Ο τούρκος αναλυτής Cenk Kaan Adasoy, σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Sabah, ισχυρίζεται πως η ιδέα της Ομοσπονδιακής Κύπρου έχει φτάσει στο τέλος της. Σημειώνει ουσιαστικά πως η λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν αντανακλά ούτε τη βούληση των πολιτών ούτε την πολιτική πραγματικότητα.
Κεντρικό σημείο του άρθρου αποτελεί η αποκάλυψη του ισχυρισμού του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι ο Νίκος Αναστασιάδης αποχώρησε από τις συνομιλίες του 2017 μετά από παρέμβαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου, ο οποίος τον αποθάρρυνε από το να μοιραστεί την εξουσία με τους Τουρκοκύπριους.
Συγκεκριμένα σημειώνεται: Σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του, ο πρώην κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αποκάλυψε ότι ο πρώην ηγέτης των Ελληνοκυπρίων, Νίκος Αναστασιάδης, αποχώρησε αιφνιδίως από το τραπέζι των συνομιλιών αφού έλαβε τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Bενιαμίν Νετανιάχου. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: «Είσαι τρελός; Γιατί βάζεις τους Τουρκοκύπριους στην κυβέρνηση; Εσύ ήδη κυβερνάς την Κύπρο και την εκπροσωπείς διεθνώς. Τι δουλειά έχουν αυτοί εκεί;»
Για τον συγγραφέα, αυτό αναδεικνύει όχι τόσο την εξωτερική παρέμβαση όσο την πάγια αντίληψη της ελληνοκυπριακής ηγεσίας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν δικαιούνται ισότιμη θέση.
Ο Adasoy επισημαίνει ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν διαχρονικά απορρίψει κάθε σχέδιο ομοσπονδίας, με αποκορύφωμα την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν το 2004. Τονίζει ότι ακόμα και σήμερα, παρά την αλλαγή προσώπων, η στρατηγική παραμένει η ίδια: άρνηση ουσιαστικού διαμοιρασμού εξουσίας και εκμετάλλευση της διεθνούς αναγνώρισης.
Στο ίδιο μήκος κύματος, κάνει λόγο για συνομιλίες του με Ελληνοκύπριους πολίτες, οι οποίοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, θεωρούν, όπως λέει, τη συνύπαρξη ανέφικτη λόγω πολιτισμικών και κοινωνικών διαφορών. Ανάλογη στάση επικρατεί και στα κατεχόμενα, όπου η εκλογή Τατάρ με πρόγραμμα λύσης δύο κρατών καταδεικνύει τη στροφή προς τον ρεαλισμό.
Αναφορά γίνεται και στο περιστατικό με τον Κύπριο ευρωβουλευτή Φείδια Παναγιώτου, ο οποίος «δέχθηκε απειλές» επειδή απλώς μίλησε με τον Τατάρ — απόδειξη, σύμφωνα με τον συγγραφέα, ότι ακόμα και ο διάλογος είναι επικίνδυνος.
Το άρθρο καταλήγει ότι η διεθνής κοινότητα επιμένει να προωθεί μια ουτοπική λύση ομοσπονδίας, αγνοώντας την πραγματικότητα. Η μόνη βιώσιμη λύση, κατά τον αρθρογράφο, είναι η αναγνώριση δύο κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο, στη βάση της ισότητας, του αμοιβαίου σεβασμού και της ειρηνικής συνύπαρξης.
Διαβάστε επίσης: Πενταμερής Νέα Υόρκη: Ανησυχία Τούρκων για σχέσεις ΚΔ-ΗΒ - «Κάτι μαγειρεύουν»