Σε μια επίμονη απορρύθμιση της ιστορικής μνήμης, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων αναστρέφει το τραύμα της εισβολής, επιδιώκοντας να παρουσιάσει το θύτη ως θύμα. Επιχειρεί να περιβάλει την τραγωδία της εισβολής με φωτοστέφανο τουρκικής σωτηρίας, κάνοντας λόγο για «γενοκτονία», «ομαδικούς τάφους» και ακόμη… για Ποντίους που μεταφέρθηκαν στην Κύπρο για να αλλοιώσουν τον πληθυσμό!

Με αφορμή την 51η  μαύρη επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανήλθε με δηλώσεις υψηλού τόνου, επιχειρώντας για ακόμη μία φορά να παρουσιάσει την τουρκική εισβολή του 1974 ως πράξη σωτηρίας, ειρήνης και προστασίας των Τουρκοκυπρίων. Μιλώντας στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, ο Τατάρ επιχείρησε να μετατρέψει την επιθετική ενέργεια σε “αμυντική επέμβαση”.

Η Ελλάδα ως «εισβολέας»: Αντιστροφή ρόλων και ιστορίας

Ο Τατάρ, σχολιάζοντας τα γεγονότα της εποχής, εστίασε στην Ελλάδα ως πηγή της κρίσης, σε μία προσπάθεια μετατόπισης του ιστορικού φορτίου.

«Αυτή που είναι ο πραγματικός εισβολέας στην Κύπρο είναι η Ελλάδα. Στις 15 Ιουλίου 1974, οι διοικητές και οι στρατιωτικοί της Ελλάδας πραγματοποίησαν πραξικόπημα εναντίον του τότε προέδρου Μακαρίου Γ'. Μπορείτε να το διανοηθείτε; Το επόμενο βήμα ήταν η προσάρτηση της Κύπρου στην Ελλάδα και η πλήρης εξόντωση των Τούρκων του νησιού».

Ομαδικοί τάφοι και «γενοκτονία»

Σε ένα από τα πιο φορτισμένα αποσπάσματα της παρέμβασής του, ο Τατάρ φτάνει να ισχυριστεί πως οι Τουρκοκύπριοι θα εξοντώνονταν μαζικά.

«Θα μας έχωναν χωρίς δισταγμό σε ομαδικούς τάφους. Οι Τουρκοκύπριοι είχαν ήδη υποστεί μια γενοκτονία το 1963 και θα γινόταν μια γενοκτονία και το 1974. Το λέω τόσο καθαρά και ξάστερα. Κάποιοι μπορεί να νομίζουν ότι υπερβάλλω, όμως στην πραγματικότητα, σε περίπτωση που δεν ερχόταν η Τουρκία, θα μας έβαζαν όλους σε ομαδικούς τάφους μέσα σε λίγες νύχτες», είπε, σε λόγο δραματικό, υπερθεματίζοντας τον κίνδυνο και προβάλλοντας έναν μεσσιανικό ρόλο για την Τουρκία, η οποία εμφανίζεται ως «σωτήρας» ενός λαού που, κατά τα λεγόμενά του, κινδύνευε με αφανισμό.

 

Η Εισβολή ως «αναγέννηση»

Αντιστρέφοντας τη σημασία της 20ής Ιουλίου, ο Τατάρ την περιγράφει όχι ως ημέρα τραγωδίας, αλλά ως αρχή μιας νέας πορείας, με απώτερο στόχο τη Γαλάζια Πατρίδα...

«Η Ειρηνευτική Επιχείρηση της Κύπρου που διεξήχθη πριν από 51 χρόνια έφερε την ειρήνη, τη γαλήνη και την ασφάλεια στο νησί. Η Ειρηνευτική Επιχείρηση της Κύπρου ήταν η αναγέννηση του τουρκοκυπριακού λαού. Σήμερα η ΤΔΒΚ κάνει σίγουρα και σταθερά βήματα προς το μέλλον στη Γαλάζια Πατρίδα», δήλωσε, προσδίδοντας σαφή γεωπολιτική χροιά.

 

Βρετανοί, ΟΗΕ, Ελληνοκύπριοι και... Πόντιοι

Αναφερόμενος στο ρόλο των ξένων δυνάμεων και της ελληνοκυπριακής κοινότητας, ο Τατάρ κατηγόρησε τους πάντες πλην της Τουρκίας. Ανάμεσα στους «ενόχους» που επικαλείται ο Τατάρ, βρίσκονται ακόμα και οι… Πόντιοι, σε μια προσπάθεια να κατασκευαστεί μια εικόνα ιστορικής καταδίωξης των Τουρκοκυπρίων.

«Ο ΟΗΕ ήρθε αργότερα και οι Βρετανοί δεν ήταν ένας καλός εγγυητής. Οι Βρετανοί παρακολουθούσαν σιωπηλά από τις βάσεις τους τη βίαιη σφαγή των Τουρκοκυπρίων. Η πληθυσμιακή πολιτική των Βρετανών επιχείρησε να ελληνοποιήσει την Κύπρο. Καθώς οι Τούρκοι από την Κύπρο μετανάστευαν, έφερναν εδώ ακόμα και Πόντιους από τη Μαύρη Θάλασσα».

 

Η Τουρκία ως «μητέρα πατρίδα»: Πίστη και εξάρτηση

Στο τέλος της δήλωσής του, ο Τατάρ εστίασε στην ανυποχώρητη στήριξη της Άγκυρας, την οποία περιγράφει ως αιώνιο προστάτη.

