Με αφορμή τη συμπλήρωση 51 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τα πολιτικά κόμματα της χώρας εκδίδουν ανακοινώσεις τιμής και μνήμης για τα θύματα της εισβολής, στέλνοντας ταυτόχρονα μηνύματα για συνέχιση του αγώνα μέχρι την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. 

Παράλληλα, καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή 

ΔΗΣΥ 

51 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η μνήμη παραμένει ζωντανή και βαριά. Η κατοχή σχεδόν της μισής μας πατρίδας εξακολουθεί να υπενθυμίζει την αδήριτη ανάγκη για συνέχιση του αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου.

Η σημερινή ημέρα είναι επίσης ημέρα τιμής. Αποτίουμε τον σεβασμό μας στους ηρωικούς μαχητές, Κύπριους και Ελλαδίτες, που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα. Δεν ξεχνάμε τους αγνοούμενους, τους εγκλωβισμένους και τους πρόσφυγές μας, που εξακολουθούν να βιώνουν τις τραγικές συνέπειες της κατοχής.

Ο στόχος παραμένει ξεκάθαρος: μια ειρηνική, βιώσιμη και δίκαιη λύση που θα επανενώνει την Κύπρο υπό συνθήκες ασφάλειας, προόδου και ευημερίας για όλους τους νόμιμους κατοίκους της. Ένας στόχος που απαιτεί συντονισμένη, επίμονη και συλλογική προσπάθεια. Είναι το ιστορικό μας καθήκον, και δεσμευόμαστε να το τιμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Με τη διαρκή στήριξη της Ελλάδας και αξιοποιώντας την ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε μια λύση εντός του συμφωνημένου πλαισίου, στη βάση των αρχών και αξιών της Ένωσης.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ενώνει τη φωνή του με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, καταδικάζοντας για ακόμη μια φορά τη διαίρεση της πατρίδας μας. Παραμένουμε σταθεροί στην πολιτική της εθνικής ενότητας, της συνεννόησης και της ομοψυχίας.

Η Κύπρος αξίζει ένα μέλλον χωρίς κατοχικά στρατεύματα, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς επεμβατικά δικαιώματα. Ένα μέλλον ειρήνης, ασφάλειας και πραγματικής ελευθερίας για όλους τους Κυπρίους.

Πενήντα ένα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974, μια μαύρη επέτειος για τον Ελληνισμό της Κύπρου. Μισός αιώνας από τότε που ο βάρβαρος εισβολέας καταπάτησε το διεθνές δίκαιο, καταστρατήγησε κάθε ανθρώπινο δικαίωμα και βύθισε το νησί μας στο πένθος και την προσφυγιά.

ΑΚΕΛ-Στεφάνου 

Δικαίωση για τα θύματα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο μπορεί να επέλθει μόνο με τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της Κύπρου και του λαού της, είπε την Κυριακή ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Τύμβου Μακεδονίτισσας, ανήμερα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε και στην επόμενη ημέρα της πολυμερούς άτυπης συνάντησης υπό το ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση επιπρόσθετων μέτρων οικοδόμησης της εμπιστοσύνης, καθώς και την ανάγκη να επιμείνει η Κυπριακή Δημοκρατία στην εξεύρεση λύσης στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που προνοείται, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

«Καταθέσαμε και φέτος τα δάφνινα στεφάνια της τιμής και τα λουλούδια της αγάπης και της ευγνωμοσύνης μας προς τους πεσόντες ήρωες που προσπάθησαν έστω προδομένοι και με πενιχρά μέσα να αντιμετωπίσουν την λαίλαπα της εισβολής της Τουρκίας», ανέφερε ο κ. Στεφάνου. Ο ίδιος επεσήμανε ότι «το πραξικόπημα δεν έδωσε απλά την αφορμή και το πρόσχημα στην Τουρκία για να εισβάλει παράνομα στην Κύπρο, αλλά την ίδια ώρα, μέσα στο πλαίσιο της προδοσίας και των νατοϊκών σχεδιασμών, διευκόλυνε την εισβολή της Τουρκίας. Και είναι αυτό που καθιστά το πραξικόπημα, πράξη εσχάτης προδοσίας».

