας αιώνας Πρωτομαγιάς στην Κύπρο, ένας αιώνας κοινών οραμάτων και ταξικών αγώνων των Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων εργαζομένων. Σε αυτό τον ένα αιώνα οι κοινοί μας αγώνες θεμελίωσαν το δικαίωμα των εργαζομένων στην οργάνωση, έφεραν το 8ωρο, την ΑΤΑ, την Κοινωνική Ασφάλιση. Σε αυτά τα 100 χρόνια πρωτοπόρα παιδιά της εργατικής τάξης της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι σκοτώθηκαν από τους σοβινιστές, φασίστες από τους υπηρέτες του σκοταδισμού και της διαίρεσης στις δυο κοινότητες για να εμποδιστεί ο κοινός αγώνας και η ταξική ενότητα των εργαζομένων», ανέφερε στη συνέχεια.
«Είμαστε όμως ακόμα εδώ, και συνεχίζουμε μαζί με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας διεκδικώντας λύση που να επανενώνει τον τόπο και το λαό, να μας απαλλάσσει από την κατοχή και τες ξένες εξαρτήσεις, να μας κάνει πραγματικούς νοικοκύρηδες στον τόπο μας. Οι δυο ηγέτες οφείλουν να αξιοποιήσουν δημιουργικά και παραγωγικά την περίοδο μέχρι την επόμενη συνάντηση στην Γενεύη έτσι που να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών που να οδηγούν σε συνολική λύση του κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της Δ.Δ.Ο με πολιτική ισότητα», σημείωσε επί του θέματος.
100 χρόνια μετά και αυτή η ημέρα συνεχίζει να είναι συνδεδεμένη με τους αγώνες και τις σύγχρονες διεκδικήσεις εργαζομένων, συνέχισε η κ. Χαραλάμπους, προσθέτοντας ότι «μετά από 10 χρόνια υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, με την ανεργία να έχει μειωθεί και τους οίκους να μας αναβαθμίζουν αυτό που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι από την συνεισφορά τους στην οικονομική ανάπτυξη είναι κατά 6,5% πιο λίγο από αυτό που λάμβαναν την περίοδο 2006-2012».
Προσέθεσε ότι τα τελευταία χρόνια η οργάνωση, η συσπείρωση και η ενότητα χιλιάδων εργαζομένων που έχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας έφερε θετικά αποτελέσματα όμως αυτά τα αποτελέσματα διαβρώνονται γιατί το 50% των εργαζομένων δεν έχει κάλυψη από Σ.Σ.Ε, ο κατώτατος μισθός δεν είναι επαρκής ενώ η ΑΤΑ δεν καλύπτει όλους τους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με την ΓΓ της ΠΕΟ, στα δυο χρόνια διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη, συνεχίζοντας τις πολιτικές Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, η κυβέρνηση χάρισε 52 εκ. στους επιχειρηματίες με την κατάργηση του τέλους των εταιρειών, συνεχίζει την πολιτική παραχώρησης αδειών εργοδότησης εργαζομένων από τρίτες χώρες σε εργοδότες που δεν εφαρμόζουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, που δεν έχουν συλλογική σύμβαση για όλο το προσωπικό, ενώ υποσχέθηκε στους εργοδότες νέες ελαφρύνσεις, μείωση της εισφοράς τους στο Ταμείο Πλεονασμού.
«Στην ανάγκη να παρέμβει το κράτος με θεσμικά μέτρα για να εφαρμόζονται από όλους όσα συμφωνούνται στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις η κυβέρνηση κωφεύει. Τι κάνει η Κυβέρνηση, πώς αντιδρά στο φαινόμενο να υπογράφονται συλλογικές συμβάσεις και πριν στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής να μην εφαρμόζονται, όπως συμβαίνει αυτή την στιγμή στην ξενοδοχειακή βιομηχανία; Τι συγκεκριμένα μέτρα λαμβάνει για επέκταση των Σ.Σ.Ε. Γιατί δεν θέτει ως βασικό κριτήριο για τα κίνητρα και τις επιχορηγήσεις που δίνει την ύπαρξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας;», διερωτήθηκε.
Συμπλήρωσε ότι αν το επόμενο χρονικό διάστημα δεν υπάρξουν ενέργειες που να οδηγούν στην εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων από όλους και σε μέτρα επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων ως του βασικού πλαισίου ρύθμισης των όρων απασχόλησης, η συντεχνία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να λάβει μέτρα.