«Η πατρίδα μας είναι πάντα στο πλευρό μας. Η Τουρκία δεν έχει εγκαταλείψει ποτέ τις θυσίες για τους Τουρκοκύπριους… Το νερό που μεταφέρεται από την Ανατολία, το αεροδρόμιο Ερτζάν, η ηλεκτρική σύνδεση είναι σημαντικά για εμάς».

Κλείνοντας, εξυμνεί τη συνδρομή της Τουρκίας, τιμώντας τους πολιτικούς που έλαβαν την απόφαση για την επιχείρηση του 1974.

«Εύχομαι ο Αλλάχ να συγχωρήσει όσους μαρτύρησαν στις 20 Ιουλίου 1974… και τον Μπουλέντ Ετζεβίτ, τον Νετζμετίν Ερμπακάν και τους υπόλοιπους άνδρες που πήραν αυτή την απόφαση».

 

Ο τουρκικός τύπος «αγιοποιεί» την εισβολή και ανακυκλώνει το μοτίβο των «ομαδικών τάφων»

Σε πλήρη συγχρονισμό και με σχεδόν πανομοιότυπες φράσεις, ο φιλοκυβερνητικός τουρκικός Τύπος στήριξε επικοινωνιακά τον ηγέτη του κατοχικού καθεστώτος Ερσίν Τατάρ, προβάλλοντας τις δηλώσεις του περί «ομαδικών τάφων» και «γενοκτονίας»

Η αντιστροφή ρόλων – με τους Ελληνοκύπριους να παρουσιάζονται ως θύτες γενοκτονίας – φιγουράρει ως πρωτοσέλιδο αφήγημα σήμερα ανήμερα της 51ης επετείου της εισβολής.

Η 20ή Ιουλίου παρουσιάζεται στα τουρκικά πρωτοσέλιδα σήμερα ως «αναγέννηση» και «σωτηρία», ενώ η λέξη «εισβολή» αποβάλλεται πλήρως από το λεξιλόγιο και τα τουρκικά δημοσιεύματα στήνουν μια ενιαία σκηνή θυματοποίησης και ιστορικής αναστροφής, όπου οι θύτες επιχειρούν να αυτοαναχθούν σε διασωθέντες.

 

Αναλίζ (πρωτοσέλιδο)

Θα μας έχωναν χωρίς δισταγμό σε ομαδικούς τάφους

Η Αναλίζ πλαισιώνει την επέτειο με τον ωμό ισχυρισμό περί «ομαδικών τάφων»

 

Γενί Μπιρλίκ (πρωτοσέλιδο)

Τατάρ: Θα μας έχωναν χωρίς δισταγμό σε ομαδικούς τάφους

 

Μιλί Γκαζετέ (πρωτοσέλιδο)

Οι Ελληνοκύπριοι θα μας έβαζαν σε ομαδικούς τάφους

Η Μιλλί Γκαζέτε οξύνει τη φόρτιση ονοματίζοντας τους «Ελληνοκυπρίους» ως ενεργούς φορείς μελλοντικής σφαγής

 

Γενίτσαγ (πρωτοσέλιδο)

Ενθουσιασμός για την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο

Η Γενί Τσαγ μετατοπίζει το βάρος από τον φόβο στην πανηγυρική διάσταση της εισβολής, βαφτίζοντας «ενθουσιασμό» τον εορτασμό της στρατιωτικής εισβολής.

 

Μιλάτ (πρωτοσέλιδο)

Τατάρ: Θα μας έχωναν χωρίς δισταγμό σε ομαδικούς τάφους

Η Μιλάτ ενισχύει την ομοηχία του μοτίβου, δείχνοντας ότι η φράση λειτουργεί πλέον ως σύνθημα.

 

Τουργκιούν (πρωτοσέλιδο)

Η επιχείρηση της αναγέννησης

Η Τουργκγκούν ανυψώνει την εισβολή σε «αναγέννηση.

 

Γενί Ακίτ (πρωτοσέλιδο)

Ηγέτης της ΤΔΒΚ Τατάρ: «Θα μας έβαζαν σε ομαδικούς τάφους»

Η Γενί Ακίτ κορνιζάρει τον Τατάρ ως φορέα μιας «ιστορικής» πρόβλεψης

 

Ακσάμ (πρωτοσέλιδο)

Επιζήσαμε από τη γενοκτονία – Σήμερα θα πραγματοποιηθεί τελετή για την 51η επέτειο της Ειρηνευτικής Επιχείρησης της Κύπρου

Η Ακσάμ αναβαθμίζει την αφήγηση σε τετελεσμένη «επιβίωση από γενοκτονία», διαμορφώνοντας ένα δίπολο λύτρωσης–εορτασμού.

Σαμπάχ (πρωτοσέλιδο)

Έπαινος στην ειρηνευτική επιχείρηση από τον πρόεδρο της ΤΔΒΚ Τατάρ: Αν δεν ερχόταν η Τουρκία, θα μας έβαζαν σε ομαδικούς τάφους

Χουριέτ

Η 51η επέτειος της Ειρηνευτικής Επιχείρησης της Κύπρου – Τατάρ: Θα μας έβαζαν σε ομαδικούς τάφους

Η Χουριέτ τοποθετεί το θέμα όχι στην πρώτη, αλλά σε εσωτερική σελίδα, ωστόσο επαναλαμβάνει αυτούσιο το κεντρικό σλόγκαν του Τατάρ.