Συνέχισε λέγοντας ότι οι νεκροί, οι αγνοούμενοι, οι τραυματίες, οι ανάπηροι, οι παθόντες, οι βιασθείσες γυναίκες, οι πρόσφυγες, ολόκληρος ο λαός μας αναμένουν δικαίωση, η οποία «μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της Κύπρου και του λαού μας».

Σημείωσε ότι δικαίωση θα συνιστά η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, όπως αυτή «προβλέπεται στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που προνοούν για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

«Και στην παρούσα φάση που βρισκόμαστε, με το παρατεταμένο αδιέξοδο να συνεχίζει να προβάλλει εμπόδια στην προσπάθεια της επίτευξης λύσης, το καθήκον είναι να διαρρήξουμε το αδιέξοδο, να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, να διαπραγματευτούμε στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, τα εκκρεμούντα ζητήματα που έχουν απομείνει και ασφαλώς διαφυλάσσοντας το διαπραγματευτικό κεκτημένο, το οποίο είναι σημαντικό και το οποίο μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή βάση για να μπορέσουμε, αν και εφόσον συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια να φτάσουμε στην πολυπόθητη λύση, να τερματίσουμε την κατοχή και να επανενώσουμε τον τόπο και τον λαό», συνέχισε ο κ. Στεφάνου.

Σημείωσε, δε, ότι «σε αυτή την κατεύθυνση το ΑΚΕΛ και ολόκληρο το λαϊκό κίνημα συνεχίζουν την προσπάθειά τους και ανεξαρτήτως της απαισιοδοξίας που υπάρχει, εμείς θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι υπάρχει προοπτική, ότι υπάρχει δυνατότητα και για να καλλιεργήσουμε αυτή τη δυνατότητα όσο περνά από το δικό μας χέρι ως ελληνοκυπριακή πλευρά και εν γένει ως Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες».

Απαντώντας σχετικά με την επόμενη μέρα από τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, είπε ότι αυτό που έγινε ήταν «απολύτως αναμενόμενο» και εξήγησε ότι «από τη στιγμή που ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών διακρίνει ότι δεν υπάρχει το απαιτούμενο κοινό έδαφος αφού η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία επίσημα πλέον έχουν μετακινηθεί στη λύση δύο κρατών, αυτό που είχε σχεδιάσει ο Γενικός Γραμματέας ήταν να συντηρήσει την κινητικότητα στο Κυπριακό και να κάνει κάποια μικρά βήματα προς τα μπροστά όπως και έκανε στη Νέα Υόρκη».

Σημείωσε, επίσης, ότι «ολόκληρος ο διεθνής παράγοντας πλέον κοιτάζει προς την κατεύθυνση της εκλογικής διαδικασίας που υπάρχει τον Οκτώβριο στα κατεχόμενα για να δουν κατά πόσο θα υπάρχει αλλαγή του Τουρκοκύπριου ηγέτη».

Ανέφερε, ακόμα, ότι είναι καθήκον της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν, μέχρι τον Οκτώβριο, στη βάση αυτών που συζητήθηκαν στην συνάντηση να επιχειρήσει στην Κύπρο να προχωρήσει την υλοποίηση επιπρόσθετων μέτρων οικοδόμησης της εμπιστοσύνης, με κεντρικό στοιχείο να είναι η διάνοιξη περισσότερων οδοφραγμάτων.

Ερωτηθείς ποιες πρωτοβουλίες αναμένει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με  τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι μια ομάδα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι αυτά τα οποία συζητήθηκαν στην Νέα Υόρκη και στη συζήτηση που προηγήθηκε στην Γενεύη.

