Διευκρινίσεις για την κατεδάφιση του κτιρίου στη γωνία των οδών Αρνάλδας και Λεωφόρου Στασίνου δίνει ο ΕΟΑ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως το κτίριο δεν είχε κηρυχθεί διατηρητέο και πως ο Δήμος Λευκωσίας είχε εντοπίσει αριθμό αξιόλογων κτιρίων στέλνοντας λίστα στο Τμήμα Πολεοδομίας, η οποία ωστόσο δεν έτυχε κάποιας περαιτέρω ενέργειας.
Στην ανακοίνωση του ο ΕΟΑ διευκρινίζει αρχικά πως το κτίριο στη γωνία των οδών Αρνάλδας και Λεωφόρου Στασίνου στη Λευκωσία δεν κηρύχθηκε διατηρητέο και πως σύμφωνα με το Άρθρο 38 του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου, η εξουσία να κηρυχθεί ένα κτίριο διατηρητέο ή να εκδοθεί Διάταγμα Διατήρησης ανήκει αποκλειστικά στον Υπουργό Εσωτερικών.
Προσθέτει πως η άδεια κατεδάφισης του συγκεκριμένου κτιρίου εκδόθηκε από τον Δήμο Λευκωσίας πριν τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη δημιουργία των ΕΟΑ, ως νέων Αρχών Αδειοδότησης.
Σημειώνει ότι στο παρελθόν ο Δήμος είχε εντοπίσει αριθμό αξιόλογων κτιρίων και απέστειλε σχετικό κατάλογο στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, ώστε αυτά να αξιολογηθούν κατά πόσον θα μπορούσαν να κηρυχθούν διατηρητέα και επισημαίνει πως η λίστα αυτή δεν έτυχε κάποιας περαιτέρω ενέργειας από την πολιτεία.
Τέλος, επισημαίνεται ότι το ακίνητο αποτελεί ιδιωτική περιουσία, και σύμφωνα με το Άρθρο 17 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το δικαίωμα στην ιδιοκτησία είναι θεμελιώδες. Συνεπώς, καταλήγει ο ΕΟΑ, ο ιδιοκτήτης έχει το νόμιμο δικαίωμα να αξιοποιήσει την περιουσία του σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, χωρίς τον κίνδυνο αυθαίρετης στέρησής της.
ΥΠΕΣ: Δεν υποβλήθηκε προς αξιολόγηση ως διατηρητέο το κτήριο που κατεδαφίστηκε
Το κτήριο που κατεδαφίστηκε στη γωνία των οδών Αρνάλδας και Λεωφόρου Στασίνου στη Λευκωσία δεν είχε υποβληθεί στον Κλάδο Διατήρησης του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως προς αξιολόγηση, παρά το ότι περιλαμβανόταν σε σχετική καταγραφή και κατηγοριοποίηση που είχε κάνει στο παρελθόν ο Δήμος Λευκωσίας μέσω ιδιώτη μελετητή, απαντά το Υπουργείο Εσωτερικών, σε σχετική ανακοίνωση του Επαρχιακού Οργανισμού Λευκωσίας.
Στην ανακοίνωση του Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι η συγκεκριμένη καταγραφή δεν ήταν δεσμευτική, εφόσον απαιτείτο από τον Δήμο να υποβάλει σχετική αίτηση, ως η συνήθης διαδικασία.
Επιπλέον, αναφέρει ότι το 2016, ο Δήμος Λευκωσίας εκπόνησε το Σχέδιο Περιοχής Κέντρου Λευκωσίας, στο οποίο δεν αξιοποίησε την εν λόγω καταγραφή για να περιλάβει αξιόλογα κτήρια προς κήρυξη.
Διευκρινίζεται, επίσης, πως για τα κτήρια που βρίσκονται εκτός των Περιοχών Ειδικού Χαρακτήρα και ιστορικού πυρήνα δεν απαιτείται πολεοδομική άδεια κατεδάφισης, αλλά μόνο οικοδομική, αρμοδιότητα που μεταφέρθηκε από τους Δήμους στους ΕΟΑ μετά τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Όπως σημειώνει το Υπουργείο, για να αξιολογηθεί ένα κτήριο ως διατηρητέο, απαιτείται να υποβληθεί αίτημα είτε από τον/τους ιδιοκτήτη/ιδιοκτήτες του, είτε από την οικεία Τοπική Αρχή. Όπως αναφέρει, σχετικά αιτήματα υπέβαλαν πρόσφατα οι Δήμοι Πάφου και Λεμεσού, τα οποία εξετάζονται από το ΤΠΟ. Σε ό,τι αφορά στα κτήρια που βρίσκονται στους Περιοχές Ειδικού Χαρακτήρα και στους ιστορικούς πυρήνες των πόλεων και των κοινοτήτων, το ΤΠΟ μπορεί προχωρήσεις σε ομαδική αξιολόγηση των κτηρίων, με τη σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αρχής, διαδικασία που έπραξε σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν.
Καταληκτικά, σημειώνεται πως το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως έχει ήδη κηρύξει ως διατηρητέα πέραν των 7.000 κτηρίων και βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης προς κήρυξη άλλων 4.000 κτηρίων, στο πλαίσιο της προσπάθειας για διατήρηση και συντήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της χώρας.
Διαβάστε επίσης: Κατεδαφίστηκε ιστορικό κτήριο στη Λευκωσία (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)