Θετικά βήματα περιμένει από την άτυπη 5+1 συνάντηση ο T/κ πολιτικός, Ιζέτ Ιζτζιάν όπως για παράδειγμα το άνοιγμα κάποιων σημείων διέλευσης στη Μια Μηλιά ή στην περιοχή Λουρουτζίνας – Αθηένου, θεωρώντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, που έχει καλέσει στη Νέα Υόρκη όλες τις πλευρές, περιλαμβανομένων και των εγγυητριών δυνάμεων, «δεν μπορεί να βάλει την υπογραφή τοΥ σε μια νέα αποτυχία».

Σε κάποια σημεία θα υπάρξει κοινή συμφωνία και θα γίνουν ανακοινώσεις, ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Ιζτζιάν, πρόεδρος του κόμματος Ενωμένης Κύπρος και μέλος του τ/κ κινήματος Ειρήνη κι Αλληλεγγύη στην Κύπρο που την περασμένη Παρασκευή, είχε συνάντηση στο Προεδρικό μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ένα θετικό αποτέλεσμα από τη Νέα Υόρκη μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των «εκλογών» στα κατεχόμενα, εκτίμησε ο κ. Ιζτζιάν, «ν’ ανεβάσει το ηθικό, να εντείνει τον αγώνα. Και θέλουμε αυτό να συμβεί».

Είπε ακόμα ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη πρέπει «να στείλει με τη βαρύτητά του το μήνυμα ότι πρέπει να προετοιμαστούν οι πλευρές για επίσημες διαπραγματεύσεις. Ο ΓΓ πρέπει να χρησιμοποιήσει το εκτόπισμά του για ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα προς όφελος και των Τ/κ και των Ε/κ». Η ριζική επίλυση του προβλήματος είναι αυτή που πραγματικά θ’ απελευθερώσει τους Κύπριους, σημείωσε λέγοντας ότι «τα ΜΟΕ είναι υποβοηθητικά σε αυτό, αλλά δεν άρουν το πρόβλημα».

Ερωτηθείς τι προσδοκίες έχει από τη Νέα Υόρκη, ο Ιζέτ Ιζτζιάν είπε πως οι προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για τα ΜΟΕ πρέπει να γίνουν αποδεκτές και οι πλευρές να επιδείξουν εποικοδομητική στάση στα θέματα των οδοφραγμάτων, της αποναρκοθέτησης και του κοινού ηλιακού πάρκου. Και προς τους δύο ηγέτες, είπε, το μήνυμα του είναι να λάβουν από κοινού αποφάσεις, «δεν πρέπει να βρίσκουν δικαιολογίες για να μην παράγουν αποτέλεσμα. Αυτό είναι η προσδοκία της τ/κ κοινότητας και πιστεύουμε ότι αυτό θέλει και η ε/κ κοινότητα». Θεωρεί ότι το καλύτερο αποτέλεσμα από αυτή τη συνάντηση θα πρέπει να είναι ένα σημάδι ότι θα ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις.

«Από πλευράς των ΗΕ πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι θα ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις. Και σε αυτές οι πλευρές δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο». Η τουρκική και τ/κ πλευρά, σημείωσε, θέτοντας το αίτημα για λύση δύο κρατών και υπερασπιζόμενες αυτή τη θέση, εμποδίζουν τη λύση του Κυπριακού. «Εμείς το καταδικάζουμε αυτό. Δεν είναι η επιθυμία της τ/κ πλευράς. Αυτό είναι μια τεχνητή επιβολή, του Ερντογάν και της διακυβέρνησης του ΑΚΡ και ο Ερσίν Τατάρ αυτό που κάνει είναι τον εκπρόσωπό τους, δεν λέει κάτι πέραν αυτών που αυτοί λένε κι αυτό δεν το αποδεχόμαστε».

