Πενήντα ένα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή το Κυπριακό διολισθαίνει επικίνδυνα, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Νίκος Αναστασίου, μιλώντας τη Δευτέρα το βράδυ σε αντικατοχική εκδήλωση της ΕΔΕΚ, στη Δερύνεια.
«Μνήμες πικρές φέρνουν τα βήματα μας και φέτος εδώ στις παρυφές της κατεχόμενης Κάτω Δερύνειας. Μνήμες γλυκιές από τα λίγα όμορφα ειρηνικά χρόνια που πέρασε η χώρα μας μετά την ανεξαρτησία. Χρέος και καθήκον βαρύ μάς καλεί. Να φωνάξουμε δυνατά, να μας ακούσει η πόλη – φάντασμα, η Αμμόχωστος μας, ότι δεν την εγκαταλείπουμε, όπως την εγκαταλείψαμε το 1974. Είμαστε εδώ, για να νιώσουν οι ψυχές των νεκρών ηρώων μας, ότι δεν έχουμε παραδοθεί. Είμαστε εδώ, για να νιώσουν οι ψυχές των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, ότι η θυσία τους δεν πήγε χαμένη», πρόσθεσε.
«Είμαστε εδώ, για να εισηγηθούμε το πιο δίκαιο, το πιο λογικό Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης: τον τερματισμό των τουρκικών μεθοδεύσεων για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, την ανάληψη της διοίκησης της περιοχής από τα Ηνωμένα Έθνη και την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της, όπως προνοούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, 550 και 789», σημείωσε.
Ο κ. Αναστασίου είπε ότι 51 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, το Κυπριακό διολισθαίνει επικίνδυνα, προσθέτοντας ότι οι ηγεσίες της ελληνοκυπριακής πλευράς, είτε γιατί περί άλλων στόχευαν, είτε γιατί δεν μπόρεσαν, δεν κατάφεραν να κρατήσουν στο προσκήνιο την ουσία του Κυπριακού.
«Δυστυχώς, τείνουμε να ξεχάσουμε στην Κύπρο, ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εποικισμού. Από το 1989, όταν ο τότε Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου, με την συνενοχή όλων των κομμάτων, πλην της ΕΔΕΚ, εισήγαγε στις θέσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς τη Διζωνική – Δικοινοτική Ομοσπονδία, άρχισε η μεγάλη κατηφόρα. Και από τότε το Κυπριακό μετατράπηκε σε δικοινοτικό θέμα. Και τώρα, κατέληξε να είναι θέμα «εμπιστοσύνης και συνεργασίας» και δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών και κοιμητηρίων και περιβαλλοντικών ζητημάτων και διάνοιξης νέων οδοφραγμάτων», συμπλήρωσε.
«Όταν στις 12 Νοεμβρίου 2018, άνοιξε το οδόφραγμα της Δερύνειας, κάποιοι πανηγύρισαν για ακόμα μια δήθεν 'τρύπα στην κατοχή', κάποιοι είδαν ευκαιρίες για μπίζνες, κάποιοι είδαν εύκολη πρόσβαση στα κατεχόμενα για φθηνά ψώνια. Η ΕΔΕΚ είδε ακόμα ένα καρφί στο φέρετρο του αντικατοχικού αγώνα, ακόμα ένα λιθαράκι στην προσπάθεια να πειστούμε ότι δήθεν με τη συνεργασία θα λύσουμε το Κυπριακό, ακόμα ένα σπρώξιμο για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους», σημείωσε.
Γι’ αυτό, συνέχισε ο κ. Αναστασίου, και τότε η ΕΔΕΚ ήταν εδώ και διαδήλωνε κατά του ανοίγματος του οδοφράγματος και προειδοποιούσε τους κατοίκους της περιοχής, ότι έπρεπε τουλάχιστον να αναλογιστούν ότι δημιουργούνταν οι συνθήκες για να μπορεί ο τουρισμός των κατεχομένων να ανταγωνίζεται αθέμιτα το τουριστικό προϊόν των ελευθέρων περιοχών.
«Όπως και έγινε. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Πριν από τέσσερις ημέρες πραγματοποιήθηκε πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη. Η ΕΔΕΚ διάβασε τα αποτελέσματα με το φακό της γνήσιας έγνοιας για το παρόν και το μέλλον του τόπου και κυρίως με τη διορατικότητα, που πάντα διακρίνει τη διαμόρφωση της πολιτικής μας. Ο Βάσος Λυσσαρίδης, μας έμαθε να βλέπουμε μακριά και όχι κοντόφθαλμα, μας έμαθε να ιεραρχούμε το συμφέρον της πατρίδας πάνω απ’ όλα», ανέφερε.
Και το συμπέρασμα, είπε ο κ. Αναστασίου, «που εμείς έχουμε εξαγάγει από τη διάσκεψη της Νέας Υόρκης», είναι ότι έγινε ακόμα ένα βήμα στην κατεύθυνση της περιθωριοποίησης της ουσίας του Κυπριακού.
«Δεν έγινε καμία συζήτηση για την ουσία, πέραν από την κατάθεση εκ νέου της θέσης της τουρκικής πλευράς για λεγόμενη «λύση» δύο κρατών. Και η τουρκική πλευρά δεν έχει υποστεί την οποιαδήποτε επίπτωση. Έγινε ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της εμπέδωσης ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα έλλειψης εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Δυστυχώς, τα ανούσια δήθεν «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» είναι πλέον το μοναδικό θέμα στην ατζέντα του Κυπριακού. Φαίνεται ότι η πλευρά μας αποδέχεται αυτό που επιδιώκει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών: Με ευτελή θέματα, χαμηλής πολιτικής, να συνεχίζεται μια κατάσταση κινητικότητας. Η οποία όμως βολεύει την Τουρκία», πρόσθεσε.
Ο Γκουτέρες, είπε ο κ. Αναστασίου, δεν πράττει οτιδήποτε θα έφερνε την τουρκική πλευρά σε δύσκολη θέση.
«Δεν είπε λέξη ούτε για την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, που δεν επέτρεψε τη διάνοιξη νέων διόδων, γιατί είναι αρμοδιότητα του τουρκικού στρατού. Επαναλαμβάνω ότι εμείς στην ΕΔΕΚ βλέπουμε μακριά. Και αυτό που βλέπουμε είναι ότι θα φέρουν ενώπιον μας μια συνομοσπονδιακή διευθέτηση και να την βαφτίσουν πρόταση λύσης και αν αντιδράσουμε θα μας πουν πως οι περισσότερες πτυχές έχουν κλείσει μέσα από τη δήθεν «συνεργασία» των δύο πλευρών», σημείωσε.
Ο κ. Αναστασίου είπε ότι η ΕΔΕΚ είναι η φωνή αφύπνισης του λαού, είναι το ξυπνητήρι του λαού.
«Η ΕΔΕΚ είναι το μοναδικό ανάχωμα σε επιβολή διχοτομικής λύσης. Γι’ αυτό και την πολέμησαν, την πολεμούν και θα συνεχίσουν να την πολεμούν. Γι’ αυτό και εμείς έχουμε καθήκον να την περιφρουρήσουμε, να την ενισχύσουμε, να τη δυναμώσουμε σε ποσοστά και σε παρέμβαση. Έχουμε πολλούς αγώνες μπροστά συναγωνίστριες και συναγωνιστές. Και είμαι βέβαιος πως θα τους κερδίσουμε», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