«Εμείς ζητούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η ελληνοκυπριακή πλευρά να είναι απολύτως ξεκάθαρη σε σχέση με τους επιδιωκόμενους στόχους», συνέχισε, υπογραμμίζοντας το αίτημα λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που προνοείται σε σωρεία ψηφισμάτων του ΟΗΕ. «Με αυτή την επιμονή μας και τη συνέπεια μας στη συμφωνημένη βάση λύσης, εκτίθεται η τουρκική πλευρά η οποία έχει μετακινηθεί από αυτό που προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», είπε. 

«Και θέλουμε η δική μας πλευρά να είναι επίσης απολύτως ξεκάθαρη στο πώς προσεγγίζουμε το θέμα της συνέχισης των διαπραγματεύσεων. Ότι για εμάς η αφετηρία είναι ο συγκεκριμένος χώρος στον οποίο έχει διακοπεί η διαπραγμάτευση. Ότι θέλουμε να συνεχίσουμε. Ότι διαφυλάσσουμε και συμφωνούμε με τις επιτευχθείσεις συγκλίσεις. Και ότι είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε επί των εκκρεμούντων ζητημάτων του πλαισίου Γκουτέρες», πρόσθεσε.

Κατέληξε, πάντως, ότι «τούτη δεν είναι η στιγμή, δεν είναι έτοιμα τα δεδομένα, γι' αυτό και εμείς πρέπει να παρουσιαζόμαστε πάντοτε έτοιμοι για συζήτηση τόσο για υλοποίηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης αλλά και ό,τι άλλο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα ήθελε να γίνει με στόχο τη δημιουργία των προϋποθέσεων για διάρρηξη του άδεια εξόδου».

ΕΛΑΜ 

Πενήντα ένα χρόνια μετά, οι πληγές παραμένουν ανοιχτές. Αγιάτρευτος ο πόνος των συγγενών των αγνοουμένων και των ξεριζωμένων και αλύτρωτη η θυσία των ηρωικώς πεσόντων. Οι κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν ανενόχλητες να παραβιάζουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τις πολιτικές μας ηγεσίες να παραμένουν δέσμιες, της ψευδαίσθησης της «λύσης» μέσω της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Μιας ρατσιστικής και απαράδεκτης λύσης, που διαιωνίζει την κατοχή.

Η 20η Ιουλίου δεν είναι απλώς μια ημερομηνία μνήμης. Είναι ημέρα εθνικής αφύπνισης. Μας υπενθυμίζει τις πραγματικές βλέψεις της Τουρκίας για την Κύπρο. Μας θυμίζει πως δεν υπάρχει δικαιοσύνη, χωρίς ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ. Δεν υπάρχει ειρήνη, χωρίς αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων και χωρίς την επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες.

Καμία λύση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή όσο διατηρείται η κατοχή. Καμία διαπραγμάτευση δεν μπορεί να στηρίζεται στην παράδοση της αξιοπρέπειας και της ιστορίας μας. Το οφείλουμε στους ήρωες του 1974, αλλά και στις επόμενες γενιές. Να παραδώσουμε μια Κύπρο ΕΛΕΥΘΕΡΗ, ενιαία και κυρίαρχη. 

Δεν ξεχνούμε – Δεν συμβιβαζόμαστε – Δεν υποχωρούμε

 

ΔΗΠΑ

Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατικής Παράταξης για την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Πενήντα ένα χρόνια από τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η Δημοκρατική Παράταξη καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο τη βάναυση και κατάφωρα παράνομη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας και την παράνομη κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η μνήμη παραμένει αδυσώπητη και επώδυνη. Ξυπνά ξανά ο εφιάλτης του Ιούλη του 1974, όταν η Τουρκία, με πρόσχημα το πραξικόπημα, διέπραξε ένα έγκλημα κατά της Κύπρου, του λαού της, της διεθνούς νομιμότητας. Η Κύπρος μετρά ακόμα νεκρούς, αγνοουμένους, πρόσφυγες, κατεχόμενα εδάφη, κατεδαφισμένους ναούς και μνημεία, ξεριζωμένες μνήμες, χαμένες πατρογονικές εστίες.

