Χαρακτηρίζοντας ως θετικό το γεγονός ότι μετά την άτυπη πενταμερή στη Νέα Υόρκη, η διαδικασία παραμένει ζωντανή, με ορίζοντα άλλες δύο συναντήσεις, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, διατύπωσε τη θέση ότι "πρέπει να επιδιώξουμε την πραγματική πρόοδο και να απαιτήσουμε οι επόμενες συναντήσεις να αγγίξουν την ουσία".
Σε ομιλία της στην αντικατοχική εκδήλωση με τίτλο «Με μια βαλίτσα κι ένα κλειδί», που πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα το βράδυ, στο αμφιθέατρο Αγίου Δομετίου, η κ. Δημητρίου πρόσθεσε ότι πρέπει να ανοιχτούν τα κεφάλαια που αποκαλύπτουν την τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα, καθώς ο μόνος εκτεθειμένος πρέπει να είναι η Τουρκία για την εμμονή της σε παράλογες και απαράδεκτες αξιώσεις περί δύο κρατών.
Τα ΜΟΕ έχουν τη σημασία τους, εάν και εφόσον υπηρετούν τον στόχο να πάμε σε συνομιλίες ουσίας, συνέχισε, εκτιμώντας ότι δεν πρέπει να αποδεχθούμε τα όποια μέτρα χαμηλής πολιτικής να αποτελούν προϋπόθεση για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.
"Μια τέτοια χρονίζουσα κατάσταση ενισχύει τα τετελεσμένα της κατοχής", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ο απώτερος στόχος είναι σαφής και δεν αλλάζει και διαλαμβάνει ότι "επιδιώκουμε λύση εντός του συμφωνημένου πλαισίου στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Λύση που θα διασφαλίζει τον ελληνισμό της Κύπρου και θα βασίζεται στη Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα. Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική και εθνικά υπεύθυνη βάση λύσης".
Συνεχίζοντας είπε επίσης πως αυτό που σίγουρα δεν χρειάζεται είναι η εσωτερική πόλωση, οι αστόχευτες και άκαιρες δηλώσεις που φλερτάρουν με την ιδέα εγκατάλειψης του συμφωνημένου πλαισίου.
Διαβάστε επίσης: Το Κυπριακό διολισθαίνει επικίνδυνα, λέει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ
"Όσοι αναλώνονται σε τέτοιες τακτικές αποπροσανατολίζουν τους πολίτες και στην ουσία, εξυπηρετούν το αφήγημα και τους στόχους της Άγκυρας. Χάνουν τη μεγάλη εικόνα παραδίδοντας επιχειρήματα σε εκείνους που απαιτούν λύση δύο κρατών, δηλαδή τη διχοτόμηση" ,συνέχισε.
Η κ. Δημητρίου είπε ότι το κόμμα της απέναντι στην ιστορική πρόκληση, διαλέγει τον δύσκολο αλλά υπεύθυνο δρόμο του πατριωτικού ρεαλισμού. Σε αυτή την πορεία οφείλουμε να επιμείνουμε με αποφασιστικότητα, συνέπεια, στρατηγική και έξυπνους διπλωματικούς χειρισμούς. Με πλήρη αξιοποίηση του ρόλου μας ως ισότιμο κράτος-μέλος της ΕΕ", πρόσθεσε.
Περαιτέρω ανέφερε ότι σε συνεργασία και συντονισμό με την Ελλάδα," πρέπει να καταστήσουμε σαφές στους ευρωπαίους εταίρους μας ότι τα ευρωτουρκικά μπορούν να αποτελέσουν δυνατό μοχλό πίεσης και να δώσουμε στην Τουρκία ν’ αντιληφθεί ότι η ευρωπαϊκή της προοπτική και οι σχέσεις της με την ΕΕ, περνάνε μέσα από την εποικοδομητική της στάση στη λύση του Κυπριακού".
Δεν μπορεί να της στρωθεί το χαλί για να συμμετέχει στην ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, την ίδια στιγμή που υπονομεύει το διεθνές δίκαιο και καταπατεί βάναυσα την κυριαρχία ενός ισότιμου κράτους μέλους της Ευρώπης. Με εισβολή και κατοχή εδώ και μισό αιώνα, πρόσθεσε.
Παρατηρώντας ακόμα πως σε μια «γειτονιά» που φλέγεται, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, η αναζήτηση λύσεων δεν μπορεί να αναβάλλεται, επειδή ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος μας και επανέλαβε ότι τα όσα συμβαίνουν γύρω μας καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν «παγωμένες διενέξεις».
Επιλέγουμε τον πατριωτικό ρεαλισμό απέναντι στην πατριδοκαπηλία. Επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο: Της υπευθυνότητας, της σοβαρότητας, της αλήθειας. Έτσι φέρνουμε αποτελέσματα για τη χώρα μας. Έτσι δίνουμε τις μάχες μας, επεσήμανε.
Λέγοντας ακόμα ότι οι μάχες κερδίζονται κτίζοντας ισχυρές συμμαχίες κσι ιεκδικώντας με αυτοπεποίθηση ρόλο και λόγο στα τραπέζια λήψεων αποφάσεων της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας, πρόσθεσε ότι "στεκόμαστε απέναντι στην ιστορία με αδιαπραγμάτευτο δυτικό προσανατολισμό και απέναντι σε ιδεοληπτικές αγκυλώσεις που κτίζουν τείχη απομόνωσης".
Κάνοντας εκτενή αναφορά στις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής, η κ. Δημητρίου είπε, μεταξύ άλλων, ότι "μια ολόκληρη γενιά ξεριζώθηκε, πνίγηκε στο αίμα, στον πόνο, στη δίνη του πολέμου και πήρε τον δρόμο της προσφυγιάς… Με μια βαλίτσα κι ένα κλειδί… Μια βαλίτσα που χώρεσε βίαια όλη τους την ύπαρξη. Κι ύστερα το κλειδί έγινε ανάμνηση. Έγινε φυλακτό. Απόδειξη".
Πηγή: ΚΥΠΕ