Φως σε μία από τις πιο αθέατες πτυχές της τραγωδίας του '74. εκείνη των ασυνόδευτων παιδιών, έριξε το τελευταίο podcast του Χρύσανθου Τσουρούλλη για τη φετινή σεζόν.
Σε μια συγκλονιστική κατάθεση ψυχής, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασυνόδευτων Παιδιών, περιγράφει πως ο ίδιος και 5.000 Κυπριόπουλα, διέφυγαν από τη φρίκη του πολέμου και βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα
Η άγνωστη ιστορία των Ασυνόδευτων Παιδιών της Εισβολής του '74, σημάδεψε το τελευταίο πόστκαστ του Χρύσανθου Τσουρούλλη για την φετινή σεζόν.
Ο Ανδρέας Θεοδοσίου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασυνόδευτων Παιδιών, επέστρεψε στην πιο σκληρή και συνάμα φωτεινή σελίδα της ζωής του.
Σε μια κατάθεση ψυχής, περιγράφει πως ξέφυγε από την φωτιά του πολέμου και βρήκε μια ανοιχτή αγκαλιά στην Ελλάδα.
Ο κ. Θεοδοσίου αρχικά απαντά στην ερώτηση του Χρύσανθου Τσουρούλη αν συνδέετε με καθ’ οποιονδήποτε τρόπο μ’ αυτά τα παιδιά «Ήμουν ασυνόδευτος κι εγώ», είπε. Συμπλήρωσε ότι «Ήμουν ο πιο μεγάλος. Έμειναν πίσω δύο αδελφές και ένας αδελφός»,
Για το τι σκεφτόταν πάνω στο πλοίο απάντησε χαρακτηριστικά, «Με ρωτάς κάτι πολλά δύσκολο. Αναγκαστήκαμε να μεγαλώσουμε πριν την ώρα μας».
Διαβάστε επίσης: Uncensored: Ο Χρύσανθος Τσουρούλλης υποδέχεται τον Ανδρέα Θεοδοσίου (ΒΙΝΤΕΟ)
Μέσα στο χάος της εισβολής, χιλιάδες παιδιά αναγκάζονται να αποχωριστούν από τους γονείς τους, κουβαλώντας στις μικρές τους αποσκευές μονάχα τον φόβο και την ελπίδα για σωτηρία.
Θυμάται την κατάσταση στο λιμάνι Λεμεσού πριν φύγουν για την Ελλάδα. «Παιδιά εξάχρονα, οκτάχρονα, επτάχρονα, εννιάχρονα έκλαιγαν, ως πριν μια ώρα ήταν στην αγκαλιά της μάνας και του πατέρα, είχαμε σκηνές σύγχρονης αρχαίας τραγωδίας στο λιμάνι Λεμεσού, μια γυναίκα έπεσε μες το νερό να σταματήσει το πλοίο να φέρουν πίσω τα μωρά. Όταν κατά τα ξημερώματα καταλαγιάσαμε, να αποκοιμηθούμε…από εξάντληση, να μας ξυπνούν εκκωφαντικά τα αεροπλάνα των Τούρκων, που έκαναν βυθίσεις στα πέντε μέτρα πάνω από το πλοίο για να δουν τί ήταν αυτό το πλοίο.»
Και όμως, ο πόνος του ξεριζωμού δεν είχε μόνο μαύρο χρώμα. Είχε και μια ζεστή απόχρωση: την πρώτη αγκαλιά.
Ο κ. Θεοδοσίου τονίζει το κύμα αγάπης που δέχτηκαν από τον ελληνικό λαό «Φτάνοντας το πλοίο εμείς βλέπαμε λεωφορεία και χιλιάδες κόσμου και να φωνάζουν τα παιδιά από την Κύπρο, να μας χειροκροτούν, να καταριούνται τους αίτιους της καταστροφής της Κύπρου, αυτές είναι σκηνές, που δεν μπορούν να φύγουν από τα αυτιά μας, ούτε από τα μάτια μας και να βλέπεις να προσπαθούν να πλησιάσουν για να σου δώσουν ό,τι μπορούν. Χαρακτηριστικά θυμάμαι έναν άνθρωπο, καλή του ώρα εκεί που είναι, υπήρχε ένα περίπτερο μέσα στο λιμάνι εκεί που πάρκαρε το πλοίο, το ξήλωσε κυριολεκτικά, ακόμα και τα κόμικς και τα μίκι μάους τα πήρε να τα δώσει στα παιδιά. Αυτό ήταν το πρώτο κύμα αγάπης, που δεχτήκαμε από τον ελληνικό λαό.»
Συνολικά, 5.000 ασυνόδευτα παιδιά από την Κύπρο βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα. Πολλά φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες και ιδρύματα – κυρίως στον νομό Ηλείας.
51 χρόνια μετά, ο Σύνδεσμος Ασυνόδευτων Παιδιών δημιουργήθηκε με έναν σκοπό:να δώσει φωνή σε αυτές τις ιστορίες, αλλά και να εκφράσει ευγνωμοσύνη στην αγκαλιά της Ελλάδας.