Η τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή δεν συνιστούν απλώς κυπριακό πρόβλημα – αποτελούν ατιμώρητο διεθνές έγκλημα. Ένα έγκλημα που παραμένει εκκρεμές για μισό αιώνα, μετατρέποντας την Κύπρο σε πεδίο παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποθρασύνοντας διαρκώς την Άγκυρα.

Η Δημοκρατική Παράταξη υπογραμμίζει ότι η ευθύνη της διεθνούς κοινότητας και των Ηνωμένων Εθνών είναι τεράστια. Η ατιμωρησία απέναντι στην κατοχική δύναμη συντηρεί το σημερινό στάτους κβο, ενθαρρύνει τις απαράδεκτες διχοτομικές αξιώσεις της Τουρκίας και δυναμιτίζει την προοπτική λύσης.

Επαναλαμβάνουμε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να οδηγεί σε ένα Κανονικό Κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, ανατρέποντας τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής. Ένα Κανονικό Κράτος, χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς ξένες εγγυήσεις, με την πλήρη αποκατάσταση των βασικών ελευθεριών για όλους τους Κύπριους πολίτες.

Αν και η πρόσφατη πενταμερής στη Νέα Υόρκη δεν κατάφερε να μας φέρει πιο κοντά στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, ο στόχος μας παραμένει σαφής και αδιαπραγμάτευτος: μία λειτουργική, βιώσιμη και διαρκής λύση μέσα από το συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Κορυφής και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να αναιρεί τα αποτελέσματα της εισβολής και να επανενώνει την πατρίδα και τον λαό της. Το Πλαίσιο Γκουτέρες παραμένει στο τραπέζι ως μια καλή βάση για επανέναρξη των συνομιλιών, από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντάνα.

Η ΔΗΠΑ καλεί τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες σε συλλογικό αγώνα, μέσα από εθνική συνεννόηση και διάλογο, με βασικούς πυλώνες την ενότητα, την αποφασιστικότητα και την πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας. Η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει μοιρασμένη. Η Δικαιοσύνη και το Διεθνές Δίκαιο δεν παραγράφονται. Ο αγώνας για ελευθερία και επανένωση της πατρίδας μας είναι το υπέρτατο μας χρέος έναντι στην ιστορία και τις επόμενες γενιές.

Κίνημα Άλμα

Η Κύπρος δεν μπορεί να παραμείνει διαιρεμένη και ο αγώνας για ελευθερία, επιστροφή και επανένωση οφείλει να είναι εθνικός και αδιάλειπτος, αναφέρει το Κίνημα Άλμα, σε ανακοίνωσή του με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Λέει ότι εκτός από την επίκληση του διεθνούς δικαίου και τις διεθνείς συμμαχίες, η Κυπριακή Δημοκρατία χρειάζεται να ενισχύσει την αξιοπιστία της ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. «Θα μας πάρουν στα σοβαρά αν αποδεικνύουμε με τη θεσμική λειτουργία μας ότι είμαστε ένα κράτος άξιο σεβασμού» προστίθεται.

Αναφέρει επίσης ότι η Τουρκία παραμένει συνεπής στη στρατηγική της, να αφήσει τον χρόνο να εδραιώσει τη διχοτόμηση ως τετελεσμένο και να καταστήσει κάθε διαπραγμάτευση ανούσια και κάθε λύση με όρους διεθνούς δικαίου ανέφικτη. Η αποτροπή της μονιμοποίησης της κατοχής είναι ιστορικό και ηθικό χρέος απέναντι στο μέλλον αυτού του τόπου, σημειώνει το Άλμα.