Σαφές μήνυμα υπερ της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, έστειλαν Βρετανοί Βουλευτές στην ετήσια εκδήλωση για την Κύπρο, που οργανώνει κάθε χρόνο η Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων του Ηνωμένου Βασιλείου σε συνεργασία με τη Διακομματική Κοινοβουλευτική Ομάδα για την Κύπρο (APPG).
Η εκδήλωση για μια ακόμη φορά πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Βρετανικού Κοινοβουλίου και είχε πολύ μεγάλη απείχηση. Μεταξύ άλλων την παρακολούθησαν πάνω από 25 Βουλευτές τόσο της Βουλής των Κοινοτήτων όσο και της Βουλής των Λόρδων, διπλωμάτες, αξιωματούχοι βρετανικών Υπουργείων και εκπρόσωποι της κυπριακής παροικίας.
Κεντρική ομιλήτρια και επίσημη καλεσμένη ήταν η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα Μαριλένα Ραουνά.
Η κ. Ραουνά αρχικά έκανε μια εμπεριστατωμένη ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού, με βάση την επικείμενη άτυπη διευρυμένη συνάντηση στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα. Αναφέρθηκε επίσης στις διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και στις προετοιμασίες που γίνονται για την ανάληψη της Κυπριακής Προεδρίας, επημαίνοντας τα βασικά θέματα που θα αναδεικτούν το πρώτο εξάμηνο του 2026. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η μελλοντική σχέση ΕΕ-ΗΒ και ο ενισχυμένος γεωπολιτικός ρόλος της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή. «Ειδικά μετά την τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ», όπως τόνισε η κ. Ραουνά.
Με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής στην ομιλία του ανέδειξε τις στέρεες και αναβαθμισμένες σχέσεις Κύπρου–Ηνωμένου Βασιλείου, υπογραμμίζοντας ότι οι διμερείς συνεργασίες αγγίζουν ένα ευρύ φάσμα πολιτικών. Από την ασφάλεια και την άμυνα έως τη ναυτιλία και το εμπόριο, όπως επεσήμανε. Την ίδια στιγμή έκανε ειδική αναφορά στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών, τους οποίους, όπως είπε, από την μια ενισχύει η κυπριακή παροικία των 300.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο και από την άλλη οι 1,2 εκατομμύρια Βρετανοί τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κύπρο.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας στάθηκε και στην «εντυπωσιακή συχνότητα» όπως είπε, των συναντήσεων του Βρετανού Πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ και του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη. Ως γνωστόν οι δύο ηγέτες έχουν συναντηθεί τρεις φορές μέσα σε μόλις εννέα μήνες ενώ ιδιαίτερης σημασίας, όπως τόνισε ο κ. Καραολής, είναι και η επίσκεψη του Βρετανού Πρωθυπουργού στη Λευκωσία καθώς ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε για πάνω από μισό αιώνα.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην έντονη κινητικότητα σε υπουργικό επίπεδο, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα.
Σημαντικές ήταν και οι παρεμβάσεις των Βουλευτών από όλο σχεδόν το βάσμα των πολιτικών κομμάτων του βρετανικού κοινοβουλίου. Όλοι τους στάθηκαν στο δίκαιο αίτημα της Κύπρου για λύση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Πρώτος πήρε το λόγο ο πρόεδρος της APPG ο κυπριακής καταγωγής Βουλευτής βορείου Λονδίνου των Εργατικών Πάμπος Χαραλάμπους ο οποίος ήταν και ο βασικός συντονιστής της βραδιάς. Καλωσορίζοντας όλους όσους βρισκόνταν στην αίθουσα επεσήμανε μεταξύ άλλων πως η εκδήλωση αποδεικνύει τη διακομματική υπστήριξη της Κύπρου εντός του Βρετανικού Κοινοβουλίου.
Παρεμβάσεις έκαναν επίσης η Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματως των Εργατικών και αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κάθριν Γουέστ. Η κ. Γουέστ, μεταξύ άλλων, χαρακτήρησε την βραδιά ως έναν «αληθινό εορτασμό της φιλίας μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου, μέσα σε έναν όλο και πιο ασταθή κόσμο». Παράλληλα εξήρε τον ρόλο της Κύπρου στη Μέση Ανατολή και ευχήθηκε «το ίδιο πνεύμα να καθοδηγήσει και τις προσπάθειες για μια λύση που θα βελτιώσει τη ζωή όλων των Κυπρίων».
Στην συνέχεια χαιρετισμό απεύθυνε η σκιώδης Υπουργός των Συντηρητικών και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για θέματα Ευρώπης Γουέντι Μόρτον. Μιλώντας εκ μέρους της αντιπολίτευσης, επανέλαβε τη «διαχρονική στήριξη» του κόμματος της, «για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, βασισμένη σε αρχές και αξίες», όπως σημείωσε. Παράλληλα τόνισε πως η «μόνη βιώσιμη και διεθνώς αποδεκτή βάση για λύση είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ». Επεσήμανε ότι φέτος συμπληρώνονται 51 χρόνια από την τουρκική εισβολή, «μια επέτειος που φέρνει θλίψη αλλά και επιτακτική ανάγκη για δράση», όπως τόνισε.
Εκ μέρους των Φιλελεύθερων Δημοκράτων μίλησε η Κριστίν Τζαρντίν, η οποία υπογράμμισε τους δεσμούς φιλίας, αλληλεξάρτησης και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου και πρόσθεσε πως «όλα τα πολιτικά κόμματα (της Βρετανίας) υποστηρίζουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και την προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου».
Από το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) χαιρετισμό απεύθυνε o εκπρόσωπος Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Στίβεν Γκέθινς. Ο κ. Γκέθινς αφου υπογράμμισε πως η Σκωτία «έχει την τύχη να φιλοξενεί 3.000 Κύπριους που αποκαλούν τη χώρα μας πατρίδα τους», ευχαρίστησε την Κύπρο «για τη φιλία της» σημειώνοντας τη δέσμευση του κόμματός του για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.
Πηγή: ΚΥΠΕ