Θέλουμε, συνέχισε ο Ιζέτ Ιζτζιάν, ο ΓΓ χρησιμοποιώντας τη βαρύτητα, το εκτόπισμα του ΟΗΕ να διακηρύξει στη Νέα Υόρκη ότι οι επίσημες διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μετά τις «εκλογές» (ΣΣ: τις «προεδρικές εκλογές» τον προσεχή Οκτώβρη). «Εγώ επιθυμώ όπως η επόμενη συνάντηση για το Κυπριακό (μετά τη Νέα Υόρκη) υπεισέλθει στην ουσία του Κυπριακού. Και επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΣΑ».

Ο κ. Ιζτζιάν είπε ότι η πολιτική των δύο κρατών, που εμποδίζει την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων, δεν είναι ανάγκη και πολιτική των Τ/κ, αλλά πολιτική της Άγκυρας, που επιβλήθηκε με το ζόρι σε μας, αλλά και στην πολιτική του Χριστοδουλίδη».

Κληθείς να πει πώς το αποτέλεσμα των «εκλογών» θα επηρεάσει την πορεία του Κυπριακού, ο κ. Ιζτζιάν είπε ότι από το 1976 κι εντεύθεν η Τουρκία παρεμβαίνει στις «εκλογικές διαδικασίες» στα κατεχόμενα, «εξέλεξαν» αυτούς που ήθελαν και εμπόδισαν τη βούληση της τ/κ κοινότητας. «Εμείς δεν θεωρούμε ότι ο Ερσίν Τατάρ ή ο Τουφάν Ερχιουρμάν θα φέρουν αντίρρηση στην Τουρκία». Και οι δύο, είπε, έχουν δηλώσει ότι θα λύσουν το Κυπριακό μαζί/σε συνεννόηση με την Τουρκία.

Στην ερώτηση εάν θεωρεί ότι δεν υπάρχει διαφορά στις θέσεις των δύο, Τατάρ και Ερχιουρμάν, ο κ. Ιζτζιάν απάντησε ότι υπάρχει διαφορά, δεν θα ήταν σωστό να πει κάποιος ότι δεν υπάρχει. Δυστυχώς, συνέχισε, ο κ. Τατάρ έχει παραδοθεί πλήρως στην Άγκυρα, στηρίζει μια διαχωριστική, ρατσιστική, φασιστική ιδεολογία και δεν αντιτίθεται καθόλου στον διαχωρισμό την Κύπρου, αντιθέτως τον στηρίζει.

Ο Τουφάν Ερχιουρμάν, ανέφερε, είναι πιο δημοκρατικός, πιο ανθρωπιστής. «Ωστόσο ακόμα κι αν υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ τους, όταν το θέμα έρθει στο κύριο ζήτημα, ο Τουφάν Ερχιουρμάν δεν φαίνεται ότι θα κάνει καβγά με την Άγκυρα όπως πχ συμπεριφέρθηκε ο Ακιντζί». Αυτό είναι το πρόβλημα, είπε, για τις δυνάμεις που δίνουν αυτόν τον αγώνα, να τον στηρίξουν (ΣΣ: τον Ερχιουρμάν) και μετά να μείνουν στη μέση.

Η πολιτική που εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε, σημείωσε ο Ιζέτ Ιζτζιάν, είναι αυτή που θα καταστήσει ‘υποκείμενο’ τους Τ/κ απέναντι στην Άγκυρα, έχουμε ανάγκη έναν ηγέτη και μια πολιτική που θα δώσει αγώνα για όλους τους Κυπρίους. Κρίμα όμως, πρόσθεσε, «τόσο τα κόμματα στην εξουσία στα κατεχόμενα, όσο και τα κόμμα της αντιπολίτευσης, όπως το ΡΤΚ και το ΚΚΔ, ελέγχονται από την Άγκυρα». Εμείς, κατέληξε, θέλουμε έναν ηγέτη που θα είναι η φωνή των Τ/κ και όχι έναν συνεργάτη της Τουρκίας στην Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