«Αγωνιζόμαστε για κατώτατο μισθό, επαρκή και αξιοπρεπή, που να μην αφήνει εκτός ομάδες εργαζομένων, ο οποίος να αναπροσαρμόζεται με βάση την ΑΤΑ, να αποδίδεται σε ωριαία βάση και να κατοχυρώνει για τους εργαζόμενους, βασικά δικαιώματα όπως υπερωρίες, αργίες, 13ο μισθό», είπε η κ. Χαραλάμπους.
Προσέθεσε πως η συντεχνία απαιτεί επίσης να μην προχωρήσει η Κυβέρνηση σε νέες φορολογίες. «Δεν αντέχουν άλλη μείωση του εισοδήματός τους οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι. Εκείνο που επιβάλλεται να γίνει είναι μόνιμη μείωση των φορολογιών ιδιαίτερα στα καύσιμα, στην ενέργεια και στο ΦΠΑ σε βασικά είδη. Δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση που να φορολογεί περισσότερο τα ψηλά εισοδήματα, να φορολογεί τα υπερκέρδη, την μεγάλη ακίνητη ιδιοκτησία, αξιοποιώντας αυτά τα έσοδα για διερεύνηση της κοινωνικής πολιτικής και ιδιαίτερα για όσους είχαν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο. Οι προτάσεις που η Κυβέρνηση παρουσίασε για την φορολογική μεταρρύθμιση δεν έχουν αυτά τα στοιχεία», συμπλήρωσε σχετικά.
Επεσήμανε δε πως η ΠΕΟ αναμένει ακόμη άμεση επίλυση του προβλήματος του 12% για τις συντάξεις με ολιστικό, δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο, «μια συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που να δώσει σε όλους επαρκείς συντάξεις, διεύρυνση των Ταμείων Προνοίας, τερματισμό της αύξησης του χρέους του κράτους προς το ΤΚΑ και πρόγραμμα για σταδιακή αποπληρωμή του».
Είπε επίσης ότι μέχρι τον Ιούνιο, με βάση τη συμφωνία του 2023, πρέπει να υπάρξει κατάληξη για ολοκληρωμένη και μόνιμη συμφωνία για την ΑΤΑ.
«Όπως προβλέπει η συμφωνία του 2017, κάτι που επιβεβαιώθηκε με την συμφωνία του 2023, η τελική ρύθμιση απόδοσης της ΑΤΑ θα πρέπει να είναι στην βάση της φιλοσοφίας της ΑΤΑ. Μία είναι η φιλοσοφία της ΑΤΑ, να αναπροσαρμόζει το μισθό με βάση τον τιμάριθμο. Η θέση των εργοδοτών για νέα κριτήρια για καταβολή της ΑΤΑ σημαίνει κατάργηση της ΑΤΑ. Η Κυβέρνηση που ενεργεί ως διαμεσολαβητής σε αυτό το διάλογο έχει υποχρεώσει να ξεκαθαρίσει την βάση και το στόχο του διαλόγου. Οφείλει επίσης να απαντήσει και στις δηλώσεις των εργοδοτικών συνδέσμων ότι έλαβαν υποσχέσεις από την Κυβέρνηση το 2023 για το θέμα της ΑΤΑ. Θα είναι πολύ προβληματικό για την αξιοπιστία του διαλόγου αν μπαίνουμε σε αυτό με προδεσμεύσεις. Οφείλει επίσης να μας πει και τι εννοεί με τον περιβόητο εκσυγχρονισμό της ΑΤΑ», επεσήμανε επί του θέματος.
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε στη βάση αυτών που συμφωνήσαμε, ΑΤΑ στην φιλοσοφία της. Ταυτόχρονα θεωρούμε αναγκαίο στα πλαίσια της συζήτησης για τον κατώτατο μισθό και για την επέκταση της κάλυψης με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας η ΑΤΑ να καλύψει και όσους σήμερα δεν λαμβάνουν ΑΤΑ. Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα είναι πεντακάθαρο. Ενωμένοι όλοι οι εργαζόμενοι θα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις και με όλα τα μέσα την ΑΤΑ», υπογράμμισε.
Διαβάστε επίσης: Αγωνιζόμαστε για επαρκή και αξιοπρεπή κατώτατο μισθό, είπε η ΕΓ ΠΕΟ Λεμεσού
Πηγή: ΚΥΠΕ